White  Dołączył: 31 Paź 2008
He, he ja tu widzę, że starsze pokolenia nie rozumieją młodszego. Tradycja. Nic się nie zmieniło :)

izbkp  Dołączył: 15 Gru 2008
Policja publikuje ogólne statystyki. Dostępne online są dane od 1999 roku. Można sprawdzić samemu TUTAJ. Teza postawiona przez arQ wydaje się nie do obrony :)

denvi  Dołączył: 09 Lis 2008
arQ napisał/a:
jakoś nie przypominam sobie, żeby naście lat wcześniej za krzywe spojrzenie albo popchnięcie wyciągało się nóż albo tulipana

Wierz mi, kilkanaście lat starszemu koledze, było "ciekawiej". Tylko nie było TVN-u.
alekw napisał/a:
hippisi i ich dzieci yuppies

A kupa prawda. To już hipisi, jak wyjarali, co mieli do wyjarania, stali się japiszonami i ustawili swoje dzieci o imionach River ewentualnie Moon. ;-)
Wracając do tematu. Nie ma co demonizować. Sam zainstalowałem Instagrama, bo pono fajny. Niestety ta aplikacja nie pozwala na zapisanie efektów w pamięci komóry (chyba, nie znam się), a ja się jakoś nie uzewnętrzniam. Szybko ją usunąłem z tego powodu i "psuję" parchatej jakości fotki przy pomocy VSCO lub PS Express. Małżowinka lubi, młodsza jest 8-) .

nemo  Dołączył: 21 Wrz 2007
denvi napisał/a:
Wierz mi, kilkanaście lat starszemu koledze, było "ciekawiej". Tylko nie było TVN-u.
oooo właśnie :-)

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
arQ napisał/a:
może wtedy nie było takich mediów co teraz..

Wyobrażasz sobie, że jedynie słuszna partia robotnicza pozwala na publikowanie wiadomości o tym, że ci wspaniali robotnicy się po pyskach biją? Mój ojciec opowiadał jak to wyglądało na wsiach okolicznych, ja pamiętam dzielnice w Bielsku na które lepiej było się nie zapuszczać. W tej chwili wbrew temu co trąbią media jest bezpieczniej.

Cytat
niestety społeczeństwo głupieje i źle wykorzystują narzędzia

Czyżby "głupiało" przez przekazy serwowane przez "mądrzejsze" pokolenia? Co do złego/dobrego wykorzystania jakiegokolwiek narzędzia - jak ktoś chce sobie młotkiem w nosie podłubać to jest przecież jego problem i jego nos.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
imho nic się nie zmieniło, tylko wy się zestarzeliście - ja zresztą też

11-15 lat temu (piszę o czasach swojego L.O.), za "nieodpowiedni" wygląd można było w środku dnia dostać nożem pod żebro w samym centrum miasta wojewódzkiego, mieć powycinane swastyki na twarzy, w tym samym zresztą mieście; czuć niepokój wewnętrzny przechodząc przez park w samym centrum, gdy na wejściu, wyjściu i w środku patrolowały akurat 2ki skinheadów, a jedyne co cię ratowało, to uwielbienie do desantówek i wyjście świeżo od fryzjera w celu ukrycia zakoli młodzieńczych :-P

te 11-15 lat temu, tak samo jak teraz, pełno było dzieciaków chcących zwrócić na siebie uwagę, czy to zachowaniem, czy to ubiorem, czy to nowinkami technicznymi; panienek z dobrych domów zerwanych ze smyczy, czy gołowąsów upijających się do nieprzytomności na domówkach

powtórzę, żeby nie zapomnieć pierwszego zdania: świat się nie zmienił, to my się zmieniliśmy

może nam się wydawać, że nastąpiła jakaś eskalacja, ale to przez to, że za jak młodych byśmy się nie uznawali, to mając nawet w okolicach 30 lat, nie jesteśmy sobie w stanie uświadomić, jakie różnice zaszły w powszechności i dostępności mediów od czasów naszej młodości

za "naszych" czasów, o lokalnych rozróbach, można było przeczytać w regionalnej gazecie, lub w przypadku zejścia śmiertelnego ew w TV - dzisiaj przemiatając onet, gazetę, wp zauważysz sekcję "regionalną", ktoś ze znajomych udostępni artykuł na FB i tak to leci

za "naszych" czasów kompromitujące zdjęcia z imprez, najpierw musiałyby przejść przez fotolab, żeby zostały wywołane, co już na starcie ograniczało chęć ich wykonywania, a potem, gdy pojawiły się pierwsze cyfrówki i tak nie zostałyby rozpropagowane poza najbliższych znajomych, bo kto by tracił cenne impulsy telefoniczne na takie głupoty

za "naszych" czasów młodzież nie szpanowała iPhoneami za 2kPLN, tylko Nokiami 3310 w podobnej cenie z wężem na pokładzie

Sent  Dołączył: 06 Lip 2010
wyczesany napisał/a:
Jako urodzony w '91 mogę tylko zgodzić się z x4rd, większość urodzonych w '96 i później to zupełnie inni ludzie, być może dlatego, że jeszcze wcześniej niż my mieli dostęp do Internetu itd. przez co może nie do końca zdają sobie sprawę z przydatności prywatności.

