kswir  Dołączył: 08 Sie 2007
Pentax K10D + Sigma 17-35mm f/2.8-4 DG HSM EX
Witam serdecznie,
Proszę o opinie na temat tego zestawu:
http://cgi.ebay.com/Penta...1QQcmdZViewItem

Czy nie ma problemów ze współpracą Pentaxa K10D z tym opiektywem? Czy warto dopłacić za ten obiektyw w stosunku do standardowego Pentax SMC DA 18-55mm f/3.5-5.6
Mam zamiar zacząć swoją przygodę z fotografią od dobrego sprzętu :)
Z góry dziękuję za odpowiedż.

Dancer  Dołączył: 04 Wrz 2006
Witam

W najbliższym czasie mam zamiar kupić właśnie ten obiektyw.....

Co według mnie za nim przemawia?

17mm........ ale za to z bardzo szerokim kątem widzenia : ] biore!

f 2.8 : ] biore!

wykonanie EX! biore!

A jak się sprawdzi w boju... to dopiero napisze jak już go będę miał

Gringo  Dołączył: 05 Lip 2006
tylko sie nie zdziw jak HSM'a nie będzie w tym obiektywie :P

No właśnie widziałem test tego obiektywu http://www.optyczne.pl/41...ical_Wstęp.html gdzie bardzo go zachwalają. Został nawet uhonorowany nagrodą TIPA 2004. Ale zmartwiła mnie inforamcja w podsumowaniu i ta dyskusja na forum http://www.optyczne.pl/41...zytelników.html na temat zdarzających się problemów z ostrością. Pisali tam o współpracy obiektywu z Cannonem dlatego ciekawy jestem czy nadal te problemy się pojawiają i czy dotyczą również współpracy z Pentaxem k10d.

chodzi o to, ze do Pentaxa ma zwykły napęd przez wiertarkę, a nie wewnetrzny silnik HSM. Mam 2 sigmy EX i Af w obu śmiga po prostu fantastycznie wiec mysle, ze i z ta nie powinno być problemu

Czy mimo to, że HSM nie będzie działał warto ten obiektyw kupić do Pentaxa k10d ? Jak brak możliwości korzystania z tej funkcji wpłynie na korzystanie z tego obiektywu. Jeśli dobrze rozumiem to nie będzie tak szybki, cichy, ergooszczędny i precyzyjny (?) jakby był gdyby wykorzystywał tą funkcję?

Dancer  Dołączył: 04 Wrz 2006
Zapomnij o HSM.......... jeszcze nie ma żadnego obiektywu który ma taki "szybki i cichy" AF

Wszyscy mają tymczasowo standardowy śrubokręt i żyja : )

Ponadto......to jest obiektyw ulrtra-szerokokątny.... dużo zdjęć będzie z ostrością ustawioną na nieskonczoność więc AF szybciutki nie jest aż tak potrzebny... według mnie

nie mniej jednak z k10 bedzie bardzo szybki i poprawny AF. Moze mieć troche problemow przy bardzo ciemnych pomieszczeniach

A jak będzie się zachowywał jako zamiennik obiektywu uniwersalnego. Będzie to jedyny obiektyw jaki będę posiadał. Zastanawiam się jak będzie się zachowywał nie tylko przy krajobrazach ale również w zwykłych sytuacjach: zdjęcia ludzi, twarzy, ruch, może jakieś makro. Zależy mi na szerkokątnym również dlatego, że mam dość dobrą panoramiczną matrycę w laptopie 1920x1200 i myślę, że takie zdjęcia będą się prezentować na niej szczególnie okazale.

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
kswir napisał/a:
mam dość dobrą panoramiczną matrycę w laptopie 1920x1200 i myślę, że takie zdjęcia będą się prezentować na niej szczególnie okazale.
He he he he...

:-) oczywiście jak tylko naucze się je robić :-) :-) :-)
I jeszcze pytanko: Czy zdjęcia z obiektywem szerokokątnym mają proporcje 16:9 ?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
kswir napisał/a:
Czy zdjęcia z obiektywem szerokokątnym mają proporcje 16:9 ?

Nawet obiektyw szerokokątny nie zmienia proporcji wymiarów matrycy :evilsmile:

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
No to już zależy od tego, jak mu zakleisz soczewki, tudzież maźniesz czarną olejną...

Matewka  Dołączył: 16 Wrz 2006
Re: Pentax K10D + Sigma 17-35mm f/2.8-4 DG HSM EX
kswir napisał/a:

Mam zamiar zacząć swoją przygodę z fotografią od dobrego sprzętu :)

(...)

Czy zdjęcia z obiektywem szerokokątnym mają proporcje 16:9 ?

Po wyciągnięciu wniosków mam jedną radę: kup Zenita na dobry początek.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Matewka napisał/a:
Po wyciągnięciu wniosków mam jedną radę: kup Zenita na dobry początek.
- ale koniecznbie z filmem 16:9 ..... :mrgreen:

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Taki film to tylko z Horizona (Horizonta ?) :mrgreen:

Hehe.. Czyli mam kupić Zenita i obciąć klisze (ewentualnie zamalować) ? Ale 1 pytanie czy z góry czy z boków. A 2 czy ten obiektyw będzie do niego pasował. :evilsmile:

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
No, malujesz zawsze poziomo. Niektórzy preferują (na przykład Michu, :-B ) zamalowywanie matrycy paskami u góry + u dołu, ale to jakiś hard-core już :evilsmile: ;-)

zorzyk napisał/a:
No, malujesz zawsze poziomo. Niektórzy preferują (na przykład Michu, :-B ) zamalowywanie matrycy paskami u góry + u dołu, ale to jakiś hard-core już :evilsmile: ;-)

Może wyznaje zasadę im mniej tym więcej. :mrgreen:

Matewka  Dołączył: 16 Wrz 2006
kswir napisał/a:
czy ten obiektyw będzie do niego pasował.

Nie bój żaby! Jak nie będzie to idziesz do wytwórni rynien metalowych i prosisz, żeby ci pan majster wkręto-wyżymarko-zgniatarką wyrobił gwint M42 i wszystko gra. A wiesz jaki ultra-cichy silnik AF ma Zenit! Nie będziesz narzekał...

"wężykiem, wężykiem..."

Skocz do: