mh2012  Dołączył: 05 Wrz 2012
dylemat prawie egzystencjalny
Witam,

Obudziłem się i stwierdziłem, że sam tego nie rozwiążę.

Soczewka jest okrągła a zatem i obiektywy są w takim kształcie.
Nasze pole widzenia kwadratem czy prostokątem też nie można nazwać - raczej jest to elipsa.
Zdjęcie jest zazwyczaj odwzorowaniem tzw. stanu rzeczywistego - tyle jest dyskusji czy horyzont prosto, czy kolory dobrze odwzorowane, piony architektoniczne są naprawdę pionowe, itp.

To dlaczego matryca w aparatach fotograficznych nie jest okrągła?
(Kadr z analoga też kołem nie jest)

Okrągłe zdjęcie pozwoliłoby na "wykorzystanie" całości powierzchni soczewki
i byłoby bardziej "rzeczywistym" odwzorowaniem tego, co widzimy naocznie.
Jestem świadomy (chyba) ograniczeń wynikających z naszej fizyki czy technologii,
ale ciekaw jest Waszego zdania.
Historycznie rzecz biorąc fotografia jest 'następcą' obrazu,
ale bywały obrazy niekoniecznie malowane w kwadracie czy prostokącie...
Idąc dalej - monitory (na których oglądamy zdjęcia) też powinny być w kształcie koła czy elipsy.

Być może gdzieś istnieje świat równoległy, w którym zdjęcia (np. drukowane) mają kształt koła czy elipsy?
Albo taki, w którym soczewki są prostokątne/kwadratowe?

PS
przez chwilę myślałem, żeby to umieścić w "Pierwszych krokach...",
bo w końcu dotyczy spraw fundamentalnych, ale stwierdziłem, że mnie... zakrzyczycie.

nemo  Dołączył: 21 Wrz 2007

ziemo  Dołączył: 28 Gru 2008
Uwarunkowania społeczno-kulturowe, wprawiają nas już od urodzenia w prosokątno-kwadratowe ramy, tego nie przeskoczysz. Mówisz obraz, zdjęcie, książka i wizualizuje ci się prostokąt a nie jakikolwiek inny, w końcu też możliwy, kształt.

wyczesany  Dołączył: 26 Cze 2013
Na mój gust inne kształty, mimo iż możliwe, są po prostu mało użyteczne, mając dowolny prostopadłościan jesteś wstanie włożyć do niego inne mniejsze, np. książki do skrzyni, wkładając elipsy do beczki spora przestrzeń byłaby niewykorzystana. Poza tym w przypadku prostokąta wykorzystujesz maksymalnie materiał- robisz duży prostokątny arkusz i tniesz na mniejsze, w przypadku elips byłoby więcej "ścinek".

A może głupoty piszę? Nie wiem, tak mi się to widzi. ;)

mh2012  Dołączył: 05 Wrz 2012
nemo napisał/a:
Było :)

nie roszczę pretensji do bycia pierwszym jeśli chodzi o taki pomysł...

bardziej zastanawiało mnie jak to się połączyło (to koło i ten prostokąt)

z jednej strony uwarunkowania wynikające z fizyki naszego wszechświata (fizyka światła i okrągłe soczewki) a z drugiej prostokąt/kwadrat jako ergonomiczny sposób organizacji
świata przez ludzi (czyli także wspomniane uwarunkowania społeczno-kulturowe).

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
Te okrągłe zdjęcia naprawdę wyglądają fajnie, jakoś tak naturalnie, przyjaźniej. Podobnie jak przyjaźniej wygląda świat oglądany przez okrągły bulaj niż przez prostokątne okienko...

Skocz do: