wysoki  Dołączył: 23 Lut 2008
Obrobka JPG w Lightroom?
Bardzo odpowiada mi sposób pracy z plikami RAW w LR. Jednak z ostatniego wyjazdu przywiozłem sporo zdjęć w JPG (musiałem oszczędzać miejsce na kartach).

Chciałbym się teraz dowiedzieć czy obrabianie zdjęć w JPGu w LR jest dobrym pomysłem? Ogólnie staram się nie ingerować w zdjęcia zbyt mocno i tylko lekko je podkręcam, w zasadzie jedyne co robię to usuwam wszelkie plamy powstałe z brudu na matrycy, wyciągam trochę cienie, czasem zwiększę jasność. Takie tylko podstawowe czynności

Czy do takich zastosowań lepiej użyć oprogramowania typu PS, PainShop Pro czy własnie LR poradzi sobie równie dobrze i efekty będą porównywalne.

Z góry dzięki za pomoc.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Skoro masz LR to jaki problem ze sprawdzeniem?

wysoki  Dołączył: 23 Lut 2008
plwk chyba nie zrozumiałeś mojego pytania. Tak mam LR i bardzo dobrze w nim mi sie pracuje jednak z tego co mi wiadomo jest to program przeznaczony do pracy z RAWami dlatego mam wątpliwości czy obrabiając JPGi (w opisanym przeze mnie zakresie) nie osiągnął bym lepszych rezultatów korzystając z innego oprogramowania (nie posiadanego przeze mnie w tym momencie).

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Nie sądzę.

mr.ra66it  Dołączył: 03 Wrz 2011
Jeżeli potrzebujesz warstw (jest do LR płatny plugin Perfect Layers) lub planujesz korzystanie z filtrów 8bf czyli więcej niż drobne korekty - dodatkowy program da Ci nowe możliwości. Sprawdź na wersjach testowych.

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Za Plwk - przy tak drobnych zmianach, Lr w zupełności Ci wystarczy.

Skocz do: