locohamster  Dołączył: 27 Mar 2008
[K-5] [lampa][GoracaStopka]
Witam,
W ostatni weekend brałem udział w warsztatach foto. Dostaliśmy od prowadzącego pocketwizzarda do sterowania błyskami w studio. każdy nikon i canon śmigał a moja K5-tka ani w ząb. Czyściłem styki i nic. Później w domu na pożyczonej lampie Metz wszystko działa ok.
WTF?

schwefel  Dołączył: 17 Gru 2007
A jest w ogóle wersja pod Pentaxa? Bo ja znalazłem tylko C/N.
Nie rozgryźli p-TTLa i tyle.

RiddlerPL  Dołączył: 19 Sty 2008
Mam wiernego klona Pocketwizarda (Phottix Hero) i mi śmiga bezproblemowo z Pentaxami (K10/20/7/5). Z kumpla K200 także działały. Wszystkie (sensowne) czasy synchronizacji, zarówno z lampami studyjnymi jak i systemowymi były si (z małpka Canona to nawey 1/4000 działała). Oczywiście te ostatnie (tzn lampy systemowe) z Manualu lub Auto (automatyka własna lampy), ponieważ w/w wyzwalacze nie przenoszą w ogóle zadnej automatyki (tylko prosty sygnał). Z jakimi PW ty działałeś? Czy takimi uniwersalnymi (bez automatyki, tylko 2 styki) czy może dedykowanymi pod konkretny system (te drugie raczej nie zadziałają z Pentaxem)? Na jakich czasach próbowałeś focić? Jeżeli krótsze niż 1/180 (X-sync u Pentaxa tyle wynosi) to po prostu aparat nie wygeneruje w ogóle sygnału na "uniwersalne" styki (ma takie "zabezpieczenie" więc oczywiście lampa nie błyśnie (do takich ultrakrótkich czasów wymagane sa lampy systemowe z HSS). Ogólnie jak masz niepewne lampy/wyzwalacze to lepiej nie schodzić z czasami poniżej 1/125 sec.

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
locohamster napisał/a:
Dostaliśmy od prowadzącego pocketwizzarda do sterowania błyskami w studio. każdy nikon i canon śmigał a moja K5-tka ani w ząb.
Od lat używam Pocket Wizardów z różnymi Pentaksami - zero jakichkolwiek problemów. Oczywiście powyżej 1/180s nie ma sygnału synchro na stopce, więc nie zadziała.
RiddlerPL napisał/a:
Mam wiernego klona Pocketwizarda (Phottix Hero)
A nie Atlas? ;-)

Skocz do: