nemo  Dołączył: 21 Wrz 2007
komisarz napisał/a:
Na PPD, zdaje się, że jorgemartinez powiedział, że wielu się nie wypowiada, bo ludzie źle przyjmują krytykę.
Taki los internetowych publikacji :-)

Abstrahując od sposobu publikacji zdjęć na naszym forum, warto sobie zdać pytanie po co pokazuje się zdjęcia w internecie? Jeśli po to by otrzymać opinię kilku tak naprawdę anonimowych osób to chyba jednak mija się z celem.
Zresztą by poznać opinię mas, można korzystać z wielu wyspecjalizowanych w tym portali.

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Najlepszymi i aktualnymi emanacjami poziomu fotograficznego forum są, oprócz fotoprezentacji, także zdjęcia nadsyłane na rozmaite konkursy i akcje, w tym do kalendarza.

Warto przypomnieć, że to jest internet w swej wersji 2.0. Co nie oznacza tylko, że lud może wreszcie tworzyć i to pokazywać. Oznacza także, że lud może komentować w czasie rzeczywistym.

Ewentualna galeria byłaby czymś zupełnie bezdyskusyjnym, co jest moim zdaniem zaprzeczeniem sensu forum.

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Nemo - jakie to ma znaczenie, czy otrzymujesz krytykę od osób anonimowych, czy znanych? Chodzi o to, by spojrzeć na zdjęcie z innej perspektywy i temu właśnie powinny służyć komentarze. Sam zawsze wnikliwie czytam opinie na temat własnych fot i bez względu na to, kto je napisał staram się przemyśleć dany komentarz.
Odnośnie zaś drugiej części Twojej wypowiedzi. Marzy mi się sytuacja na forum sytuacja podobna do tej, jaką mam z M0NIĄ. Zawsze wysyłamy sobie wzajemnie foty do oceny. I nie ma tam wzajemnej adoracji, zawiści czy rywalizacji. Zawsze są konkrety i (czasem brutalna) szczerość, ale też zawsze dostosowane do poziomu, który reprezentujemy.

Jurgen - tak, nie byłaby to galeria w znaczeniu forumowym, ale wówczas, gdyby były tam naprawdę dobre pracy, byłaby to wizytówka forum.

Robur  Dołączył: 12 Cze 2011
nemo napisał/a:

Abstrahując od sposobu publikacji zdjęć na naszym forum, warto sobie zdać pytanie po co pokazuje się zdjęcia w internecie? Jeśli po to by otrzymać opinię kilku tak naprawdę anonimowych osób to chyba jednak mija się z celem.

....to ja chyba jakiś dziwny jestem, bo mi zależy na opinii nawet anonimowych osób. Po to wrzucam na Panoramio, Flickra i tu. Zakładam też, że tu nie trafiają osoby przypadkowe, i cykl ze szkoły stewardes zostanie zjechany od góry, do dołu. Z drugiej strony- anonimowość daje zaletę, że łatwej możesz kogoś przeczołgać (oczywiście zakładam, że jest za co)- osoby które znasz i lubisz trudniej ocenić. Co w konsekwencji powoduje, że ktoś wysyła po raz 30 tę samą wariację na temat "pies, brudna ściana i pijaczek cz.b", albo "laska w powłóczystej kiecce, w lesie, cz.b"- a wszyscy się zachwycają stylem.

Nie ma dla was znaczenia czy opinie o waszych zdjęciach wypowiada FotoKnyt czy Milach ?
Mi zależy na opinii osób których twórczość znam, i wiem co potrafią. Nie interesują mnie opinie fotoziutków, dla których szczytem piękna są czerwone kokardki na czarnych koronkach.

komisarz  Dołączył: 09 Maj 2011
nemo, to nie do końca tak, jest przecież grupa komentujacych (Michu, ADestroyer), którzy także wystawiają, więc wiem co o ich opiniach sądzić. Sam zresztą kiedyś miałem w stopce link do własnej tfurczosci, żeby okomentowani przeze mnie mogli wiedzieć czy się moja opinią przejmować

maregoc  Dołączył: 06 Lis 2010
Ileż razy można bić tę samą pianę... nie ma galerii i nie będzie. Ta dyskusja to strata czasu i energii. Wysiadam...
Pozdrawiam serdecznie... idę focić...jesień w pełni.

komisarz, Zgada się, tych których wymieniłeś znamy, wiemy co możemy sądzić o jakości ich opinii ale to malutka część naszych internetowych odbiorców :)

Michu napisał/a:
Jurgen - tak, nie byłaby to galeria w znaczeniu forumowym, ale wówczas, gdyby były tam naprawdę dobre pracy, byłaby to wizytówka forum.

To jest jasne. Ale nadal nikt nie znalazł odpowiedzi na 2 argumenty przeciw:
1. Taka galeria musi być wyłaniana celowo, a nie demokratycznie.
2. Nie ma osoby i woli osoby/ osób, które robić by miały to, co jest w punkcie nr 1.
Michu napisał/a:
Marzy mi się sytuacja na forum sytuacja podobna do tej, jaką mam z M0NIĄ. Zawsze wysyłamy sobie wzajemnie foty do oceny. I nie ma tam wzajemnej adoracji, zawiści czy rywalizacji. Zawsze są konkrety i (czasem brutalna) szczerość, ale też zawsze dostosowane do poziomu, który reprezentujemy.

Na forum tak rozwiniętym, jak nasze nie do zrealizowania, a raczej nie do rozszerzenia na użytkowników, którzy nam „zwisają”. Bo już dzieje się tak, że wielu komentuje tylko prace tych, których zna i którzy komentują (podkreślam komentują, a nie chwalą) ich prace.
Enzo napisał/a:
ostatnio karmazyniello zachęcał do pokazania swoich prac w wątku o fotografii ulicznej i okazało się, że dyskutanci i owszem, zdjęcia pokażą ale nie tutaj. Bo przecież fotografia uliczna umarła

Po pierwsze raczej nie o to prosił.
A po drugie nie ma co się oburzać, że ludzie robiący fotografię nie chcą się pętać pentaksem czy P@PL przy wszystkich tych obu dziedzin wartościach i benefitach.

Marooned  Dołączył: 14 Paź 2006
maregoc napisał/a:
Ileż razy można bić tę samą pianę... nie ma galerii i nie będzie.
Ponieważ fotografem (hm, raczej pstrykaczem) jestem tylko z zamiłowania, a z zawodu tworzę aplikacje internetowe, to mam pytanie zawodowe:

Czym dla Ciebie różni się dział Fotoprezentacje od galerii, którą chciałbyś tu widzieć? Czy zakładasz możliwość komentowania zdjęć w galerii? Czy chodzi o to by na jednej stronie widzieć wiele miniaturek wielu autorów?

Pytam, bo poruszając się w tej tematyce widzę bliskie sąsiedztwo tych dwóch bytów i może zwyczajnie da się wypracować złoty środek.

Sebastian  Dołączył: 19 Kwi 2006
Mam propozycje dla programistow zajmujacych sie tym serwisem, moze by dodac zakladke typu "zobacz ostatnio dodane zdjecia" lub "zobacz zdjecia do oceny" tak jak jest "zobacz posty nieprzeczytane"?
Tam pojawialaby sie nam strona z kilkunastoma miniaturkami ostatnio wrzuconych zdjec (trzeba by ograniczyc tylko do pierwszego zdjecie z kazdego watku), po kliknieciu przenosi oczywiscie do odpowiedniej dyskusji.
Ot, taki pomysl na dodatkowa funkcje.

Marooned, nie ma takiej woli...żeby dokonać zmian to już jest oczywiste. Ja jestem wzrokowcem...lubię widzieć ( choćby miniaturki) i wtedy decydować - oglądam nie oglądam. Ale skoro to przerasta możliwości techniczne i organizacyjne forum.. trudno. Przywoływanie jakiegoś TWA lub nadzieją, że prace będą komentowane przez świetnych fachowców ...skwituję tylko :mrgreen: , bo nie przypominam sobie dzisiejszych dyskutantów z komentarzy - choćby pod moimi wypocinami. :cry:
Pozdrawiam i życzę dobrego samopoczucia.

Marooned  Dołączył: 14 Paź 2006
maregoc, masz bardzo negatywne nastawienie, które wpływa drastycznie na Twoje postrzeganie. Zauważ, że nie pytałem czego tu na forum nie chcą zrobić, ale zapytałem ogólnie o różnice w galerii i dziale na forum oraz czego Ci brakuje. A nie wiem dlaczego w odpowiedzi sypnąłeś mi informacjami o braku woli, o TWA, o przerastaniu możliwości. Nie o to pytałem, ale to mi osobiście zapala lampkę "haters gonna hate". Sorry, takie mam odczucie po tej odpowiedzi.

W ogóle pretensje dotyczące małego zainteresowania prezentowanymi zdjęciami są chyba źle adresowane. Naprawdę sądzicie, że największym problem jest sposób ich prezentacji? A może jednak problem leży w zdjęciach? Nie sugeruję, że wszystkie są kiepskie, ale skoro mało osób komentuje, to może tematyka nie jest dopasowana do odbiorcy?

Marooned, potraktuj mój wpis jako głos w dyskusji ( nie odbieraj do siebie nie mam zwyczaju atakować ludzi...sorry jeśli tak to zabrzmiało). Negatywne nastawienie...pewnie tak... niepotrzebnie włączyłem się w dyskusję.

komisarz  Dołączył: 09 Maj 2011
Ja rozumiem argumenty m.in. jorgemartineza, tak naprawdę czy galeria, czy forma obecna, to jej powodzenie w 90 procentach zależy od chęci wstawiających i komentujących. I to tak naprawdę zamyka całą dyskusję. AleMarooned, wydaje mi się napisał coś ciekawego - ja się nie znam na tym, ale może można zrobić taką nakładkę zasysającą zdjęcia z prezentacji, lub właśnie coś w stylu tego co proponujeSebastian,

[ Dodano: 2013-10-15, 16:58 ]
A że poziom takiej czy innej galerii byłby... well... No przecież byłby taki sam jak obecnych prezentacji. W końcu chyba wszyscy mają świadomość, że w większości nie ma tu AAAArtystów, bo ci albo mają swoje strony, albo są gdzie indziej. Ot, byłoby takie świadectwo aktywności pentaksiarzy. Śmiem także twierdzić, że taka galeria (tylko, że musiałaby być dostępna dla niezarejestrowanych) mogłaby nieco przyciągnąć nowych ludzi.

Dobra, to tyle. Zacząłem ten wątek bo tak się zastanawiałem. Chyba ciężko znaleźć pomysł na świetnie działającą ~galerię, nie muszę dodawać, że ja też go nie mam.

Moim zdaniem to kwestia zmiany mentalności i podejścia. Bo sorry, ale jeżeli świeżak jakiś wrzuci swe pierwsze prace i kolega Blesso przejedzie się po nim swoim walcem, to całkowicie odechce się takiej osobie wrzucać coś następnego. To kwestia umiejętnej krytyki dostosowanej do umiejętności wystawiającego.

Problemem zaś (zwłaszcza początkującego) autora jest utożsamianie się ze zdjęciem i brak dystansu, w związku z czym wszelką krytykę bierze do siebie - a stąd już krok do emocjonalnego focha.
Pod tym względem in plus wyróżnia się kolega Motyl, który dzielnie przyjmuje wszystko na klatę i widać, że chce się nauczyć.

No właśnie... Bowiem jakże często zapominamy, że wciąż się uczymy...

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
Kurcze... swego czasu w tamtej galerii miałem jakieś zdjęcia wrzucone... poziom żenujący powiadacie był poziomem zamknięcia... aluzju panjał. :evilsmile:

No to właśnie się wyjaśniło, dlaczego zlikwidowano naszą galerię.

IMHO próby tworzenia jakichkolwiek wartości na forum w drodze ingerowania w jego strukturę, tworzenia nowych działów i bytów pozbawione są sensu. Zmiany w architekturze forum są odpowiedzią na realne potrzeby, zachowania które stają się powszechne i wartościowe. Nie zaczniemy nagle robić dobrych zdjęć tylko dlatego, że na forum powstanie dział „Dobre zdjęcia”.

Skocz do: