To prawda. Ale jeśli zapodasz kilka mocnych programów np dodatkowo dxo przy odstawionym na bok lightroomie to działanie programu (pro lasso) jest mocno odczuwalne na korzyść całego systemu. Zresztą teraz to już musztarda po obiedzie bo promocja na give trwa 24 godziny. Potem trzeba sobie program kupić. Ja od nich mam Partition magic pro, audials pro, zoner photo studio 15, oczywiście większość dni to dająprogramy warte 20 zł, ale są dni w których można dorwać całkiem dobre oprogramowanie i być legalnym. Minusem jest brak aktualizacji i do użytku domowego. Tak czy inaczej warto patrzeć patrzałkami. Może dziś będzie coś dla Ciebie? Kto wie.
[ Dodano: 2013-09-26, 07:59 ]
Poza tym program umożliwiał tworzenie reguł odpalania programów startowych, podgląd pracy jądra systemowego, pokazywał jak angażuje procesor w zadania i masę innych, których jeszcze nie ogarnąłem. U mnie 8 wątków po 4.2ghz szło na 100 procent przy generacji plików z lightrooma w dwóch procesach jednocześnie, oba te wątki z plikami, ale o różnych parametrach wyjściowych. I lightroom nawet nie zaprotestował, oba procesy ciągnął równiutko i dawał po kilka szt na sekundę gotowych jpg. Nie będę twierdził i przechwalał programu, że jest cudowny i w ogóle i w szczególe, ale warto było bo wzrost wydajności jest widoczny. Jak to zrobił program? Otóż działa on na tworzeniu szybkich reguł dla pamięci ram i obserwuje te procesy w których coś się dzieje i im przyznaje pierwszeństwo zwalniając zasoby w ułamkach sekund z innego oprogramowania ciążacego w systemie. On tych wątków nie wyłącza całkowicie, on je spowalnia do minimum. A program główny dostaje skrzydeł - bo ma więcej ramu. I tak przestaje pracowaćLR i idę do dxo to nie muszęzamykać LR bo Lasso pro wirtualnie mi go zamknie, do tego może chodzić sobie Corel i nic się nie muli i przycina, muzyka w tle z dysku twardego.
[ Dodano: 2013-09-26, 08:10 ]
Program ma taką funkcję, w której wydzielasz wątki w procesorze i możesz dla pojedyńczych wątków przydzielaćzadania- rezerwować je dla wybranego jednego konkretnie. Cały system może działać na jednym procesorze logicznym, reszta może być dla wybranego jednego programu i na odwrót. Możliwości są ogromne.
...żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś sam...