kojut napisał/a:To znaczy, że przed wynalezieniem 16mpx nie robiło się odbitek 70x50 i większych
Lubię puszki i szkła
hitman1986 napisał/a:Nie Szerloku,
hitman1986 napisał/a:to znaczy nie mniej nie więcej, tylko że 16mpix mniej nadaje się do wielkoformatowych wydruków niż np. takie 36Mpix z D800...
Lepiej wyjść na spacer, niż wyjść na debila.
Jeden aparat 2017
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
Michu napisał/a:Hitman1986, a zakład, że nie byłbyś w stanie odróżnić plików 16 i 32MP wydrukowanych na B1 z odległości 1 metra (takie wydruki i tak ogląda się z odległości min. 2-3 metrów)?
kojut napisał/a:No, jak oglądasz takie wydruki z odległości nosa, to tak- 36mpx nadaje się bardziej niż 16mpx.
Lubię puszki i szkła
Michu napisał/a:A jaki jest sens oglądania wydruków B1 z odległości 20-30 cm?
Lubię puszki i szkła
hitman1986 napisał/a:Równie dobrze można byłoby w takim razie powiedzieć, że wszystkie testy na rozdzielczość obrazu (w testach obiektywów) też są zbędne,
hitman1986 napisał/a:bo z odległości 15-20 cm przy zdjęciu 10x15 cm różnicy pomiędzy 48 lpmm a 44 lpmm nie zauważysz...
Jeden aparat 2017
hitman1986 napisał/a:
Poza tym fakt i tak pozostaje faktem: dla FF 16MPix to niewiele, a do wydruku w takiej wielkości 70x50cm nadaje się bardziej matryca D800 niż Df.
.
Na dziś w nikonie to matryca o najmniejszej ilości Mpx. Wszystkie inne mają 24 albo 36 Mpx. Ja nie mówię, że 16 to za mało. Generalnie to powinno być absolutnie wystarczające większości fotografujących.kojut napisał/a:Jacek_Z napisał/a:Chyba dlatego dali matrycę tylko 16 Mpx
Tylko?
Mam w miare dobry przegląd tego co nikoniarze mówią. Niewielka poprawa w stosunku do D3s, a cena wiele wyższa. Prawie kazdy mówi, że będzie D3s uzywał aż do jego smierci technicznej i dopiero wtedy kupi D4. Podczas gdy normalnie czekano na nowy flagowiec i kupowano go bez zastanowienia.kojut napisał/a:A masz jakieś dane dot. wielkości produkcji i sprzedaży tego modelu?
Jacek_Z napisał/a:Mam w miare dobry przegląd tego co nikoniarze mówią.
Jacek_Z napisał/a:Niewielka poprawa w stosunku do D3s, a cena wiele wyższa.
Rok? Dwa lata?Jacek_Z napisał/a:Prawie kazdy mówi, że będzie D3s uzywał aż do jego smierci technicznej
Jacek_Z napisał/a:i dopiero wtedy kupi D4.
Z tego co mi wiadomo to dalej tak się robi.Jacek_Z napisał/a:Podczas gdy normalnie czekano na nowy flagowiec i kupowano go bez zastanowienia.
Jeden aparat 2017
Pentagram napisał/a:Ładniutki.
Siedzę na nikoniarzch czasem po pare godzin dziennie od 2005 r. Mogę mówic tylko o tym co czytałem po premierach kolejnych body, a także co pisano na przestrzeni lat.kojut napisał/a:Jacek_Z napisał/a:Mam w miare dobry przegląd tego co nikoniarze mówią.
To znaczy ilu potencjalnych klientów? Tak pi razy drzwi.
To nie tak. Gdy wychodził D3 i D3s to był na te body szał. Super wysokie ISO, pełna klatka. Przeogromny skok z D2x. Wszyscy się przesiadali. Przesiadano sie potem nawet z D3 na D3s, bo poprawiono wysokie ISO a cena w górę poszła "tylko" o jakieś 3 tys (ale to była tez zmiana kursu dolara - cena w USD była prawie ta sama)kojut napisał/a:
Rok? Dwa lata?Jacek_Z napisał/a:Prawie kazdy mówi, że będzie D3s uzywał aż do jego smierci technicznej
Jacek_Z napisał/a:i dopiero wtedy kupi D4.
To raczej coś normalnego.
Z tego co mi wiadomo to dalej tak się robi.Jacek_Z napisał/a:Podczas gdy normalnie czekano na nowy flagowiec i kupowano go bez zastanowienia.
Tyle życia zmarnować...Jacek_Z napisał/a:Siedzę na nikoniarzach czasem po pare godzin dziennie od 2005 r.
Lubię puszki i szkła
Pudło, ja nie jestem na niczyjej pensji i płacę podatki. W wolnym czasie mogę robić co chcę.Pentagram napisał/a:Nie dziwne, że polska gospodarka tak marnie stoi. Kilka godzin dziennie, przez osiem lat, ile PKB można wypracować przez ten czas?!
Dlaczego zawodowo? Społecznie :)Michu napisał/a:Ale Jacek po części zawodowo tam siedzi. Taka karma - pewnie w poprzednim wcieleniu był jakimś seryjnym...
Lubię puszki i szkła