Rafał K  Dołączył: 25 Cze 2007
która portretówka jest lepsza?
jak w temacie, przy czym moje porównanie dotyczy pentaxa 77/2.4 limited i sigmy 105/2.8
jeżeli to porównanie jest w ogóle niestosowne/obrazoburcze (niepotrzebne skreślić) to prosiłbym ewentualnie o wskazanie innego solidnego konkurenta dla limiteda, w podobnym przedziale cenowym i o podobnym świetle.
szukam dobrego szkła z przeznaczeniem do portretów - zwłaszcza w pomieszczeniach, bez dodatkowego oświetlenia. rozważam oprócz w/w także fa 50/1.4 - o którym trochę już sobie na forum poczytałem. test sigmy z optycznych też jest mi znany - ogólnie obiektyw ten zbiera pochlebne recenzje - może ktoś z forumowiczów focił tym szkiełkiem i zechce podzielić się wrażeniami.
pozdrawiam i z góry dziękuje za wszystkie podpowiedzi.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Rafał K napisał/a:
jak w temacie, przy czym moje porównanie dotyczy pentaxa 77/2.4 limited i sigmy 105/2.8
jeżeli to porównanie jest w ogóle niestosowne/obrazoburcze (niepotrzebne skreślić) to prosiłbym ewentualnie o wskazanie innego solidnego konkurenta dla limiteda, w podobnym przedziale cenowym i o podobnym świetle.
Sigma to szkło makro, a Limited to typowa portretówka. Limited na pewno będzie miał ładniejszy bokeh, lepszą plastykę. Sigmą za to sfocisz muchy i inne pająki.

Co do konkurencji dla limiteda, to nie wiem o którym piszesz, bo pomieszałeś ogniskową z 77/1.8 z przysłoną 70/2.4 :). Ale można powiedzieć, że właśnie jeden stanowi konkurencję dla drugiego.

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Sigma może mieć trochę ogniskową już za dużą. Na Kasetce będziesz miał ponad 150mm. Nie wszędzie możesz się z tym zmieścić (pomieszczenia). Sigma to szkła macro, prawda? Może być za ostra do portretów. Przy oglądaniu sampli, zwróć uwagę na rozmycie tła przez dane szkło. Nie wiem, jak ta Sigma, ale "70" (przy okazji: nie ma takiego szkła. Jest albo 70/2.4 albo 77/1.8) daje moim zdaniem średni bokeh, w przeciwieństwie do "77".
Jak na moje - zważywszy, że chcesz focić w pomieszczeniach, kup "50". I wiesz co? Kup wersję "A" jeśli masz opory. Co prawda bez AFu, ale za to za relatywnie małą kasę przekonasz się, czy coś takiego Ci styka.

prostuje, że chodziło mi o limiteda 70/2.4 - czy twoim zdaniem jedyny konkurent to 77/1.8?

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Rafał K, jest jeszcze FA*85/1,4. Powodzenia w szukaniu ;-)

Michu napisał/a:
Jak na moje - zważywszy, że chcesz focić w pomieszczeniach, kup "50". I wiesz co? Kup wersję "A" jeśli masz opory. Co prawda bez AFu, ale za to za relatywnie małą kasę przekonasz się, czy coś takiego Ci styka.

tyle, że głownymi obiektami portretów będą dzieciaki - więc bez af może być ciężko.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Rafał K napisał/a:
tyle, że głownymi obiektami portretów będą dzieciaki - więc bez af może być ciężko.
To ja jeszcze podpowiem, że AF w 70/2.4 jest sporo szybszy od tego w 77/1.8

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Wiesz. Ja tymczasowo w zatępstwie strzelam np Tamronem 90/2.8 i jestem bardzo zadowolony z efektów. Ale to raczej na zewnątrz, bez ograniczeń powierzchniowych. Ostatnia mini sesyjka popełniona była trzema szkłami: 28, 35 i 50. I to na filmie. I byłbym zadowolny, gdyby mi lab filmu nie spier...świetlił. O ponad 3EV.

Ogniskowa 35mm.

własnie sprawdziłem sobie ceny 77/1.8 z polskich sklepów :roll: :-/ na głowy poupadali, czy co...w stanach to szkło stoi poniżej 600$.
na placu boju pozostają więc 70/2.4 i 50/1.4.
ten tamron, o którym pisał Michu, chyba będzie jednak trochę za długi do pomieszczeń.

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
Rafał K napisał/a:
własnie sprawdziłem sobie ceny 77/1.8 z polskich sklepów :roll: :-/ na głowy poupadali, czy co...w stanach to szkło stoi poniżej 600$.

nie dostaniesz go w zadnym z polskich sklepow wiec sie nie przejmuj :-)

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Jeżeli to ma być portretówka, to zdecydowanie wziąłbym 70/2.4 Ltd, Sigma 105/2.8 Macro będzie za długa do pomieszczeń. Jeżeli chcesz 2 w 1, to może Sigma 70/2.8 Macro? Z testów wynika, że jeszcze lepsza niż 105/2.8... 50-tka jest zbyt krótka, żeby być uniwersalną portretówką - chociaż w niektórych kadrach wystarczy.

Skocz do: