Świat już wszystko połknął, strawił, wysrał i prezentuje to jako materiał twórczy.
| Pentax Z-1p | MX | FA*24/2.0 | FA 77/1.8 Ltd |
| Pentax 645n | FishEye 30/3.5 | FA645 45-85/4.5 | FA645 80-160/4.5 | FA645 200/4 | Voigtländer 6x9 |
| Pentax 67 | 6x7SMC 55/3.5 | 67SMC 105/2.4 |
| Contax G1 | Contax G2 | Biogon T* 28/2.8 | Planar T* 45/2.0 |
| Provia 100F | Provia 400F | HP5+ | TriX | Delta 100 | Waidodayo!
Nie krzycz, wiemtref napisał/a:To nie jest tłiter!
Świat już wszystko połknął, strawił, wysrał i prezentuje to jako materiał twórczy.
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
| Pentax 645n | FishEye 30/3.5 | FA645 45-85/4.5 | FA645 80-160/4.5 | FA645 200/4 | Voigtländer 6x9 |
PentaGrupa na FB | Zapraszam również na moją stronę poświęconą fotografii nieruchomości - bshots.pl
x4rd napisał/a:
...
Bez nagrywania video? :( Nikon się pogrąża.
MX, ME i same stare manuale.
Polecam www.tomaszmichalski.com
Babciu, i po co to wszystko Nastukałeś się paluchami po klawiszach, wysiliłeś swoją elokwencję, aż ci się temperatura podniosła, a można było jednym ruchem palca przejść do tematu i zobaczyć o co chodzi. No i po co to wszystko? Śmieszne to.tref napisał/a:Na temat pierwszego postu mogę podyskutować tylko w taki sposób:
Nadaremnie. Nawet nie starałem się.tref napisał/a:Koniec tej ironii, mam nadzieję, że rozumiesz o co mi chodziło
„Każdy może tworzyć byleco i ma prawo być z tego zadowolonym, byleby nie był w swej pracy szczerym i znalazł kogoś, kto równie kłamliwie będzie to podziwiał.” Witkacy
I od lat pojawiają się słuszne głosy, że taka lustrzanka-gadżet sprzedałaby się na świecie w ilości 250-270 sztuk, nie zarabiając nawet na półroczną pensję dla portierów w siedzibie głównej Ricoha/Pentaxa (właściwe skreślić). A na pewno doprowadzając do bankructwa odział foto firmy Ricoh/Pentax.Sebastian napisał/a:Od wielu lat pojawiają się głosy, że Pentax powinien coś takiego wypościć, że to mógłby być naprawdę duży sukces. Mała "retro" lustrzanka, bez zbędnych bajerów (typu filmowanie), tylko to co naprawdę potrzebne, taka Leica M9 ale na bazie np. Pentaxa MX.
Polska, cóż, to nie Śląsk, ale też tam ładnie, A. Sapkowski, "Boży wojownicy"
GX8, GM1, P7-14, P12-32, P35-100, P100-300, K50/1.1
Benek napisał/a:[...] I od lat pojawiają się słuszne głosy, że taka lustrzanka-gadżet sprzedałaby się na świecie w ilości 250-270 sztuk, nie zarabiając nawet na półroczną pensję dla portierów w siedzibie głównej Ricoha/Pentaxa (właściwe skreślić). A na pewno doprowadzając do bankructwa odział foto firmy Ricoh/Pentax.
Kolekcjonerzy mają już na rynku retro-zabawkę dla siebie - mówię o Leice. Ci mniej zamożni i bardziej przywiązani do marki Pentaksa mogą sobie kupić Pentaksa Q.
Moim zdaniem na drugą markę brak miejsca w półce sprzętowej pt. Retro-FF.
„Każdy może tworzyć byleco i ma prawo być z tego zadowolonym, byleby nie był w swej pracy szczerym i znalazł kogoś, kto równie kłamliwie będzie to podziwiał.” Witkacy
Lustrzanka Retro-FF to przecież gadżet, droga zabawka, nie narzędzie służące codziennej pracy. Jaki odsetek profesjonalnych fotografów używa Leiki? Jaki odsetek posiadaczy Leiki używa tego aparatu na codzień - fotografując w parku swoje dzieci, robiąc fotki zachodowi słońca na plaży we Wladysławowie, albo dokumentując miejski festyn poświęcony patronowi głównej ulicy? 0.002%? W przypadku Retro-FF Pentaksa byloby to 0.0001% ogółu fotografujących.Sebastian napisał/a:Dlaczego gadżet? Porządne narzędzie do normalnej pracy.
Benek napisał/a:Jaki odsetek posiadaczy Leiki używa tego aparatu na codzień - fotografując w parku swoje dzieci, robiąc fotki zachodowi słońca na plaży we Wladysławowie, albo dokumentując miejski festyn poświęcony patronowi głównej ulicy? 0.002%?
Aparaty szczęścia nie dają...
Sebastian napisał/a:Od wielu lat pojawiają się głosy, że Pentax powinien coś takiego wypościć, że to mógłby być naprawdę duży sukces. Mała "retro" lustrzanka, bez zbędnych bajerów (typu filmowanie), tylko to co naprawdę potrzebne, taka Leica M9 ale na bazie np. Pentaxa MX.
To co piszę, to przecież tylko moja opinia, piszę to co mnie się wydaje. Mogę wyrażać swoją opinię, czy nie mogę?Sebastian napisał/a:Zadziwia mnie Twoja pewność siebie w formułowaniu daleko idących i kategorycznych opinii.
nie wiem jak to wyglada w wielkim świecie typu Barad-dur, ale w moim małym mieście bardzo wielu laLKarzy używa swoich M na co dzień. Wystarczy przespacerować się w miejsca, gdzie bywają.Benek napisał/a:Jaki odsetek profesjonalnych fotografów używa Leiki? Jaki odsetek posiadaczy Leiki używa tego aparatu na codzień - fotografując w parku swoje dzieci, robiąc fotki zachodowi słońca na plaży we Wladysławowie, albo dokumentując miejski festyn poświęcony patronowi głównej ulicy? 0.002%?
Rozumiem, że mają cyfrowe FF? I jaki ostatecznie stanowią odsetek forumowiczów? 2 na 9400 zarejestrowanych użytkowników to jakieś 2 promile z hakiem. Powszechność użytkowania rzeczywiście powala. Nie odniosę się niestety do realiów mazowieckich miast i miasteczek, bo nie są mi znane.tref napisał/a:Co tu dużo gadać, na naszym forum jest najmniej dwóch fotografów używających lalek codziennie i do wszystkiego co fotografują.