Misztu  Dołączył: 19 Mar 2007
Uprawnienia kościelne
Witam zacne grono.

Istnieje coś takiego, jak licencja na fotografowanie w obiektach sakralnych.

Mój zestaw pytań jest prosty: jak, gdzie i za ile można takie uprawnienia zdobyć?

Będę wdzięczny za podzielenie się tą tajemnicą :)

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
A istnieje coś takiego?? Naprawdę?

Zdaje mi się, że sakralne zabytki może fotografować każdy, jak wszystkie inne. Natomiast współczesne kościoły, względnie imprezy -to już zapewne trzeba konkretnego klechy pytać.

Bo ogólnie trochę to bez sensu. Może jeszcze licencja na fotografowanie obiektów sportowych, obiektów astronomicznych i wreszcie OBIEKTywów?

[ Dodano: 2007-08-07, 01:17 ]
A jednak.

Wrzuć w google:
Misztu napisał/a:
licencja na fotografowanie w obiektach sakralnych.
dostaniesz odpowiedź.

Jaja. Z tym, że chodzi o imprezy jeśli dobrze kumam, nie same obiekty?

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
Jeżeli chodzi o focenie na ślubach, komuniach itp. to powinno się mieć odbyte specjalne szkolenie. Organizują je zazwyczaj kurie. Należy mieć skierowanie od swojego proboszcza. Szkolenie oczywiście jest odpłatne. Ja takowego nie odbyłem, a gdy potrzeba to zazwyczaj nie mam kłopotu z fotografowaniem. Trzeba tylko wcześniej iść do księdza prowadzącego uroczystość, porozmawiać, powiedzieć, że swoją obecnością przy ołtarzu nie będzie się zakłócało przebiegu uroczystości, itd., itp. Zazwyczaj nie ma kłopotów z uzyskaniem zgody.

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
Jakis czas temu, na pl.rec.foto pisali, ze kurie sobie odpuscily organizowanie tych kursow. Ale z tego co sie przewija czasmai, to jednak czasem jest to wymagane, ksieza chca papierka, niektore kurie organizuja kursy. Najlepiej chyba naprawde lokalnie to sprawdzic w odpowiedniej kurii. I nawet jesli bylyby jakies nieporozumienia z ksiedzem, to lepiej sie powolywac na informacje uzyskane w odpowiedniej zwierzchnosci, niz forum pentaksowe ;-) .

GrzegorzQ  Dołączył: 20 Lut 2007
Parę razy już fotografowałem na ślubach, ale jako amator/rodzina bo nie zarobkowo i zazwyczaj jako tzw "zapas".
Każdorazowo przed ślubem podchodziłem do księdza i pytałem czy nie ma nic przeciwko.
Akurat nie mieli, poza tym we warszawskiej diecezji oficjalnie dokument ukończenia kursu powinien mieć tylko zawodowy fotograf.

"Statut 237. Fotografowanie i filmowanie czynnośœci liturgicznych nie
może zakłócać przebiegu liturgii i wymaga zawsze uprzedniej zgody rektora
kościoła. Zawodowi fotografowie i operatorzy sprzętu audiowizualnego
powinni ukończyć specjalny kurs organizowany przez Kurię."

Zawsze jednak warto wcześniej zapytać księdza który będzie prowadził mszę, są parafie gdzie bardzo rygorystycznie księża podchodzą do fotografowania

A swoją drogą nie dziwię się księżom, że wprowadzają ograniczenia, ślub jak ślub, ale podczas komunii to więcej zombi by chodziło niż dzieci do komunii.

A poza tym .... czytać prasę fachową polecam ;-) ... ostatnia strona jest ogłoszenie o kursie - oczywiście nieaktualne ale jest też telefon.
http://goscniedzielny.wia.../1145873677.pdf

Nie wiem jaką wartość ma ten kurs w Warszawie, ale w innej diecezji amator bardzo sobie chwalił taki kurs prowadzony pod egidą koscielną przez zawodowych fotografów, - kursanci przyszli ze sprzętem - i mieli warsztaty w kościele. - zawsze parę tips and tricks między klasycznym co wolno a gdzie nie wolno dostali.

Skocz do: