Sławek  Dołączył: 27 Cze 2013
Firmware do pentaxa K5
Witam,
Posiadam pentaxa K5 od lutego, w zasadzie działa bez zarzutu, za wyjątkiem dwukrotnego zawieszenia się przy wykonywaniu seryjnych zdjęć ( pomogło tylko wyjęcie baterii).
Zachciało mi się wgrania nowego firwere 1,14. Niestety jest problem z wgraniem, pomimo ,że wykonuję wszystko tak jak w instrukcji. Sprawdziłem też na forum- wykonuję tak jak zalecone. Niestety aparat tego nie wgrywa. Za każdym razem po włączeniu aparatu , z wciśniętym przyciskiem menu, aparat informuje , że jest stara wersja.
Czy ktoś ma pomysł dlaczego tak się dzieje?
Dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Sławek napisał/a:
wykonuję wszystko tak jak w instrukcji. Sprawdziłem też na forum- wykonuję tak jak zalecone. Niestety aparat tego nie wgrywa.
Niemożliwe. Coś robisz nie tak. A proces wgrywania się rozpoczyna ?

KaBor  Dołączył: 08 Wrz 2011
Napisz krok po kroku jak wgrywasz firmwer.
Gdzieś na pewno robisz błąd...

Phuong  Dołączył: 06 Wrz 2009

yusuf  Dołączył: 19 Kwi 2006
Zgaduję, plik. *.bin wrzucasz do jakiegoś podkatalogu na karcie, a nie do głównego katalogu karty

ZbyszekB  Dołączył: 27 Wrz 2010
espresso napisał/a:
Phuong napisał/a:
no i mamy nowy 1.15
http://www.pentaxforums.c...slr-models.html

Wgrywa nowy ale jako 1.14... Co ciekawe, pyta czy aktualizować na nową wersję, pomimo tego że wyświetla ten sam numer wersji. Po instalacji, można czynność powtórzyć... znowu pyta czy aktualizować... (w przypadku IIs)
W przypadku IIs to jest chyba 1.05 a poprzedni 1.04 :?:

EDIT:
Na stronie RICOHa są błędne linki do firmware dla K-5II i K-5IIs.

Zbynio  Dołączył: 07 Maj 2007
Faktycznie chyba błędny link.
Przecież napisali:
Cytat
Registered name k5_2_104.exe (For Windows 10,133Kbytes) , k5_2_104.zip (For Windows/Mac 10,062Kbytes)
k5_2s104.exe (For Windows 10,133Kbytes) , k5_2s104.zip (For Windows/Mac 10,062Kbytes)
Release date 2013/09/12

Fajnie przetłumaczyło z japońskiego
Cytat
Przedrukowane warunki: Zakaz buraków
:mrgreen:

ZbyszekB  Dołączył: 27 Wrz 2010
espresso, ściągnij sobie wersję 1.05 na stronie RICOHa są błędne linki.

Bardzo dziękuję za odpowiedzi.
Niestety, wszystko sprawdziłem jeszcze raz- ściągam katalog BIN, wrzucam do głównego katalogu karty, włączam z wciśniętym menu i...., nie dzieje się nic. Aparat nic nie wgrywa, tylko informuje o poprzedniej ( fabrycznej ) wersji.
Próbowałem z inną kartą- to samo. Spróbuję dzisiaj ściągnąć i wgrać tę nową wersję 1.15. Może to pójdzie, chociaż mam pesymistyczne myśli.
Pozdrawiam.

[ Dodano: 2013-09-12, 10:00 ]
Jeszcze poprawka- ściągam oczywiście plik BIN , a nie katalog.

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
Sławek, po informacji o zainstalowanej wersji pojawia się pytanie o zgodę na wgranie nowej. Potwierdzasz OK i powinno iść dalej. Powodzenia. Pzdr.

laaval  Dołączył: 07 Paź 2011
Sławek, Może spróbuj z inną kartą.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Sławek, Spróbuj sformatować kartę na komputerze i dopiero wrzucić na nią plik.BIN

Dzięki, dzisiaj spróbuję. Poinformuję o efektach.

[ Dodano: 2013-09-12, 20:45 ]
Kartę sformatowałem w komputerze, wgrałem wersję 1.15 i wszystko poszło pomyślnie. Nie wiem teraz czy jest to sprawa sformatowania karty , czy nowej wersji.
Najważniejsze , że chodzi.
Jeszcze raz dziękuję wszystkim za odpowiedzi i podpowiedzi. Pozdrawiam.

Skocz do: