...żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś sam...
M.K napisał/a:System 4/3 jest słabszy ze względu na rozmiar matrycy. Jest ona o połowę mniejsza od aps-c.
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
...żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś sam...
"Panie, ja to jak kiedyś zdjęcie zrobiłem, to klisza pękła, i ch*j!"
Bzdura ! Proponuję porównać osiągi najnowszych matryc z Olka i Panasonica z innymi wynalazkami.M.K napisał/a:System 4/3 jest słabszy ze względu na rozmiar matrycy.
W każdym innym za wyjątkiem niektórych FF i najnowszych APS-C (K-5 chociażby) także będą do niczego. Po ciemku to używa się lampy, lub jasnych szkieł, nie tylko dobrego wysokiego ISO.M.K napisał/a:Na żywo fotografie z takiego sprzętu przy ciemnym szkle-czyli dołączonym do korpusu - w pomieszczeniach do zaakceptowania będzie można zastosować max iso 400.
Niezły wybór, ale osobiście z m4/3 wybrałbym Panasonica GX-1, albo Olka z serii PM. Urok tych aparatów polega na ich "mniejszości". I chyba trochę tańsze są. A może poczekać chwilę na Panasonica GM-1, przy okazji nieco dozbierać kasy. Z nowym szkiełkiem 12-35 zapowiada się bardzo fajnie i wejdzie nawet do damskiej kieszeni. Oczywiście kitowe szkło jest na początek niezłe i wystarczające, ale w każdym systemie ciemne i za wiele z niego się nie wyciągnie. Szkła dobre i lepsze są w każdym systemie drogie. Nie tylko w m4/3.blooka napisał/a:Z początku byłam ukierunkowana na Olimpusa E-PL3-
Są dwa lematy Dady-Opiszona.
Trzeci lemat Dady - FuFu w kwadracie jest boskie.
Pozdrowienia z jaskini Kicka
CytatI teraz pozostaje pytanie, czy będziesz się rozwijać i patrzeć na szkła którymi można uzyskać lepsze efekty czy pozostaniesz przy szkle z zestawu.
Nic na ten temat nie słyszałem. Używam m.in. Panasa GF-1 i choć jest to starszy i słabszy model to nic złego na jego temat nie powiem, w tym także na temat ISO.blooka napisał/a:Panasonic GX1 - coś tam z ISO jest nie tak
no więc właśnie nie mam się czym podeprzeć dlatego pytam bardziej doświadczonychCytatA jeśli masz sugerować się testami z internetu to od razu kupuj Nikona, lub Canona, najlepiej FF.
Napisz do niego PW, na pewno chętnie podzieli się swoimi doświadczeniamiDada napisał/a:najlepszą rekomendacją dla tego sprzętu jest używanie go m.in. przez Michu
120 | 135 | APS-C
C330s 67 45 75 105 165 | MXx2 MES (nie działa) MZ-5n (nie działa) 28 50 35 43 (nie działa) 50 | GRII K-5 21
JORGE.MARTINEZ@PL | Jeden Aparat 7.0 | Instagram
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
Jeśli byłby żółty, to nie.Michu napisał/a:poza Pentaksem K-01, bo to wstyd i obciach przy ludziach wyciągać coś takiego
CytatDada
Nic na ten temat nie słyszałem. Używam m.in. Panasa GF-1 i choć jest to starszy i słabszy model to nic złego na jego temat nie powiem, w tym także na temat ISO.
CytatFuji X-10, takie to małe a ma ciekawe parametry...swoją drogą - jak się ma jego obiektyw f/2.0 - 2.8 i matryca 2/3 cala, EXR CMOS, 4:3 do Samsunga NX 1000 - matryca (APS-C) CMOS, 3:2 przy czym obiektyw 20-50mm f/3.5 - f/5.6 ...??? Jak to wygląda w praktyce?? Lub jak by wyglądało przy moich oczekiwaniach co do zdjęć opisanych w pierwszym poście
Powiem szczerze, że ten samsung nx 1000 też zwrócił moją uwagę, tu są przykładowe fotki:
http://www.flickr.com/pho...57630848542998/
Tylko coś nie mogę sie dopatrzyć czy te zdjęcia są z obiektywu kitowego 20-50mm??
Wygląda to dość przyzwoicie myślę...?? Jego cena mi się podoba- 1300zł z kitem.
Zostańmy może przy tym, że nie będę zmieniać szkła oraz przy cenie ok.1500zł - bliżej 1500 niz 2000 Czy jest jeszcze coś godnego uwagi z taką matrycą i w miarę przyzwoitym obiektywem oprócz nx1000??