Mertz  Dołączył: 24 Kwi 2006
M 100/4 macro - ile wart?
Witam!

Mam pytanko podobne do tego kilka wątków wcześniej. Namierzyłem w jednym komisie M100/4 macro za (IMO chorą) cenę 700 PLN. Ile realnie jest wg was wart ten obiektyw (sam nie wiem czy wymaga czyszczenia, przyjmijmy że nie).

dickkett  Dołączył: 18 Wrz 2006
Mogę Ci podać jedną zanotowaną przeze mnie cenę z Allegro, z ubiegłego roku (lato?, jesień?).
445 zł. O ile pamiętam był w niezłym stanie.

szpajchel  Dołączył: 20 Kwi 2006
Widywałem na allegro za ~600 złotych.
Swojego kupiłem od jednego z forumowiczów za 400 złotych. Ale to było 1,5 roku temu.

szpajchel  Dołączył: 20 Kwi 2006
Ja jestem bardzo zadowolony. Do tej pory pracowałem nim na analogu. K10D już zamówiony, więc się przekonam, jak to jest z DSLR.

Mam tu dwa sample ze slajdu:
http://www.flickr.com/pho...101632/sizes/o/
http://www.flickr.com/pho...998831/sizes/o/
To mój ulubiony obiektyw, chyba jest moim rówieśnikiem a wygląda, jak gdyby wyjechał właśnie z fabryki. Bardzo przyjemnie się nim pracuje.;
Jednak trzeba pamiętać:
1. Obiektyw daje skalę odwzorowania 1:2. W przypadku fotografowania owadów to może być wada;
2. W gęstym lesie trochę ciemno się robi z powodu f4;
3. Brak styków, posiadacz K10D będzie więcej wiedział o co chodzi;

Za to ma średnice mocowania filtra 49 mm.
Tu znajdziesz więcej sampli.
http://www.pbase.com/came..._pm_100_4_macro

[ Dodano: 2008-02-04, 16:15 ]
Ja się przymierzam do Tamrona 90/2.8 macro. AF i styki się przydadzą. Ale M 100/4 macro się nie pozbędę.

a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
Jest to jeden z lepszych obiektywów macro na naszej planecie. Cena jest wysoka, taniej można zdobyć go na eBayu. Wiem, bo tam kupiłem. Jestem bardzo z niego zadowolony.

CanisLupus  Dołączył: 10 Sty 2007
a_Czacha możesz napisać jaki jest twój ulubiony zestaw do lustra cyfrowego?

Jakiego szkła używasz, z mieszkiem czy pierścionkami.
No i ostatnie, robisz z ręki czy targasz statyw na łąki?

Pzdr
Lupus

Mówię o Pentaxie a raczej o Takumarze, bo takiego używam. Mój aktualny zestaw (mówimy o makro) to 100mm, 100mm Bellows, Super Macro Takumar 50mm oraz (od dzisiaj!) Macro Takumar 50mm. Po co dwa takie same? Nie są takie same, ten starszy ma odwzorowanie 1:1 i niezwykle rzadko trzeba nakręcać pierścienie pośrednie. Pożyczyłem go kiedyś do przetestowania i uznałem, że starsze nie znaczy gorsze. Używam też pierścienia, ostatnio (co za zaskoczenie) Pentaxa Vario - dzięki regulowanej długości wystarcza ten jeden zamiast kilku. Tak więc kolekcja Takumarów makro jest pełna. Dodam tylko, że to są wbrew pozorom różne obiektywy i nie da się stwierdzić np, że 100mm jest lepszy od 50 mm. Co do mieszka, to używałem w terenie, ale wiadomo, to cała wyprawa. Jeżeli jest dobra pogoda (światło) i konkretne zadanie (np gniazdo os) to jest sprzęt nie do zastąpienia. Obiektyw ten jest mistrzowski, bez dwóch zdań. Ale do wyprawy aby popstrykać owady raczej wybieram się bez mieszka. No i studyjnie jest nie do pobicia. Niestety nie mam jeszcze mieszka tilt + shift...
Posiadam też Wołnę macro - wygodne i przyjemne szko, mimo dużych rozmiarów i nieobliczalnego zachowania pod światło (odkryłem stosunkowo niedawno), Industara 61L (super obiektyw, mimo braku odwzorowania 1:2 i niepozornych rozmiaró moim zdaniem znacznie lepsze od Nikkora Micro 55 mm - tak uważam, mimo, że niektórzy uznają to za bluźnierstwo - mam zresztą go również - kiedyś fotografowałem Nikonami). Porównanie tych obiektywów opisałem i link wrzuciłem do dyskusji o mieszkach na tym forum, chyba nawet wczoraj. Dodam tylko, że nie przeszkadza mi gwint M42, aktualnie robię zdjęcia Canonem, jestem w trakcie przechodzenia na Pentaxa, czas pokaże, co będzie dalej, a doskonałe obiektywy Takumara będą pasować do każdej puszki... Zresztą dla bardziej dociekliwych opisałem ową takumarową przypadłość:
http://www.logostudio2.pl/pliki/za_co_tak.pdf
Ale się rozgadałem! No to na razie tyle...

armar  Dołączył: 12 Maj 2007
a_czacha napisał/a:
http://www.logostudio2.pl/pliki/za_co_tak.pdf

Można sobie kopiować na własny dysk Twoje prace i ewentualnie rozpowszechniać poza to forum?

a_czacha napisał/a:
Ale się rozgadałem! No to na razie tyle...

Miło się czyta, więc proszę - pisz więcej :)

Dziękuję :oops:
Z myślą o podzieleniu się z innymi pisałem owe teksty, więc oczywiście można, zachowując podstawowe i proste zasady poszanowania praw autorskich. Miłej lektury i kopiowania na dysk!

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
Mertz napisał/a:
Namierzyłem w jednym komisie M100/4 macro za (IMO chorą) cenę 700 PLN.
Ja kiedyś widziałem za 500pln, nie kupiłem. Gdybyś wytargował do 600pln to naprawdę warto. Ciekaw jestem w jakim jest stanie. Na giełdzie było kiedyś [listopad?] za ok. 700, nie pamiętam dokładnie, ale trochę czyszczenia wymagało.

Robson  Dołączył: 21 Maj 2013
Witam!

Myślę o kupnie tego obiektywu. Temat jest stary, więc ponawiam pytanie ile ten obiektyw obecnie jest wart, żeby nie przepłacić?

Grzechotnik  Dołączył: 27 Paź 2008
Zależy od stanu,
dobry/bardzo dobry - do 500zł
stan kolekcjonerski - może być i więcej

tobiasz  Dołączył: 03 Maj 2011
Ja swojego kupiłem i sprzedałem za. 400zł. Optycznie stan był prawie idealny a z wyglądu bdb.

Skocz do: