mr.ra66it  Dołączył: 03 Wrz 2011
Z promocjami na stronie Corela może być różnie. Kilka dni temu z ciekawości klikałem, pobrałem wersję testową ale ostatecznie nie zatwierdziłem zakupu. Następnego dnia po tym znalazłem w skrzynce maila od Corela z kodem promocyjnym dającym zniżkę 10% o ile wrócę i kliknę ostatecznie tak dla zakupu w ciągu 3 dni od otrzymania wiadomości z kodem. Jako człek małej wiary w promocje postanowiłem sprawdzić i nie zawiodłem się - po wprowadzeniu kodu promocyjnego zobaczyłem komunikat informujący o nieważności kodu. :roll:

dorsa  Dołączyła: 01 Gru 2010
Niestety musze przyznac Ci racje, ja zaraz po ukazaniu sie PhotoPainta X4 dostałam automatyczna informacje o promocji - 170 zł na upgrade z X3, niestety nie była ona aktywna i nie dało sie z niej skorzystać, więc wczoraj tez z mała wiara wyklikałam jedno i drugie i miałam szczęscie bo za 35USD + 50PLN mam komplet fajnego softu.

przem  Dołączył: 12 Mar 2008
Tutaj sa mniejsze ceny upgrade'u

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Jak na razie zauważam jeden poważny problem.
Brak profilu do korekcji dystorsji wprowadzanej przez Samyang 14.
Dystorsja z tego szkiełka jest trudna do korekcji i dobrze żeby dedykowany profil umożliwiał to za jednym klikiem.

komtur  Dołączył: 04 Cze 2008
No to się troszkę pobawiłem programem... Jakość obrazu nie ta, co z aktualnego ACR (przynajmniej jak na mój gust), ale to widać tylko jak się pikselom w powiększeniu przyglądać. Nie czyta mi dobrze z EXIF-ów danych aparatu i obiektywu. Jest informacja, że "Pentax", ale konkretny model aparatu i obiektywu trzeba sobie wybrać ręcznie :-> Nie działa, na przykład, profil obiektywu DA 18-55 mm f/3.5-5.6 AL II. Działa za to profil starszej wersji... (bez "II"). Nie zawsze mi się odświeża podgląd 1:1 po wybraniu jakiejś operacji (np. odszumiania) - trzeba lekko przesunąć obraz "łapką" i dopiero widać efekt. Poza tym - stosunek możliwości / cena jest znakomity.

Ja się dopiero zaczęłam bawić, ale póki co jestem w ciężkim szoku i bardzo pozytywnie zaskoczona. Dla k-5 i 16-45 czyta EXIF ok, profil dziala jak nalezy, ładnie koryguje dystorsję. bardzo szybko mozna się w nim odnaleźć - jest intuicyjny. Możliwa jest praca na rawach z regionami czyli na fragmentach zdjęć, sposób zaznaczania jeszcze jest dla mnie nieco obcy ale to chyba kwestia wprawy.

Kilka kolejnych, bliższych spostrzeżeń dotyczących AfterShot-a Pro (w wersji 1.0.0.39, czyli najnowszej).

1. Profile obiektywów Pentaksa są. Ale wiele z nich jest tylko "z nazwy" - nie zawierają danych (wystarczy obejrzeć zawartość pliku z profilami) - brak obsługi np. DA 18-55 mm f/3.5-5.6 AL II lub droższych zabawek w rodzaju DA* 16-50mm f/2.8 ED AL - są na liście, ale wybranie ich profili "nic nie robi" :->

Przykład (działający):
begin lens
group: pentaxSLR
multiplier: 1.5
aperture: 3.5
menu_lens: smc PENTAX-DA 18-55mm f/3.5-5.6 AL
cal_abc: 18 0.004593 -0.021008 0.000000
cal_abc: 21 0.003710 -0.014625 0.000000
cal_abc: 24 0.000000 -0.004166 0.000000
cal_abc: 33 0.000000 0.000528 0.000000
cal_abc: 55 0.000000 0.003215 0.000000
end

a dla odmiany...

begin lens
group: pentaxSLR
multiplier: 1.0
aperture: 2.8
calibrated: false
menu_lens: smc PENTAX-DA* 16-50mm f/2.8 ED AL [IF] SDM (SDM unused)
cal_abc: 16 0.00 0.00 0.00
cal_abc: 50 0.00 0.00 0.00
end

...czyli profil jest pusty ;-) Tak jest dla wielu obiektywów, niestety.

2. Jakość szczegółów i ogólny wygląd obrazu w powiększeniu jest wyraźnie gorszy, niż w ACR, ale i tak jest więcej szczegółów niż w "naszym" firmowym Digital Camera Utility. ACR wręcz miażdżąco wygrywa w reprodukcji drobnych szczegółów, faktury tkanin, itp.

3. Korekcja CA działa dobrze, ale generuje paskudne kilkupikselowe, jaskrawe ramki wokół obrazu; szczególnie po lewej stronie.

4. Noise Ninja w wersji okrojonej, dostarczony z programem działa, powiedzmy, tak sobie. W szczególności efekty jego działania w ciemniejszych partiach obrazu są słabe - jest spora utrata szczegółów.

5. Dobrze sprawuje się korekcja winietowania (wychodzi równo i bez zmiany kolorów w rogach).

6. Program jest szybki - zdaje się dobrze korzystać z wielordzeniowych procesorów.

7. Sporo jest funkcji "organizacyjnych" dotyczących kolekcji obrazków, itp.

Dla tych, którzy lubia testy porównanie 4 programów w tym Lightrooma 3.0 i Bibble 5
http://www.twin-pixels.co...-one-bibble-5//

Nie wiem jak było Bibble 5, ale w AfterShot Pro jest kilka (może typowych dla Corela?) drażniących niedoróbek - choćby błędy w mechanizmie korekcji CA i te niedziałające profile obiektywów... Ale może to poprawią. Zobaczymy. Jeżeli chodzi o dopracowanie szczegółów działania aplikacji i wszelkie drobiazgi, uważam że AfterShot Pro, póki co, takiemu Lightroom-owi może najwyżej sznurówki wiązać ;-)

lobo  Dołączył: 30 Kwi 2009
Niestety zapowiada się na to że Corel kupił Bibble tylko po to żeby to ubić:
http://forum.corel.com/EN...hp?f=90&t=47591
http://forum.corel.com/EN...hp?f=90&t=47556
Szkoda bo zapowiadało się nawet ciekawie.

lobo napisał/a:
Corel kupił Bibble tylko po to żeby to ubić
Może okaże się, że nie...
After Shot byłby fajny, gdyby nie było w nim tylu niedoróbek, poza tym czytając forum Corela dało się od premiery zauważyć jakiś taki brak kontaktu producenta z kimkolwiek (przede wszystkim z użytkownikami :-> ). No i, jeśli dobrze pamiętam, niedługo po pojawieniu się After Shot-a Adobe obniżył cenę Lightrooma do porównywalnego poziomu. Wprawdzie LR 4.1 wymaga mocniejszych komputerów, ale też wyraźnie przewyższa możliwościami Afttershot-a - szczególnie w dziedzinie jakości "wołania" RAW-ów ;-)

lobo  Dołączył: 30 Kwi 2009
Oby się okazało że jednak tego nie chcą.
Fakt, miał sporo niedoróbek, ale to był jedyny konwerter do RAWów na Linucha który mi się spodobał, zwłaszcza dzięki szybkości działania i łatwości obsługi. Np. taki Darktable też daje radę ale przy ASP to żółw.

Mel  Dołączył: 03 Maj 2008
Pomyłka, niestety...
Tu (link) zapodałem przyczynę, dla której ASP jest całkowitą pomyłką. O ile zasada działania, wygoda organizacji zdjęć, pluginy, praca z wieloma katalogami są z założenia niemal idealne do moich oczekiwań, o tyle jakość wywoływania powala (negatywnie) na łopatki.

Na celowniku teraz DxO, jeszcze 25 dni testowania mam :)

-- M.

fuzzy  Dołączył: 17 Sty 2009
Uruchamiając dzisiaj ASP, zauważyłem, że pojawiła się aktualizacja o numerku 1.2.0.7 , a w niej:
Cytat
New Camera Support
Canon 100D, 1D X, 650D, 6D, 700D, EOS M
Leica X2
Nikon 1 J2, 1 J3, 1 S1, 1 V2, D5200, D600, D7100
Olympus E-PL5, E-PM2
Panasonic G5, G6, GF3, GF5, GF6, GH3, LX7, FZ200
Pentax K-30, K-5 II, K-5 IIs
Ricoh GR
Sony A37, A58, A99, NEX 3N, NEX-5R, NEX-6, NEX-7, NEX-F3, RX100

PS.
ciekawostką jest, że jest to aktualizacja z przyszłości
Cytat
Released:
2013-07-19

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
Gdyby ktoś był zainteresowany zakupem AfterShot-a PRO, to do 13 listopada jest promocja - zakup za 30$ z VAT-em wychodzi 36$.
Dodatkowo można w listopadzie skorzystać z kuponu dającego rabat 10% ( RETAILCOREL10 ) i wychodzi cena 32,93$

Skocz do: