K5-II, kit 18-135, Tamron 28-75/2.8, Metz 48 AF-1, Slik PRO330dx, Dell 2209WA, statywy, lampki, parasolki... W domu jest też: DA 55-300. Moje zdjęcia (kliknij w "www").
izbkp napisał/a:Pytanie dotyczyło pliku tymczasowego Photoshopa a Wy uparcie tkwicie w okolicach systemowego pliku wymiany... ;P Chodziło o to czy plik tymczasowy Photoshopa (tzw. "scratch disk") warto trzymać na SSD :)
"Panie, ja to jak kiedyś zdjęcie zrobiłem, to klisza pękła, i ch*j!"
Jak bez pliku strony nie ma zjawiska "zwijania" ekranu w pionie, a z plikiem jest, ... to jest "test" czy "wrażenie"?bEEf napisał/a:Kuzyn Mygosi napisał/a:system chodzi szybciej
Robiłeś jakiś test, czy to wrażenie?
Miałeś choć jeden taki przypadek, czy puszczasz wodzę fantazji?bEEf napisał/a:
No i trzeba pamiętać, że będzie chodzić super do momenu, w którym zabraknie RAMu i programy zaczną się losowo wysypywać w dziwny sposób.
Dla czego sugerujesz że twórca programu musi w ogóle zakładać użycie/nie użycie pliku strony ... napisałeś kiedyś jakiś program?Enzo napisał/a:bEEf napisał/a:będzie chodzić super do momenu, w którym zabraknie RAMu i programy zaczną się losowo wysypywać w dziwny sposób.
Lub do momentu w którym twórca oprogramowania które zakupiliśmy nie przewidział braku pliku wymiany.
Kuzyn Mygosi napisał/a:Dla czego sugerujesz że twórca programu musi w ogóle zakładać użycie/nie użycie pliku strony
Kuzyn Mygosi napisał/a:napisałeś kiedyś jakiś program?
Kiedyś to były czasy ! Po drzewach się chodziło...
Kotlet`s professional photography
http://sebastianstoklosa.blogspot.com/
ooo ... co to za program?Enzo napisał/a:
Ponieważ twórca programu który kupiłem założył. Bez ustawienia pliku wymiany nie byłem w stanie go zainstalować.
Kiedyś to były czasy ! Po drzewach się chodziło...
Kotlet`s professional photography
http://sebastianstoklosa.blogspot.com/
Przy pisaniu programu nie myślisz o pliku wymiany, tylko o całkowitych wymaganiach pamięci. Po co plik wymiany, do programu wymagającego np. max 1 GB przestrzeni w pamięci, podczas gdy Ty masz np. 8 GB RAM? Moim zdaniem plik wymiany nie jest w tym przypadku potrzebny i nie wiem po co wymagać tego pliku kiedy nie jest potrzebny (zmierzam do tego, że jak piszesz program i "zrobisz" wymóg pliku strony, to w przyszłości, kiedy ramu będzie dużo, dojdzie do kuriozalnej sytuacji, gdzie Twoja aplikacja pomimo tego że będzie wymagać mało pamięci , to będzie wymagać jeszcze pliku strony = total bezsens). ... a plik strony może co najwyżej przyspieszyć zużycie dysku, czy zwolnić działanie systemu. Plik strony, to taka proteza, która jest potrzebna jak brakuje pamięci (np. program + system wymaga 4,5 GB, a my mamy 4 GB RAM).Enzo napisał/a:
Co to ma do rzeczy?
JA pamiętam ... z 10 lat temu chyba Soldier Of Fortune ... przykład jak NIE należy pisać programów (ta gra wymaga tyle pamięci, co w telefonie komórkowym, ale chyba faktycznie wymagała pliku strony). ;) Ale takie przypadki, to na prawdę trudno odszukać.Enzo napisał/a:Kuzyn Mygosi, gra jakaś. Nie pamiętam już nazwy.
To może kup wiadro ramu i zrób RAMdisk ;) (SSD ma ograniczoną ilość cykli zapisu, a RAM nie ... no i RAM jest szybszy). Z drugiej strony pamięci nieco podrożały.izbkp napisał/a:Enzo, :)
A odpowiadając na pytanie - warto :) Planuję wymianę swojego starego SSD na nowszy a ten stary w całości przeznaczę na TEMP, inne pliki tymczasowe, scratch disk etc :)
RAM nie powiadasz?Kuzyn Mygosi napisał/a:SSD ma ograniczoną ilość cykli zapisu, a RAM nie ... no i RAM jest szybszy
Pentax K10D | Sigma 17-70 F2.8-4.5 macro, Weltblick 300 F5.6, Phoenix 650-1300 (2600 z TC x2)
Lumix GX80 | Lumix G 12–32 f/3.5–5.6, Lumix G 45-150 f/4.0-5.6, Olympus M.Zuiko 45mm f/1.8
radekone napisał/a:I cały czas tanieją, czekam na grudzień, bo i tak nie mam teraz czasu.
panoramio.com - ubite przez Google
picasaweb - ubite przez Google
K5-II, kit 18-135, Tamron 28-75/2.8, Metz 48 AF-1, Slik PRO330dx, Dell 2209WA, statywy, lampki, parasolki... W domu jest też: DA 55-300. Moje zdjęcia (kliknij w "www").
pazuzu88 napisał/a:Warto pchać się w dysk ssd do 3-letniego laptopa?
Samsung r580 (i3-370, 6gb )
Czy może lepiej odłożyć ta kwotę na poczet nowego? W tym modelu jest sata 2, maksymalnie 8gb pamieci. Programy graficzne pochłaniają ogromne ilości.
K-5 | DA 12-24 | DA 14 | DA 18-135 | DA 55-300 | FA 35 | FA 50 | poradzieckie stałki | kompletny brak talentu
nie ma mnie w internecie
ZX-7, K-5, Kadyszka i jeden limited
Widać masz bezpośrednie wpięcie w sieć szkieletową 10 Gb/s i korzystasz jedynie z serwerów z takim samym łączem.Lenin napisał/a:2. Ostatnio wyłączyłem pamięć podręczną przeglądarek internetowych: IE 10 i Firefox 24. Różnic w działaniu nie zauważam. To chyba jest jakaś straszna zaszłość z czasów minionych.
Pentax K10D | Sigma 17-70 F2.8-4.5 macro, Weltblick 300 F5.6, Phoenix 650-1300 (2600 z TC x2)
Lumix GX80 | Lumix G 12–32 f/3.5–5.6, Lumix G 45-150 f/4.0-5.6, Olympus M.Zuiko 45mm f/1.8
pazuzu88 napisał/a:Warto pchać się w dysk ssd do 3-letniego laptopa?
Samsung r580 (i3-370, 6gb )
Czy może lepiej odłożyć ta kwotę na poczet nowego? W tym modelu jest sata 2, maksymalnie 8gb pamieci. Programy graficzne pochłaniają ogromne ilości.
"Panie, ja to jak kiedyś zdjęcie zrobiłem, to klisza pękła, i ch*j!"
Może Western Digital VelociRaptor 1TB ale wtedy będziesz miał w domu lotnisko.radekone napisał/a:Czy to oznacza, że tak naprawdę żaden HDD nie wykorzysta nawet Sata 2??
K-5 | DA 12-24 | DA 14 | DA 18-135 | DA 55-300 | FA 35 | FA 50 | poradzieckie stałki | kompletny brak talentu