Popieram w 100%.
Sam jestem też 91' i byłem w czerwcu na 18-tce mojego brata (95'), którą wspólnie z kilkoma osobami organizował. Oprócz mnie byli jeszcze nasi wspólni znajomi w moim wieku. Nam szczęki opadały jak widzieliśmy co dzieciaki właśnie 95-97' wyprawiają, nasze babcie to by zawału na miejscu dostały od zgorszenia. A zdjęcia z toalet jakie na FB widziałem z tamtego wieczoru z tagami "takie tam z 18tki Paweł - z użytkownikiem Paweł .....," to nigdy w życiu do publikacji się nie nadawały.... W ogóle czuliśmy się jak dinozaury, a tylko 4 lata różnicy... Nie mówiąc o tym, że 16-18 letnie dziewczyny klęły w tak wulgarny sposób, że ja na budowie nigdy w życiu takich "wiąch" nie słyszałem...

Choć i w moim pokoleniu mam kilka takich "koleżanek" z FB, które codziennie wrzucają słit fociaka przed lustrem i serduszkiem w opisie... Chociaż muszę przyznać jedno im albo ich mamom: mają czyste lustra :mrgreen:

arQ  Dołączył: 10 Mar 2011
Enzo napisał/a:
ak ktoś chce sobie młotkiem w nosie podłubać to jest przecież jego problem i jego nos.
tak, tylko gorzej jak tym młotkiem zaczyna dłubać w Twoim
Enzo napisał/a:
Czyżby "głupiało" przez przekazy serwowane przez "mądrzejsze" pokolenia?
nie mnie oceniać, za młody jestem ('86), jednak zawsze mi się wydawało (i tak byłem wychowywany) że drugiego człowieka się szanuje

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Sent napisał/a:
Sam jestem też 91' i byłem w czerwcu na 18-tce mojego brata (95'), którą wspólnie z kilkoma osobami organizował. Oprócz mnie byli jeszcze nasi wspólni znajomi w moim wieku. Nam szczęki opadały jak widzieliśmy co dzieciaki właśnie 95-97' wyprawiają, nasze babcie to by zawału na miejscu dostały od zgorszenia.
no widzicie, już nawet rocznik '91 (gżdyle) czuje się staro

to tylko potwierdzenie mojej tezy

arQ napisał/a:
`86
Sent napisał/a:
'91

Po Waszych wypowiedziach poczułem się jak zramolały starzec który zapalił papierosy wnuka a potem poszedł na nosorożce :-P

wyczesany  Dołączył: 26 Cze 2013
Enzo napisał/a:
Po Waszych wypowiedziach poczułem się jak zramolały starzec który zapalił papierosy wnuka a potem poszedł na nosorożce :-P
Na mamuty. :mrgreen:

Sebastian  Dołączył: 19 Kwi 2006
Ludzkość tak bardzo się nie zmieniła przez 5 lat, 50, czy nawet przez 5 tysięcy lat, wystarczy poczytać sobie "Epos o Gilgameszu" albo Biblię - libacje, dewiacje, gwałty, morderstwa, zachłanność, zdrady, Sodoma i Gomora!

Sebastian napisał/a:
Ludzkość tak bardzo się nie zmieniła przez 5 lat, 50, czy nawet przez 5 tysięcy lat,

Zgadzam się. Jedynie z czym mamy w tej chwili większy problem niż nasi przodkowie to zalew informacji i szybkość jej przepływu. Zresztą tytułowy Instagram jest tego doskonałym przykładem.

x4rd  Dołączył: 07 Mar 2012
Cytat
Psycholog się uśmiechnął, zarówno do chłopaka, jak i do siebie. Do chłopaka, bo choć sam był ze starszego pokolenia, które zostało wychowane na innym postrzeganiu prywatności, budowania relacji, komunikacji, to jednak rozumiał, że czasy się zmieniły. Że dzisiaj młodzi ludzie zupełnie inaczej budują swoje poczucie własnej wartości i miejsce zajmowane w stadzie, zwanym klasą, zostało zamienione na zarządzanie wirtualnym wizerunkiem.

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
Enzo napisał/a:
Po Waszych wypowiedziach poczułem się jak zramolały starzec który zapalił papierosy wnuka a potem poszedł na nosorożce

Dokładnie.. roczniki '91 są już "stare", to ja idę się czołgać do najbliższego muzeum.
Sebastian napisał/a:
udzkość tak bardzo się nie zmieniła przez 5 lat, 50, czy nawet przez 5 tysięcy lat, wystarczy poczytać sobie "Epos o Gilgameszu" albo Biblię - libacje, dewiacje, gwałty, morderstwa, zachłanność, zdrady, Sodoma i Gomora!

A co gorsza ludzka głupota jest nieśmiertelna i nie zna granic...

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Co wy tu piszecie, bo mi okulary zaparowały?

babylock  Dołączył: 23 Maj 2007
A to wszystko wina Starych jest. Koniec kropka.

Ganesha  Dołączyła: 15 Cze 2013
Młodość nie liczy dni, i słusznie, bo jej dni są policzone. :evilsmile:
cyt. Adam Rem

Throwend  Dołączył: 26 Kwi 2007
Dziś sam jestem dziadkiem...

Chase Jarvis. Fotograf, który zawsze mówi że to nie aparat robi zdjęcia.

Zack Arias - fotograf, który kiedy sesja się skończyła i składali sprzęt zrobił jeszcze szybkie zdjęcie ajfonem bo spodobało mu się światło i to własnie okazało się najlepsze.

Oni (między innymi) też używają Instagramu. Zgadzam się z tym, że prędzej czy później pozostaną ci lepsi a reszta zostanie zapomniana.

Tych samych argumentów można użyć w przypadku każdego serwisu. Jutub, fejsbuk, tłiter, instagram, tublr... Jeden pies. Głupoty jest tyle co zawsze, tylko łatwiej ją teraz pokazać.

plwk napisał/a:
Co wy tu piszecie, bo mi okulary zaparowały?

Pomyliłeś tablet z talerzem? ;-)

Skocz do: