pankracccy  Dołączył: 18 Gru 2008
Pentax Program A - blokada na czasie 1/1000
Witam,
Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem. Kupiony na allegro Pentax Program A, cały czas pokazuje czas 1/1000 sek. Zarówno na trybie auto (niezależnie od zmiany pierścienia przesłony), jak i trybu manual (nie reaguje na przyciski zmiany czasu), cały czas pokazuje 1/1000 sek. Wyjątkiem jest tu tryb B i tryb z lampą błyskową 1/100.

Czy ww usterka to efekt uruchomienia jakiejś nieznanej mi blokady czasu, czy też usterka aparatu ?

papa313  Dołączył: 30 Gru 2008
Czy jest założony film? Ile klatek zostało zrobionych? Parę pierwszych klatek jest zawsze robionych z czasem 1/1000, później czas powinien mierzyć się normalnie.

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
pankracccy, jeżeli nie masz założonego filmu to tak będzie. Po nawinięciu filmu na klatkę nr 1 rozpoczną się prawidłowe pomiary. Dopóki licznik jest w pozycji "przed 1" czas automatycznie jest ustawiony na 1/1000 sek. Ot taki urok tego korpusu. Pzdr.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Licznik bez filmu także powinien liczyć i od 1 przestawia czas na ten wybrany przez światłomierz. !/1000 jest bodajże na pierwszych trzech (pustych) klatkach, coby czasu na przewinięcie filmu do pierwszej klatki nie tracić.

arQ  Dołączył: 10 Mar 2011
Dada napisał/a:
Licznik bez filmu także powinien liczyć i od 1 przestawia czas na ten wybrany przez światłomierz. 1/1000 jest bodajże na pierwszych trzech (pustych) klatkach,
wystarczy otworzyć klapkę i sytuacja się powtórzy nawet jak jest film nawinięty w połowie - pomijając celowość takiego działania - pankracccy, to normalne zachowanie i za każdym nowo założonym filmem tak będzie - po otwarciu klapy licznik powinien się wyzerować (pozycja S) i liczyć klatki dopiero po 3 "testowych" - zakładam, że sprawny jest ;-)

pankracccy  Dołączył: 18 Gru 2008
Wielkie dzięki za wyjaśnienie, faktycznie wszystko już działa idealnie. Jeszcze nie spotkałem się z takim "przydatnym" rozwiązaniem, a zawsze pierwsze 3 klatki musiałem pstrykać na ustawieniu manualnym (w Nikonie). Z Petaxem będzie teraz wygodniej ;-)

Masaho  Dołączył: 31 Sie 2008
Mi natomiast wczoraj na klatkach poniżej 1 Program A robił na czasie 1/8s. Potem już ok.

Skocz do: