WarLord  Dołączył: 19 Cze 2010
Paint shop pro x3 czy PS ?
Mam pytanie czym różnią się te dwa programy ? mam możliwość dostania darmowej licencji na PSPx3 i zastanawiam się czy warto ? Pracuje ktoś na nim ? jak się ma do ogólnie używanego photoshopa ?

komtur  Dołączył: 04 Cze 2008
WarLord napisał/a:
mam możliwość dostania darmowej licencji na PSPx3 i zastanawiam się czy warto ?

Oczywiście, tym bardziej, że za darmo. :-> Używałem go, wcześniej X2.
To dobry program, ale do Photoshopa to mu bardzo daleko...
Co do różnic, to temat - rzeka. Najlepiej zainstaluj sobie wersje testowe i obejrzyj.

arQ  Dołączył: 10 Mar 2011
WarLord napisał/a:
mam możliwość dostania darmowej licencji na PSPx3 i zastanawiam się czy warto

to pytanie to chyba oksymoron :mrgreen: jak za darmo to zawsze warto

WarLord  Dołączył: 19 Cze 2010
No niby tak ale jak ma potem zalegać na dysku ? :) bawiłem się wersją x4 ale działanie jest makabrycznie wolne. Nawet taka prosta sprawa jak ustawianie balansu bieli jest czasochłonna. Chyba jednak sobie daruje.

gawain74  Dołączył: 04 Cze 2011
PSP X3 albo X4 jak dla mnie jest zdecydowanie lepszy od Photoshopa.
Testowałem wszystkie te programy i obsługa Photoshopa jest strasznie skopana, wszystko jest tam bardzo pod górkę zrobione.
W PSP od razu wiem gdzie jakie narzędzie się znajduje, bardzo przyjemnie się na nim pracuje.
A czy PSP jest wolniejszy ? Nie zauważyłem.
A czy ma mniej możliwości od Photoshopa ? Nie wiem, jak dla mnie wystarcza :)

WarLord napisał/a:
No niby tak ale jak ma potem zalegać na dysku ?

jak ma się zmarnować to możesz na PW przesłać jak załatwić darmową licencję - sądzę, że mój dysk się nie obrazi za dodatkowe MB dobrego i legalnego softu :mrgreen:

komtur  Dołączył: 04 Cze 2008
gawain74 napisał/a:
Testowałem wszystkie te programy i obsługa Photoshopa jest strasznie skopana, wszystko jest tam bardzo pod górkę zrobione.

:shock:

gawain74, a może po prostu potrzebujesz paint.NET tylko ;-D jakbyś napisał, że GIMP jest skomplikowany i trzeba się nauczyć nogą - ok. Ale PS ? Prosty jak konstrukcja cepa, pod warunkiem, że wie się co do czego służy :-)

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
arQ napisał/a:
GIMP jest skomplikowany i trzeba się nauczyć nogą - ok. Ale PS ? Prosty jak konstrukcja cepa, pod warunkiem, że wie się co do czego służy

Wszystko zależy od preferencji. Dla mnie przyjemniejszy okazał się GIMP więc do PSa nie tęsknię. Każdy ludź jest inny ;-)

fakt ;-) poza tym GIMP jest legalny (jak jest darmowy ;-) ) więc ... notabene na moim dysku też testowa wersja G2.7 zastąpiła CS2... czasami tęsknie tylko za niektórymi funkcjami ułatwiającymi życie w Adobie (pędzle korygujące) - chyba że nie umiem tego w GIMPie zastosować

Ekajana  Dołączył: 30 Lis 2006
Wygrałem właśnie Paintshop Pro X5 i nie wiem czy w to iść. Fajny to program? Rawy woła dobrze? Niby HDR z jednego rawa nieźle robi.

[ Dodano: 2013-07-25, 11:40 ]
Aaaa i jak tam wygląda obróbka czarno-biała na poziomie rawa?
Zdaje się, ze na poziomie rawa jest tylko kilka najbardziej podstawowych suwaków i nawet kontrastu nie ma. Zasadniczo fajny do obróbki wywołanego rawa, ale jako wołacz słaby. Chyba, że czegoś nie widzę, bo np. nie udało mi się znaleźć HDR z 1 rawa.

zuka68  Dołączył: 31 Maj 2010
Jaką wywoływarkę RAWów polecacie do 400 zł, która chodzi na XP i będzie lepsza od darmowego TR? Jako, że RT cały czas mi wywala błąd z nową puszką wspomagam się Silkypix, ale tu za cholerkę nie wiem jak się gotowe zdjęcie zapisuje i chyba nie potrafię tego obsługiwać :(

zuka68 napisał/a:
Jaką wywoływarkę RAWów polecacie

Zdecydowanie Lightroom 4 lub 5. W zeszłym roku na jesień/zimę były promocje na stronie Adobe i można było kupić 4-kę za jakieś 370 zł. Niektórzy korzystają z wersji testowych tego programu dostępnych za friko.

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Nie wiem jak teraz, ale chyba wciąż można wyhaczyć Capture One w wersji 6 za free. To oczywiście ograniczona wersja, ale działa. Sam będąc zalogowany na ich stronie, otrzymałem bez problemu klucz.

Tym niemniej i tak polecałbym w tej cenie PS Elementsa (nawet starsze wersje) - masz w niewygórowanej cenie jeden z najlepszych silników wywoływarkowych, plus moduł do postprodukcji, plus moduł do katalogowania...
Nie są one może tak wszechstronne, jak w pełnej wersji, ale do zadań zaawansowanego amatora w zupełności wystarcza.

O ile pamiętam to LR nie działa pod Windows XP jak zaznaczałem na wstępie, a co do Capture One nie wiem jak 6, ale 7 też nie działa pod XP. Co do programów PS mam jakąś awersję i w żaden sposób nie mogę się do tego przekonać, ale w takiej sytuacji chyba będę musiał jeśli będzie działać pod moja windą (zaraz sprawdzę wymagania). Wie może ktoś jak się w tym Silkypix zapisuje zdjęcia?

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Stary... Ale mógłbyś wykazać się choć odrobiną dobrej woli i chęci:

http://www.phaseone.com/e...ture-One-6.aspx

http://www.isl.co.jp/SILK...mg/genzo_01.jpg

zuka68 napisał/a:
Wie może ktoś jak się w tym Silkypix zapisuje zdjęcia?

Funkcja Develop? Tak mi się coś kojarzy. Kiedyś używałem wersji 3.0.

hitman1986  Dołączył: 17 Mar 2008
Michu napisał/a:
Nie wiem jak teraz, ale chyba wciąż można wyhaczyć Capture One w wersji 6 za free.

Dzięki za cynk, właśnie ściągnąłem i kod też uzyskałem :-) Przetestuję sobie ;-)

Rafi  Dołączył: 25 Mar 2007
Michu napisał/a:
[...]Capture One w wersji 6 za free. To oczywiście ograniczona wersja, ale działa.

Działa, ale ostatnim wspieranym aparatem Pentaxa był K-5 (i tylko format PEF). Z RAW-ami z K-30 praktycznie nie działa, gdyż żadnymi znanymi (mi) metodami nie da się uzyskać poprawnych kolorów :-( Nie wiem jak z K-5 II (S) czy z K-50...

Rafi napisał/a:
Michu napisał/a:
[...]Capture One w wersji 6 za free. To oczywiście ograniczona wersja, ale działa.

Działa, ale ostatnim wspieranym aparatem Pentaxa był K-5 (i tylko format PEF). Z RAW-ami z K-30 praktycznie nie działa, gdyż żadnymi znanymi (mi) metodami nie da się uzyskać poprawnych kolorów :-( Nie wiem jak z K-5 II (S) czy z K-50...

Teraz wiem dlaczego wszystkie zdjęcia wychodziły mi z zielonym zafarbem, a po zmianie pipetką WB przechodziło w fioletowy (K-50), też dawno nie widziałem takiego ziarna przy iso 400. Daruję sobie też tego Silkypixa i zapoluję na DxO (właśnie testuję) jak będzie jakaś promocja i poczekam może coś poprawią w RT bo prawdę mówiąc najbardziej mi leży ...

[ Dodano: 2013-09-08, 21:51 ]
Michu napisał/a:
Stary... Ale mógłbyś wykazać się choć odrobiną dobrej woli i chęci:

http://www.phaseone.com/e...ture-One-6.aspx

http://www.isl.co.jp/SILK...mg/genzo_01.jpg

Miałem kiedyś CO z tej pierwszej darmowej promocji, ale mi nie przypadł do gustu, dzisiaj odszukałem kod i na nowo wgrałem, ale to co ten soft wypluwa prawie do niczego się nie nadaje (oczywiście jest opcja, że ja nie potrafię tego ogarnąć). Silkypixa też za chwilę odinstaluje (żadna rewelacja) i skupię się na DxO i będę czekać na stabilnego RT

Skocz do: