seele  Dołączył: 07 Mar 2007
Którego "drugiego" kita wybrać?
Powoli planując zakup "dualkita" zastanawiam się nad drugim obiektywem dlatego pytanie do znawców - co bardziej warte zakupu?
Standartowe DA 50 - 200 czy Sigma 70-300/4-5.6 DG MACRO (bez APO)? - kusi mnie te macro.

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
zobacz np tutaj http://pentax.org.pl/view...ht=sigma+70-300

albo wpiszw w wyszukiwarke jeden lub drugi, to chyba jeden z topowych tematow

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Ciekawe czy można napisać taki skrypt, który po wykryciu w poście dowolnej kombinacji dwóch z trzech szkieł (SMC 50-200, Tamron 70-300, Sigma 70-300), powodowałby wybuch monitora.

[ Dodano: 2007-08-08, 10:17 ]
seele, możesz też użyć googla, jako wyszukiwarki (zawęż szukanie do pentax.org.pl)

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Jarek Dabrowski napisał/a:
Ciekawe czy można napisać taki skrypt, który po wykryciu w poście dowolnej kombinacji dwóch z trzech szkieł (SMC 50-200, Tamron 70-300, Sigma 70-300), powodowałby wybuch monitora.
Byłaby to bardzo użyteczna funkcja

No można użyć Googla itd. ale wtedy po co forum, a poza tym ja pytam o Sigme bez APO - podany link dotyczy tej z APO.

PS Skoro tak trudno odpowiedzieć to ... nie będe pytał.

BarteKK  Dołączył: 03 Maj 2007
PODOBNO ta Sigma bez APO jest słaba, lepiej kupić Tamrona 70-300 który jakościowo PODOBNO jest porównywalny do tej Sigmy z APO którą ja mam i w pełni polecam :-)

seele napisał/a:
PS Skoro tak trudno odpowiedzieć to ... nie będe pytał.
seele, nie dąsaj się. Postaw się w sytuacji ludzi, którzy codziennie (tak, codziennie) widzą TAKIE SAME pytania, na które padły już tutaj naprawdę wyczerpujące odpowiedzi.

A i tak każdy poleci Ci coś innego (ja np. SMC 50-200) i wyboru będziesz musiał dokonać sam.

Można widzę odpowiedzieć - Wielkie Dzięk,i to jeszcze zapytam jak chodzi w macro no i czy masz jakieś linki do zdjątek z tej Sigmy?

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006

A i tak każdy poleci Ci coś innego
Tak właśnie ta wypowiedź mnie natchnęła: próbował ktoś z Was za pomocą telekonwerterów zrobić tele z Zenitara 16/2.8? Ściągając poszczególne konwertery miałoby się nawet namiastkę zooma.
seele napisał/a:
jakieś linki do zdjątek z tej Sigmy?

http://www.photodo.com/product_454.html
http://www.photozone.de/8Reviews/index.html
Może nie zdjątka, ale testy i owszem.

Dzięki za wykresy i specyfikacje ale czy ma ktoś zdjęcia.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
A i tak każdy poleci Ci coś innego (ja np. SMC 50-200) i wyboru będziesz musiał dokonać sam.
To dla zaciemnienia sytuacji dodam, że istnieje jeszcze zacne tele pentaxa smc 80-320

Dzięki widze, że nie jest tak źle (może poza tymi wisienkami - macro?) - ten samolot jest dość ostry, a przecierz tam dochądzą jeszcze zniekształcenia od drgających warstw powietrza.

seele, wez poprawke na to ze te zdjecia mogly byc poddawane roznym zabiegom PS-owym i podobnym wlacznie z wyostrzaniem

Może i tak choć nie wydaje mi się żeby były przeostrzone raczej przeciwnie.

gator  Dołączył: 24 Kwi 2007
a moze lepiej dolozyc pare zl (do 50-200) i tamrona 18-250

krotki opis

dla osoby poczatkujacej to chyba lepiej niz dual kit a cenowo to samo.

gator napisał/a:
cenowo to samo
Ten tamron kosztuje w USA 500 dolców.

gator  Dołączył: 24 Kwi 2007
ceny są takie same, gdyz 1500 pln to 500$ i jezeli dodac cene 18-55 (400 pln) + 50-200 (1000 pln) to dostajemy prawie to samo. I mozemy sobie smialo pozwolic na 18-250. Nie wiem tylko jak ten tamron zachowuje sie powyzej 135, czy optycznie jest tak samo jak 50-200 ?

cena

lub tutaj

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Hmmm... Ciekawe Gator. Masz kurs dolara z okresu feudalnego?

chomik  Dołączył: 16 Sty 2007
seele, sigma 70-300 bez apo to porażka (miałem pod Canona kiedyś) z APO zresztą sensownie działa jedynie do 200. Powyżej masakra. Lepiej kupić drugiego kita pentaxowego 50-200 od tej sigmy. Masz to 5 razy mniejsze, 2 razy ostrzejsze, bez tak duzych aberracji, tylko z dostępnością może być chwilowo problem...

Skocz do: