xchomik  Dołączył: 13 Kwi 2011
[K20D] Dziwny wzór w dolnej części klatki
Witam, mam problem ze swoim K20D. To znaczy tak mi się wydaje, że to jest problem. Od pewnego czasu zauważam na zdjęciach na dole kadru i tylko na bardzo ciemnych pikselach, pas dosyć regularnych zniekształceń obrazu. Wygląda to jak na załączonym zrzucie obrazu:

http://img819.imageshack.us/img819/5142/u6g4.png

Problem nie występuje na jaśniejszych pikselach. Zniekształcenia ciągnąć się pasem przez cały dół kadru (ale tylko tam gdzie piksele są prawie czarne). Przy kadrach pionowych jest to oczywiście pas pionowy, więc zakładam, że to problem sprzętowy. Niby w ostatecznych klatka po obróbce nie jest to jakoś specjalnie zauważalne, w zasadzie w ogóle, ale na zdjęciach sprzed kilku miesięcy nie zauważam tego problemu, więc zakładam, że powoli matryca już dogorywa? Ktoś ma podobny problem, ewentualnie wie co to jest?
Zdjęcie z linku jest tylko rozjaśnione, żeby dało się zauważyć zjawisko. Wykonywane przy ISO100, f/11 i 1/125s. obiektywem kitowym DA 18-55 AL II.

Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Ile migawka ma przebiegu ?

Dochodzi 60k.

KONTESTATOR  Dołączył: 04 Wrz 2012
Albo odkleja ci się filtr dolno przepustowy albo podczas czyszczenia matrycy niestarannie został wytarty płyn uzyty do jej czyszczenia . Przeczyść matrycę jeszcze raz . Pozdrawiam

Rzecz w tym, że ja nigdy nie czyściłem matrycy na mokro, zawsze tylko gruszka, nie było potrzeby robić mokrego czyszczenia.

To teraz jest taka potrzeba . Kup jakiś firmowy zestaw do czyszczenia matrycy i trzeba to zrobić aby być pewnym przynajmniej czystości matrycy. Pozdrawiam

Ok, dzięki za poradę ;).

Mam jeszcze jedną sugestię . Spróbuj przed czyszczeniem wykonać serię zdjęć czarnego sukna z różnymi czasami migawki i róznym ISO koniecznie naświetlane "w punkt " i wówczas przejrzyj te zdjęcia może cos odkryjesz . Pozdrawiam

Ok, spróbuję ;). Dzięki.

verc  Dołączył: 06 Sie 2012
Parę lat temu miałem kompakt canon a610. To oczywiście nie ta klasa co K20, ale miałem podobny problem, z tym tylko, że zniekształcenie pojawiło się też na jaśniejszych partiach zdjęć i też tylko z jednej strony na zdjęciach. Po długich przemyśleniach ;-) wyszło że przyczyną takich zniekształceń mogło być noszenie w jednym etui telefonu (chyba nokia 3210) i aparatu przez dłuższy czas. Może to wpływ pola elektro-magnetycznego?
Teoria trochę spiskowa, ale ówczesne matryce mogły być wrażliwsze na działanie tego pola.

Dzięki za odpowiedź, ale chyba to nie to, raz że właśnie widać to tylko na ciemnych obszarach, a dwa że w zasadzie odległość telefonu od aparatu to zazwyczaj przynajmniej te kilkanaście cm, zazwyczaj więcej (dystans plecak <-> kieszeń w spodniach).

ZbyszekB  Dołączył: 27 Wrz 2010
To że widać na ciemnych obszarach może (ale nie musi :-P ) sugerować jakieś dodatkowe światło podświetlające matrycę. Może zrób zdjęcie z założonym dekielkiem zamiast obiektywu - koniecznie czarnym.

Fakt, o tym nie pomyślałem, dzięki ;). Chociaż nie jestem przekonany, czy akurat ten wzorek wyszedłby z tego powodu, no ale spróbuję. Dla sprawdzenia.

ZbyszekB  Dołączył: 27 Wrz 2010
Jeśli światło dostaje się przez szczelinę to może ulegać dyfrakcji co może dać taki właśnie wzorek. Sprawdzić nie zaszkodzi. ;-)

Masaho  Dołączył: 31 Sie 2008
Moim zdaniem to nie jest problem mechaniczny czy optyczny, tylko elektroniczny. Albo jakieś zakłócenia podczas zbierania danych, przesyłu lub zapisu, albo któryś element zaczyna szwankować. Tak myślę.

Spróbowałbym może zmienić kartę pamięci, zrobić reset ustawień, wgrać na nowo firmware.

Dzięki wszystkim za podpowiedzi, zapewne wszystkiego w pewnym momencie spróbuję, ale chwilę mi to zajmie bo czasu na eksperymenty nie za dużo posiadam aktualnie. Jeszcze raz dzięki.

Makler  Dołączył: 09 Mar 2009
Może pokaż to zdjęcie (w pełnej rozdzielczości) z dekielkiem, najlepiej w ciemnym pomieszczeniu żeby wyeliminować światło całkiem, albo zdjęcie jednolitej ciemnej powierzchni. Jestem ciekaw czy te artefakty tworzą równą linię (co do pixela) co będzie świadczyć o elektronice.

tomekl  Dołączył: 25 Maj 2006
Miałem kiedyś coś podobnego w k20D, ale w różnych miejscach kadru, potem coraz bardziej wyraźne, więcej, urwane zdjecia i zawieszanie aparatu... skończyło się wymianą płyty głównej....

tomekl: pocieszyłeś mnie :/
Makler: sprawdzałem linijką w PS, tak jak piszesz, na całym kadrze jest równy pasek. Obawiam się, że to jednak jest kwestia elektroniki, lub tak jak KONTESTATOR napisał - filtr zaczyna odłazić... o ile to w ogóle możliwe, bo aż tak dobrze to się na tego typu elektronice nie znam.

Makler  Dołączył: 09 Mar 2009
Myślę że to na pewno elektronika. Jeśli to jest krecha co do piksela to nie mogła powstać przez zabrudzenie, odklejanie czy padanie światła. Ewidentnie jest problem z sygnałem tych linii matrycy i niestety tak jak piszetomekl może się pogłębiać. Nie wiem czy jest sens w tej chwili wysyłać do serwisu, bo pewnie stwierdzą że to płyta albo matryca i może się to nie opłacać wymieniać. Jest jeszcze szansa (mała) że problem jest np. na gniazdach matrycy i wystarczy poprawić styk. Najlepiej to zadzwoń do Apollo lub innego serwisu i zapytaj czy naprawa jest możliwa, ile by kosztowała ew. wymiana płyty, matrycy itp. Coś się może dowiesz.

Skocz do: