izbkp  Dołączył: 15 Gru 2008
Enzo, :)

A odpowiadając na pytanie - warto :) Planuję wymianę swojego starego SSD na nowszy a ten stary w całości przeznaczę na TEMP, inne pliki tymczasowe, scratch disk etc :)

radekone  Dołączył: 20 Maj 2009
izbkp napisał/a:
Pytanie dotyczyło pliku tymczasowego Photoshopa a Wy uparcie tkwicie w okolicach systemowego pliku wymiany... ;P Chodziło o to czy plik tymczasowy Photoshopa (tzw. "scratch disk") warto trzymać na SSD :)

O obu warto wspomniec!

A Samsungi (i nie tylko) tanieja. 128GB juz za mniej niz £75 mozna dostac..

Kuzyn Mygosi  Dołączył: 08 Wrz 2008
bEEf napisał/a:
Kuzyn Mygosi napisał/a:
system chodzi szybciej

Robiłeś jakiś test, czy to wrażenie?
Jak bez pliku strony nie ma zjawiska "zwijania" ekranu w pionie, a z plikiem jest, ... to jest "test" czy "wrażenie"?

bEEf napisał/a:

No i trzeba pamiętać, że będzie chodzić super do momenu, w którym zabraknie RAMu i programy zaczną się losowo wysypywać w dziwny sposób.
Miałeś choć jeden taki przypadek, czy puszczasz wodzę fantazji?

[ Dodano: 2013-10-24, 16:41 ]
Enzo napisał/a:
bEEf napisał/a:
będzie chodzić super do momenu, w którym zabraknie RAMu i programy zaczną się losowo wysypywać w dziwny sposób.

Lub do momentu w którym twórca oprogramowania które zakupiliśmy nie przewidział braku pliku wymiany.
Dla czego sugerujesz że twórca programu musi w ogóle zakładać użycie/nie użycie pliku strony ... napisałeś kiedyś jakiś program?

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
Kuzyn Mygosi napisał/a:
Dla czego sugerujesz że twórca programu musi w ogóle zakładać użycie/nie użycie pliku strony

Ponieważ twórca programu który kupiłem założył. Bez ustawienia pliku wymiany nie byłem w stanie go zainstalować.
Kuzyn Mygosi napisał/a:
napisałeś kiedyś jakiś program?

Co to ma do rzeczy?

Enzo napisał/a:

Ponieważ twórca programu który kupiłem założył. Bez ustawienia pliku wymiany nie byłem w stanie go zainstalować.
ooo ... co to za program?

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
Kuzyn Mygosi, gra jakaś. Nie pamiętam już nazwy.

Enzo napisał/a:

Co to ma do rzeczy?
Przy pisaniu programu nie myślisz o pliku wymiany, tylko o całkowitych wymaganiach pamięci. Po co plik wymiany, do programu wymagającego np. max 1 GB przestrzeni w pamięci, podczas gdy Ty masz np. 8 GB RAM? Moim zdaniem plik wymiany nie jest w tym przypadku potrzebny i nie wiem po co wymagać tego pliku kiedy nie jest potrzebny (zmierzam do tego, że jak piszesz program i "zrobisz" wymóg pliku strony, to w przyszłości, kiedy ramu będzie dużo, dojdzie do kuriozalnej sytuacji, gdzie Twoja aplikacja pomimo tego że będzie wymagać mało pamięci , to będzie wymagać jeszcze pliku strony = total bezsens). ... a plik strony może co najwyżej przyspieszyć zużycie dysku, czy zwolnić działanie systemu. Plik strony, to taka proteza, która jest potrzebna jak brakuje pamięci (np. program + system wymaga 4,5 GB, a my mamy 4 GB RAM).

[ Dodano: 2013-10-24, 17:30 ]
Enzo napisał/a:
Kuzyn Mygosi, gra jakaś. Nie pamiętam już nazwy.
JA pamiętam ... z 10 lat temu chyba Soldier Of Fortune ... przykład jak NIE należy pisać programów (ta gra wymaga tyle pamięci, co w telefonie komórkowym, ale chyba faktycznie wymagała pliku strony). ;) Ale takie przypadki, to na prawdę trudno odszukać.

[ Dodano: 2013-10-24, 17:41 ]
izbkp napisał/a:
Enzo, :)

A odpowiadając na pytanie - warto :) Planuję wymianę swojego starego SSD na nowszy a ten stary w całości przeznaczę na TEMP, inne pliki tymczasowe, scratch disk etc :)
To może kup wiadro ramu i zrób RAMdisk ;) (SSD ma ograniczoną ilość cykli zapisu, a RAM nie ... no i RAM jest szybszy). Z drugiej strony pamięci nieco podrożały.

Marooned  Dołączył: 14 Paź 2006
Kuzyn Mygosi napisał/a:
SSD ma ograniczoną ilość cykli zapisu, a RAM nie ... no i RAM jest szybszy
RAM nie powiadasz?
Wieki temu czytałem nawet o wirusach, które usilnie zapisywały te same komórki pamięci niszcząc je fizycznie. Wiadomo, to nie jest 100.. 10000 operacji, ale komórka się przegrzewała w końcu.

Ale fakt, że to przypadek ekstremalny i raczej jako ciekawostka.

Lenin  Dołączył: 08 Lut 2007
Pozwolę sobie wtrącić swoje trzy grosze.
1. Plik wymiany wyłączyć. MS Windows lubi użyć pagefile.sys czasami bez potrzeby. Jak mamy 4GB można spróbować, gdy mamy 8GB trzeba spróbować. Najwyżej system wywali komunikat o zbyt małej ilości pamięci i tyle.
2. Ostatnio wyłączyłem pamięć podręczną przeglądarek internetowych: IE 10 i Firefox 24. Różnic w działaniu nie zauważam. To chyba jest jakaś straszna zaszłość z czasów minionych.

[ Dodano: 2013-10-25, 22:24 ]
radekone napisał/a:
I cały czas tanieją, czekam na grudzień, bo i tak nie mam teraz czasu.

Z reguły najtańsze będą w styczniu, czy lutym - czytaj po świętach.

ad1) Złotym środkiem pomiędzy wyłączeniem a nie wyłączeniem jest ręczne ustawienie na minimalną wartość, w moim Win7 system określa ją na 16MB.

pazuzu88  Dołączył: 14 Kwi 2011
Warto pchać się w dysk ssd do 3-letniego laptopa?
Samsung r580 (i3-370, 6gb )
Czy może lepiej odłożyć ta kwotę na poczet nowego? W tym modelu jest sata 2, maksymalnie 8gb pamieci. Programy graficzne pochłaniają ogromne ilości.

berpa  Dołączył: 01 Lis 2010
pazuzu88 napisał/a:
Czy może lepiej odłożyć ta kwotę na poczet nowego? W tym modelu jest sata 2, maksymalnie 8gb pamieci. Programy graficzne pochłaniają ogromne ilości.

Po mojemu warto. Później ( po zmianie laptopa ) zawsze możesz ten dysk przełożyć do nowego.
Obecnie najkorzystniej cenowo wychodzi chyba 128 GB.

pazuzu88  Dołączył: 14 Kwi 2011
Myślę nad używanym samsungiem 830 64 gb, wychodzi kolo 250 zł lub plextor m5s 128. Do tego kieszeń na dysk w miejsce napędu. Dysku raczej nie przełożę do nowego laptopa, bo m.in chęć zmiany wynika z rozmiaru. Planuje kupić jakąś 13' i albo tam nie ma napędu żeby podmienić dysk, albo jest miejsce na mSATA.

tatsuo_ki  Dołączył: 01 Mar 2009
ok, pewnie wyjdę na kompletnego laika, ale jak się powyłącza te wszystkie swapy pejdżfajle i inne cudeńka, to Windows nie będzie się wykrzaczał przy opcjach przechodzenia w stan uśpienia albo hibernacji?

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Hibernacja używa osobnego pliku, a uśpienie nie używa żadnego.

Marooned  Dołączył: 14 Paź 2006
Lenin napisał/a:
2. Ostatnio wyłączyłem pamięć podręczną przeglądarek internetowych: IE 10 i Firefox 24. Różnic w działaniu nie zauważam. To chyba jest jakaś straszna zaszłość z czasów minionych.
Widać masz bezpośrednie wpięcie w sieć szkieletową 10 Gb/s i korzystasz jedynie z serwerów z takim samym łączem.

Fuksiarz.

radekone  Dołączył: 20 Maj 2009
pazuzu88 napisał/a:

Skoro jest Sata 2, to chyba warto, nawet coś nowszego? W moim mam Sata 1, więc pozostaje mi kupno jakiegoś Cruciala M4 w najlepszym wypadku.

Wczoraj sie zorientowałem, że w stacjonarnym na płycie mam Sata 2, więc dochodzi kupno karty jeśli chcę mieć max. prędkość.. A tak przy okazji, okazało się, że najszybszy z moich dysków (Caviar 1TB) osiąga w sekwencyjnym transferze 131MB/s, czyli poniżej max. szybkości Sata 1. Czy to oznacza, że tak naprawdę żaden HDD nie wykorzysta nawet Sata 2??

berpa  Dołączył: 01 Lis 2010
radekone napisał/a:
Czy to oznacza, że tak naprawdę żaden HDD nie wykorzysta nawet Sata 2??
Może Western Digital VelociRaptor 1TB ale wtedy będziesz miał w domu lotnisko.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
berpa, masz Velociraptora?

TUTAJ jest domowy test obrazujący różnicę pracy dysku SSD podpiętego do SATA-2 i SATA-3 :)

Skocz do: