Penteusz  Dołączył: 27 Mar 2012
Stachu, lusterkiem przesłonić tak, by strumień światła skierować jedynie w stronę zewnętrznej lampy.

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Stachu, przed chwilą sprawdziłem i rzeczywiście wbudowana w trybie sterownika jest w stanie prawidłowo wyzwolić 540-stkę, czyli zapewne każdą kompatybilną lampę systemową w M/A. SL1 zachowuje się wtedy jak fotocela z pominięciem przedbłysku. Nie wiedziałem o takiej możliwości i nawet nie przypuszczałem, że w systemie błysku Pentaksa istnieje. :shock:
Czyli de facto mamy nie tylko wireless P-TTL, ale możliwość wyzwalania z wbudowanej zdalnych systemowych w manualu i trybie tyrystorowym - to znacząco poszerza paletę możliwości i zbliża ją do innych systemów.
jorge.martinez, czyli Twój pomysł powinien działać - kwestia sprawdzenia dlaczego nie działa.
Tak, czy inaczej, dzięki Stachu.

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Spotkaliście się z czymś takim, że ta lampa nie błyska, gdy jest skierowana na wprost? Bo u mnie tak się właśnie dzieje. Błyska tylko gdy jest skierowana do góry. Przy żadnym innym kącie uniesienia palnika nie błyska. Macie pomysł co to może być?

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Uszkodzona lampa, prawdopodobnie jakiś kabelek jest naderwany i łączy tylko w jednym położeniu.

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
No i dziad się niby naprawił :roll:

Druga ciekawostka jest taka, że myślałem, iż zepsuło mi się wyzwalanie via kabelek PC-PC+gorąca stopka+wyzwalacz. Wszystko ok, tylko nie wyzwala gdy ta stopka spoczywa na zimnej stopce na trzonku 67. Zwiera czy ki diabeł?

Więc zupełnie absurdalnie musiałem stopkę z wyzwalaczem włożyć do kieszeni koszuli.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
jorge.martinez napisał/a:
dziad się niby naprawił
Najgorsze są usterki samonaprawiające się. Nie wiadomo kiedy ponownie wystąpią i w jakiej skali.

presik  Dołączył: 25 Paź 2011
Podbinam się pod wątek, wczoraj zacząłem się bawić w wyzwalanie radiowe i zauważyłem, że lampa wogóle nie oświetla przedmiotu w trybie M, natomiast w trybie A wszystko jest ok.

W trybie M daje full moc 1/1 ustawiam odpowiednią ogniskową, lampa błyska ale zdjęcie jest ciemne, przestawiam na A i jest ok....macie jakiś pomysł co robie źle?

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Jaki masz czas?

presik  Dołączył: 25 Paź 2011
Sprawdzalem rózne czasy 1/100 do 1/180 nawet, wyższe, otwierałem przysłone do 3, w trybie auto przy 1/180 musze na obiektywie 90 domykac do 11 a nawet bardziej bo inaczej tryb A mi przeswietla a w trybie M zdjecie czarne....

[ Dodano: 2013-09-14, 21:59 ]
Dodam jeszcze jedno, ogladalem film http://youtu.be/EFchyocdQRI juz kilka razy, probuje isc krok po kroku z tym co tam jest opisane i kiedy tylko przelaczam na slave dostepne sa tylko tryby A i M a gosc na filmie ma do konca PTTL......

[ Dodano: 2013-09-14, 22:11 ]
Chyba rozwiązałem problem, wertowalem instrukcje testowałem i wyglada, że jest ok, mialem ustawione SL2, przestawilem na SL1 i zdjecia są ok, będę dziś robił jeszcze aktualizacje FM bo nigdy tego nie robiłem, jutro więcej testów i zobaczymy.

Skocz do: