Yalin  Dołączył: 04 Sie 2007
Shake Reduction - czy to działa?
Do tej pory używałem i nadal używam korpusów bez systemu antywstrząsowego. Kasetka to pierwsze body w moich rękach które taki system posiada.
Oczywiście są i zwolennicy i przeciwnicy takiego "wspomagania". Ja po próbach SRa dołączam się do tych pierwszych.
A oto wyniki mojego minitestu:

1. f/6.7 1/4s SR - off ogniskowa 55mm.

2. crop

3. f/6.7 1/4s SR - on ogniskowa 55mm.

4. crop

5. f/11 1/10s SR - off ogniskowa 55mm.

6. crop

7. f/11 1/10s SR - on ogniskowa 55mm.

8. crop

Zdjęcia wykonane z ręki, JPG, bez ingerencji, leciutko wykadrowane i zmniejszone.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
No i?

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
matb napisał/a:
No i?
no i Yalin potwierdza, ze działa :-)

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
matb, no i działa.

Yalin, zamiast przysłony, to mógłbyś ogniskową podać, jak już takie testy zamieszczasz.

Yalin  Dołączył: 04 Sie 2007
Jarek Dabrowski napisał/a:
matb, no i działa.

Yalin, zamiast przysłony, to mógłbyś ogniskową podać, jak już takie testy zamieszczasz.

Już uzupełnione.

yourNIGHTMARE  Dołączył: 12 Maj 2007
Yalin widze ze Twoje zainteresowania ida w dosc zblizonym kierunku do moich czyli komp, Bols choc moze tego Bolsa zamienilbym na inna ale nie bede wybredny :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Poza tym jak to przedmowcy stwierdzili... dziala po prostu dziala :-P :-P :-P

jerz  Dołączył: 19 Kwi 2006
Tez sie tak bawilem :) Ale mam mala uwage odnosnie testu - zdjecia robione z reki charakteryzuja sie mala powtarzalnoscia. Co za tym idzie, mozna by napisac, ze caly ten SR w Pentaksie to lipa, bo dziala jak placebo - wlaczysz i od razu mniej sie rece trzesa ;)

hmm robic test SR ze statywu chyba nie jest najlepszym pomyslem wiec robienie tego testu z reki chyba jest bardziej trafne raczej inaczej sie nie da ;-) ;-) ;-)

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Ja też jak do tej pory używam korpusów bez stabilizacji. I nie ukrywam, że czasami brakuje tego SRa. Jednakże zamiast wydawać kasę na nową puszkę trenuję manualny system niwelujący drgania, czy też raczej przeciwdziałający naturalnym podrygom. Pierwsze próby polegały na przyklejeniu taśmą samoklejącą rąk z aparatem do statywu, ale traciłem przez to na mobilności. Potem przykleiłem sobie aparat do klaty, ale mi odpadł depilując resztki namiastki macho'stwa. Obecnie staram się zniwelować drgania za pomocą korkociąga, zestawu listwek z leszczyny i wibratora, dołączonego jako gadget do jednego z pism kobiecych. O wynikach poinformuję wkrótce.

czekamy z niecierpliwoscia na wyniki testow :mrgreen: co wiecej chetnie zobaczymy jakis fotoreportaz z tego moze ktos popstryka Ci zdjecia podczas testow strasznie mnie ciekawi ten zestaw do manualnego SR-a

PS czy ten gadzet z damskiego pisma jest szweckiej produkcji :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

jerz  Dołączył: 19 Kwi 2006
yourNIGHTMARE napisał/a:
hmm robic test SR ze statywu chyba nie jest najlepszym pomyslem wiec robienie tego testu z reki chyba jest bardziej trafne raczej inaczej sie nie da ;-) ;-) ;-)

Statyw zdecydowanie odpada, chociaz... sek w tym, ze zeby taki test byl miarodajny, to za kazdym razem powinien byc robiony w tych samych warunkach. Jesli statyw bylby poddany jakims regularnym drganiom, to mialo by to sens.
Ale malo wazne - dzieki Yalinowi widac to, o co sporo osob pyta odnosnie SR w Pentaksach, wiec warto tu odsylac.

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Cytat
Obecnie staram się zniwelować drgania za pomocą korkociąga, zestawu listwek z leszczyny i wibratora, dołączonego jako gadget do jednego z pism kobiecych.

Rozumiem, że korkociągiem synchronizujesz wibrator, by wibrował w przeciwfazie? Sprytne.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
bEEf napisał/a:
synchronizujesz wibrator, by wibrował w przeciwfazie?
Przeciwfaza? Ciekawe określenie.

dkdent  Dołączył: 23 Lip 2007
jerz napisał/a:
Ale malo wazne - dzieki Yalinowi widac to, o co sporo osob pyta odnosnie SR w Pentaksach, wiec warto tu odsylac.

I czesc pewnie pomysli ze po wypiciu Bolsa SR dziala lepiej :mrgreen: co oczywiscie nie musi mijac sie z prawda ;-)

Polar  Dołączył: 12 Mar 2007
Butelka to opakowanie zastepcze Yalin trzyma w nim izopropanol do szkiel
przeciez dobrze widac budowe czasteczki tego plynu, nawet atomy wyszly calkiem nieporuszone z tym SR, no chyba ze robil w temp zera absolutnego

Kfan  Dołączył: 02 Mar 2007
Dobra to teraz opróżnij tego Bolsa i spuść butelkę ze stołu i wówczas wykaż że w locie też tą butelkę złapiesz ostro przy tych samych paramterach.Wątpię, że Ci się uda.
Takie fotki bez SRa też zrobię podpierając aparat albo stawiając na statywie co pozwoli mi jeszcze dokładnie scenę wykadrować.
Nie przeczęjednak że widać że działa tylko dla mnie żadna wartość dodana a ruchoma matryca jakoś nie budzi mojego zaufania bo jeszcze sięgdzieś zatnie w skarajnym połozeniu i kicha.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Kfan napisał/a:
Dobra to teraz opróżnij tego Bolsa i spuść butelkę ze stołu i wówczas wykaż że w locie też tą butelkę złapiesz ostro przy tych samych paramterach.Wątpię, że Ci się uda.
Bożesz ty :shock: :shock: :shock: :shock: Masz chyba jakiś uraz do K100D.

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Kfan napisał/a:
jeszcze sięgdzieś zatnie

Zenith bez stabilizacji też się potrafił zaciąć :-P

dokladnie jak z uprzedzeniami takie uprzedzenia to po prostu zwykla blokada i jak juz zablokuje to ciezko jest odblokowac :-P :-P :-P

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Kfan, to wyobraź sobie, że idziesz sobie lasem, i nagle widzisz ładny wodospadzik. Akurak nie zabrałeś statywu bo jest jasno. ;-) I zrób teraz fotkę temu wodospadowi tak, żeby była ładnie "rozmazana" woda, a reszta ostra. Bez statywu się nie da, nawet jak będziesz miał wysokie iso, jasne szkła, co tam chcesz.
A z SR sie da. :mrgreen:
http://www.extrafotka.pl/zdjecia,98342,11319
1/10 sekundy z ręki.

Skocz do: