r_sinner  Dołączył: 18 Lip 2008
[obiektyw] Sigma 17-50 w duecie z K20D
Witam,

Zakupiłem popularny ostatnio obiektyw Sigma 17-50 /2.8 lecz w duecie z leciwym K20D mam spory BF przy 17mm (kalibracja w body niewiele dała - brakuje skali) a na 50mm jest dużo lepiej choć nie idealnie. Podejrzewam, że trafił mi się wadliwy egzemplarz (mam jeszcze czas na zwrot) ale chciałbym wyeliminować problem z samym body.
Czy któryś z forumowiczów zamieszkuje w okolicach Chorzowa, Katowic i miałby czas spotkać się przy :-B - chciałbym sprawdzić jak zachowuje się obiektyw w innym body.

pozdrawiam

misiekem  Dołączył: 21 Cze 2012
Masz darmową kalibrację do body w ramach gwarancji sigmy, w czym problem :)

Żaden problem, po prostu chcę mieć pewność czy to jednak obiektyw czy może puszka :)

juntek  Dołączył: 07 Lut 2013
r_sinner to nie jest "wadliwy" egzemplarz. Wadliwy byłby wtedy, gdyby np. nie działał w nim silnik autofokusa. Zwrócisz i co? Zamówisz następny? A jeśli też nie będzie ostro? Zamówisz następny? :-/
Tak jak napisał misiekm wyślij obiektyw wraz z body do kalibracji - zaoszczędzisz czas i pieniądze. Moja Sigma 17-50 w poniedziałek pojechała do skalibrowania. Tutaj znajdziesz informacje jak i gdzie się wysyła.

Podziękował, w takim razie wysyłam do kalibracji.

Maxi 7  Dołączył: 07 Mar 2007
Witam, nie ma jakiegoś sposobu na " domową kalibrację" sigmy? Posiadam taką sigmę 18-200 i ostrzyć to ostrzy ale aberacje dość uciążliwe. W obecnej chwili podpięta do K5, wcześniej z K100 nie było żadnych problemów. Ponadto K5 nie widzi sigmy do korekcji obiektywu , tylko systemowe.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Maxi 7 napisał/a:
K5 nie widzi sigmy do korekcji obiektywu

To normalne, w fw są tylko profile własnych obiektywów. Aberacje bardzo szybko usuwa się w LR.

plwk- można prosić jaśniej z tymi aberacjami w LR :oops:

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
W LR w module Edycja w zakładce Korekta obiektywu -> Profile należy odznaczyć "Włącz profil korekcji obiektywu" i w AB chroma odznaczyć "Usuń aberację chromatyczną". Jeśli widoczne są jeszcze fiolety na krawędziach należy kliknąć w zakładce Ab chroma pipetę i najechać nią na fiolet na krawędzi a następnie kliknąć. Jeśli efekt nie do końca został usunięty można jeszcze poprawić suwakami od "Korekty krawędzi".
Być może dla każdego zdjęcia obiektyw trzeba będzie wybrać ręcznie z listy.

Dzięki za wyjaśnienia, szkoda że w body nie można tego ustawić. Chyba zmienię szkiełko na jakieś systemowe...

Skocz do: