mumonzan  Dołączył: 23 Kwi 2007
  dlaczego usunięto temat "Firmware 1.30 HACKED" ?
Tak z ciekawości. Czy ktoś się jednak przejął legalnością? Czy były tam na końcu jakieś ciekawe wypowiedzi?
Czy też został gdzieś przesunięty?

Ostatnią godzinę spędziłem na lekturze pliku FWDC165B.BIN.

Miałem pytanie do toma czy ma jakieś narzędzia, czy na żywca tłumaczy w edytorze hex stringi z pierwszych 40% pliku? (bo pozostałe 60% to nieciekawa lektura :lol: )

Najbardziej rozbawił mnie fragment w XML, ale to tylko do obsługi DPOF.

Pozdrawiam,

chomik  Dołączył: 16 Sty 2007
został usunięty ponieważ nasz forumowy hacker podlinkował go na dpreview. A to, co przystoi na własnym podwórku, nie zawsze musi być ogłaszane całemu światu. Wyszlo na to, że to inicjatywa całego forum i to forum było by utożsamiane z nielegalnymi działaniami.

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Nasze Forum nie jest miejscem propagowania łamania prawa, w tym prawa autorskiego i wszystkie posty o podobnej treści będą od tej pory bezpowrotnie kasowane.

oki chłopaki

Jak to się dawniej w Polszcze mawiało? "Tak krawiec kraje jak mu materiału staje"

Znaczy prawo do dupy i takie efekty.

Na ile widziałem nie było w wątku linku do zmodyfikowanego firmware (znaczy w kopiach w moim keszu tego nie ma ;-) ). Natomiast były ciekawe wypowiedzi o maniupulowaniu na krawędzi legalności sprzedaży na polskim rynku sprzętu bez polskiego menu.

No, ale wy tu zamiatacie :mrgreen:

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
mumonzan napisał/a:
Natomiast były ciekawe wypowiedzi o maniupulowaniu na krawędzi legalności sprzedaży na polskim rynku sprzętu bez polskiego menu.
Mozliwe, że wystarczy tylko instrukcja w ojczystym języku. Ale np. do obiektywów( a jakże, jest instrukcja. Tylko po co ? :-) ) już nie ma polskiej instrukcji. To akurat jest łamanie prawa przez dystrybutora. Dokładanie menu w jęz. polskim świadczy raczej o szanowaniu klienta i walce o niego.

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Cytat
Natomiast były ciekawe wypowiedzi o maniupulowaniu na krawędzi legalności sprzedaży na polskim rynku sprzętu bez polskiego menu.

Bzdura i dorabianie usprawiedliwiającej ideologii po fakcie.

Zalinkowanie posta na dpreview znaczy, że nasz hakier niczego się nie nauczył. Osłabiające :-/

mumonzan, w związku z podlinkowanie tego tematu na dpreview skasowanie było jedynym (na tamtą chwilę) sposobem zablokowania dostępu do tych treści. To że przy okazji poleciały inne, na pewno ciekawe informacje, nie było zamierzone.

Cytat
To akurat jest łamanie prawa przez dystrybutora

To zgłosić to federacji praw konsumenta, a nie usprawiedliwiać własne działania.

A "taki jeden znany polityk" to też łamał prawo, ma nawet parę wyroków na koncie. I co z tego wynika? Wielkie nico. Na panświnizmie daleko się nie zajedzie.

bEEf napisał/a:
To zgłosić to federacji praw konsumenta, a nie usprawiedliwiać własne działania.
Ale akurat mnie brak instrukcji przy szkłach nie przeszkadza.
niech zgłoszą ci, którym to leży na wątrobie.

[ Dodano: 2007-08-06, 19:54 ]
Cytat
A "taki jeden znany polityk" to też łamał prawo, ma nawet parę wyroków na koncie.
Założysz się, że ponownie zostanie wybrany.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
argawen napisał/a:
Ale akurat mnie brak instrukcji przy szkłach nie przeszkadza.

Czasem można się oszukać. Gdy pierwszy raz przełączyłem Tamrona 70-300 w tryb makro to aby wrócić do normalnego trybu musiałem sięgnąć do instrukcji.

oj, podyskutowałbym, ale szkoda bić pianę:) lepiej :-B

Cytat
Założysz się, że ponownie zostanie wybrany.

Nie założę się, bo nie chcę stracić kasy ;-)

Hm, i bez polityki proszę :evilsmile:

plwk napisał/a:
Czasem można się oszukać
Chodzi mi o brak w języku polskim. Przeważnie są tam obrazki :mrgreen: .

[ Dodano: 2007-08-06, 20:02 ]
zorzyk, :oops: wybacz. Przeważnie nie biorę udziału w takim rodzaju dyskusji. Ale tak samo jakoś... :-P .

tom  Dołączył: 07 Maj 2007
"Witam, czy byłaby możliwość otrzymania od Ciebie tego FW 1.3 HACKED :) ( serwisówką) rozumiem, że utożsamianie całego forum z taką wywrotową działalnością było nie na miejscu (podlinkowanie), ale DOCENIAM TWOJĄ WIELKĄ PRACĘ I ZAANGAŻOWANIE" - takie wiadomosci dostaje coraz czesciej, oto publiczna odpowiedz:

tak, oczywiscie, ale przydaly by sie dobrowolne wplaty na potrzebny wydruk
kilka osob sie zdeklarowalo, pierwsza wplacila dzis 20zl, wciasz potrzeba 180zl na wydruk 1000 stron a4 z kodem pentaxa, chcem wlanczyc menu serwisowe do oficialnego menu pentaxa, a do tego potrzebny jest mi wydruk, wersja ktora opracowalem obecnie nie bedzie przezemnie publikowana bo przydatna jest tylko programista, a chcem opracowac wersje dla zwyklych uzytkownikow

btw: szkoda ze post skasowano, tego co zrobilem nie uwazam za glupie, fakt rozgryzienia firmware pentaxa powinien zostac naglosniony, wszystkie materialy udostepnione zainteresowanym, tylko w ten sposob zyskamy nowych programistow ktorzy stworza nowe mozliwosci dla aparatow pentaxa - fm powino byc open source!

Nie wiem czy FM powinno być opensource, ale na pewno przenoszenie praw ze świata "czystego softu" do FM jest kompletnym idiotyzmem.
Czy ja sobie ten FM wgram do mikrofalówki albo do odkurzacza???? Osprzedam z zyskiem????
Jak to ktoś w skasowanym wątku powiedział, zabuliłem określoną kasę za sprzęt i co to kogo obchodzi czy go sobie popsuję grzebiąc się w jego kodzie???

Czasy i technologie się zmieniają, a prawo rzymskie zdecydowanie nie nadąża, zresztą nie dziwota. :-P

Cytat
rozgryzienia firmware pentaxa powinien zostac naglosniony

tom, doceniam fakt, że na pewno włożyłeś dużo pracy, ale naprawdę uważasz, że to było aż tak odkrywcze?
Cytat
fm powino byc open source!

A niby dlaczego? Szczegółowa dokumentacja techniczna hardware'u też powinna być za darmo? To, co naprawdę kosztuje, to zaprojektowanie, a nie tylko wyprodukowanie tak hardwaru, jak i softwaru. A firmware apartów zawiera mnówstwo rzeczy, których firmy wolą strzec, np algorytmy AF lub pomiaru matrycowego.

White_Horse  Dołączył: 26 Cze 2007
Tom
Takie troche od czapy komentarz,
Jeżeli chcesz byc rewolucjonistą, to przynajmniej rób to stylowo i przedstawiaj coś sobą.
:roll:

Koniec OT. Nie zaczynam dyskusji. Tak to był atak na Twoją osobe.

(Wybaczcie Mili Państwo, prawdopodobnie mam zły dzień)

Cytat
Osprzedam z zyskiem????

Aha, czyli kolega nie śledził poprzednich wątków z tomem w roli głównej. Występował on wcześniej jako pro_mode, ale dostał bana. Za co - polecam zapoznać się w archiwum.

[ Dodano: 2007-08-06, 20:21 ]
Cytat
Jeżeli chcesz byc rewolucjonistą, to przynajmniej rób to stylowo i przedstawiaj coś sobą.

:-B

tom  Dołączył: 07 Maj 2007
bana bo to forum nie zna zwrotu 'wolnosci slowa'

Skocz do: