zy  Dołączył: 29 Lis 2006
Jesli w zdjeciu chodzilo o dzikosc kolegi po prawej to wyrzucilbym tego drugiego (ktory i tak jest przyciety).

Co sie stalo z tlem? To jakas obrobka? Wyglada troche dziwnie jak dla mnie.

Ogolnie postac za bardzo zlewa sie z tlem i cale zdjecie jakies takie ciemno szare.

Bylem bezlitosny ;-) ale to tylko moja subiektywna opinia...

cheshirecat75  Dołączył: 04 Gru 2006
zy, ja tu wrzucam zdjęcia żeby się czegoś nauczyć, nie po to żeby poprawić sobie samopoczucie ;) Więc krytyka jest mile widziana i dziękuję za nią :)

Co do kolegi z lewej to nie bardzo jest jak go wyrzucić, bo zdjęcie zostało zrobione w pionie i nie mam z czego ciąć... jeżeli chcę zostawić dzikuska w miarę w mocnym punkcie. Ale kolega z lewej tak mi nie przeszkadza jak te trzy postaci na 2gim planie, które mogły się ustawic dużo lepiej... Ale nie chciały ;)

Tło to jest całkowicie naturalny bokeh z mojego Vivitara. Minimalnie mogło się zmienić wskutek uzycia gimpowskiej funkcji "wzmocnij", ale użyłem jej bardzo oszczędnie i nie sądzę zeby zasadniczo zmieniła bokeh.

Dzikusek się niestety zlewa, przez tę kobitkę za nim. No cóż, nie jest to jedyna rzecz którą przypadkowa kobieta zepsuła w moim życiu ;) Zdjęcie zostawiłem dość ciemne, bo po rozjaśnieniu traci się te - imho- fajne kontrasty, które podkreślają, że rebel jest taki rebelowaty :) Przy tych wszystkich mankamentach foty mam po prostu nadzieję że złapałem klimat młodego gniewnego, który idzie przez miasto w rytm piosenki Iggy Popa... "In a world gone crazy, everything seems hazy... Im a wild one Ooh yeah Im a wild one: :) Tylko tyle :)

Niestety nie mam PS-a w pracy, ale pogladowo myslalem o czyms takim

Pozwol, ze opisze co nieudolnie staralem sie zrobic:

Skadrowac na glowna postac (moze jeszcze ciut w lewo powinno byc)
Troche rozjasnic i pomieszac krzywymi zeby miec wiekszy kontrast (w tym co u gory nie bylo krzywych tylko poziomy)
Rozmyc tlo zeby sie bardziej wyroznial.

To oczywiscie moja wizja i nie wiem czy lepsza ;-)

PS>Teraz stwierdzam ze zdecydowanie bardziej w lewo powinienem skadrowac...

zy, z rozjaśnieniem się zgadzam, chociaż może dałbym mniejsze... bo to był wieczór i to powinien być wieczór wg mnie, a nie roziskrzone południe ;) Z kadrem - jak patrze - to jednak nie, lepiej już zostawić tego kolesia z lewej bo on wnosi dodatkową dynamikę i zachowuje klimacik zatłoczonej ulicy. Tam i tak jest mało miejsca na tym zdjęciu i jak przyciąć tak jak ty zrobiłeś, to jakoś znika uzasadnienie, dlaczego rebel w ogóle gdzieś idzie ;) Tzn tak Bogiem a prawdą, to dochodzę do wniosku że po prostu zdjęcie jest marne, tego co chciałem złapać się tak naprawdę złapać nie udało i teraz katowanie tego to próby ratowania zdjęcia, które trzeba było zrobić inaczej :) I Twoje próby idą w słusznym kierunku - bo czynią fotę trochę lepszą kompozycyjnie i pod względem światła; ale z drugiej strony wydaje mi się że eliminują klimat, który ja próbowałem chwycić robiąc zdjęcie :) Ale nie chwyciłem, więc konkluzja jest taka, że zamiast siedzieć przed monitorem, trzeba wziąć aparat i się przejść ;)
Ale zrozumiałem to w pełni dzięki Twojej przeróbce, więc Twój czas nie był stracony :) Dzięki wielkie :) Jeśli jesteś w Krakowie, to :-B anytime :)

cheshirecat75, czego zapomnialem dopisac to ze akurat mnie mnie sie podoba uchwycenie postaci tego chlopca, jego poza i grozna mina

moze ktos inny sie wlaczy do dyskusji ? ;-)

w Krk dopiero za miesiac :-(

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Generalnie chyba jednak trochę jak gdyby zapewne.

White_Horse  Dołączył: 26 Cze 2007
Wcześniejsze wersje zdjęcia według mnie nie uwydatniały tego co chciał ukazac cheshirecat75, ale już wersja Micha daje rade :->

zy napisał/a:
cheshirecat75, czego zapomnialem dopisac to ze akurat mnie mnie sie podoba uchwycenie postaci tego chlopca, jego poza i grozna mina

Trzeba było tak od razu ;) Tak poważnie to dziękuję :) Podtrzymuję mimo to opinię, że zdjęcie spaprane i już bardziej rozumiem dlaczego. Jak będziesz w Krk, to daj znać, :-B za poszerzenie mojej świadomości słusznie Ci się należy ;)

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Chrzanic, mi sie wersja oryginalna podoba, w takich nie innych szarosciach.

Emocje dzialaja, to sie liczy, a estetyka to tylko "footprint" twórcy.... ;-)

pitreo79

Adam Sławomir  Dołączył: 07 Maj 2007
Eee.. ale to z tele jakiegos :) Czy to sie kwalifikuje jeszcze jako street? Zdjecie ok.. chociaz chcialbym jednak troche wiecej kontrastu..

Adam Sławomir napisał/a:
Eee.. ale to z tele jakiegos :) Czy to sie kwalifikuje jeszcze jako street?

a poniżej ilu mm zdjęcie przestaje się "kwalifikować jako strit"? ;)

alkos - dzięki :)

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Adam Sławomir napisał/a:
Eee.. ale to z tele jakiegos :) Czy to sie kwalifikuje jeszcze jako street?
Przeciez nie ma definicji street photography, ktora mowi, ze maksymalna ogniskowa to 50mm. Chociaz z drugiej strony etos tegoz nurtu wymaga szerokatnego szkla, poniewaz:
1. Fotograf, a co za tym idzie fotografujacy jest w centrum akcji
2. Zdjecie nie wyglada jakby wypadlo z policyjnych akt.
Ja nie przepadam za skrotem perspektywy w fotografiach ulicznych ludzi, ale czasem inaczej sie nie da. Podobaja mi sie szarosci, podoba mi sie teh wild one, ale ten uciety kolega moim zdaniem psuje zdjecie. Jak wygladal pelen kadr? Proporcje wskazuja, ze ciut za duzo z ktoregos boku ciachnales.

dz.

dzerry napisał/a:
Podobaja mi sie szarosci, podoba mi sie teh wild one, ale ten uciety kolega moim zdaniem psuje zdjecie. Jak wygladal pelen kadr? Proporcje wskazuja, ze ciut za duzo z ktoregos boku ciachnales.
dz.

Dzięki. Niestety, zdjęcie zostało zrobione w pionie i ciachać mogłem tylko górę i dół... :(

cheshirecat75 napisał/a:
a poniżej ilu mm zdjęcie przestaje się "kwalifikować jako strit"? ;)

To byl taki zart.. W innym watku ktos tam zdaje sie opowiadal, ze zeby byl strit to trzeba z obiektywem przez dziurki w nosie ludziom wchodzic :-P

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Adam Sławomir napisał/a:
W innym watku ktos tam zdaje sie opowiadal, ze zeby byl strit to trzeba z obiektywem przez dziurki w nosie ludziom wchodzic

Ke...?

Michu napisał/a:
Street to raczej wyjście do ludzi, wsadzenie im nieomalże obiektyw w wystający otwór ciała i w ten intymny sposób nawiązawszy kontakt, oddanie strzału

w wątku pt. "Nie Strit ale i tak pokaże by White_Horse"

[cheshirecat75] Moje mdłe pejzażyki
Uprzejmie proszę PT użytkowników o objechanie :) A zwłaszcza o wskazanie które są zdecydowanie NIE TEGES. Seryjka jest nudna bo trochę walczyłem z kadrowaniem...

1.

Oryginał

2.

Oryginał

3.

Oryginał

4.

Oryginał

5.

Oryginał

6.

Oryginał

7.

Oryginał

:)

MarWoj
Podoba mi sie 7.Fajnie wykorzystałeś odbicie w lustrze wody.Pozostałe nie robią na mnie wrażenia(choc może 5 też ma coś w sobie).Landszafty z wodą są dośc trudne-mnie często wychodza jakies takie puste.Trudno znależć piewszy plan,który zamknąłby kompzycję(łódka,kamień,pachołek na pomoście itp).

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Krzywe są nie teges. Szóstka ze wszystkich dla mnie najbardziej teges.

Skocz do: