marleyo  Dołączył: 09 Sie 2007
  k100d vs 350d
Witam wszystkich.
Planuję kupno swojego pierwszego lustra i jak juz można się domysleć po temacie, mo wybór ogranicza się do KaSetki i 350d.

Jesli chodzi o k100d to zastnawiam się pomiedzy 2 opcjami:
1) korpus z kitem
2) samo body + tamron 70-300
Po kilkakrotnym macaniu k100d w MM i Saturnie zauwazylem ze klapka na akku skrzypi i nie przylega scisle do reszty obudowy - czy to wina egzemplarza wystawowego, czy ten typ tak juz ma.

Jesli chodzi o Canona, to nie chce brac go z kitowym obiektywem ktory jest delikatnie mowiac slaby. Jednak Canon ma przewage na Pentaxem jesli chodzi o dostepnosc szkieł.

Jesli chodzi o obiektywy to planuje w przyszlosci miec stałkę, cos do landszaftu no i standard/kit.

Czy moglibyście doradzić, co powinien wybrać i w jakiej konfiguracji amator który przesiada sie z leciwego Sony DSC P-10 na lustro?

Z góry dziękuje za odpowiedzi

PS. Wiem ze podobny temat gdzies się już przewinął, ale chodzi mi też o waszą opinię co do szkieł, bo wybierając firmę nie kupuje się body, tylko system.

Pozdrawiam

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
Jesli chodzi o same puszki to mysle ze wielkich roznic w jakosci zdjec nie bedzie. Kit Canona jest gorszy niz Pentaxa, tu masz racje.

Popatrz na ceny szkiel i porownaj.

Tamron 70-300 jest do obu systemow w tej samej cenie. Stalka? Nie wiem o jakiej myslisz ale np. 50mm: w Canonie tanie 50/1.8 ktorego brak w P, tutaj tylko swietne 50/1.4 za okolo 1k.

Krotki zoom: w P jest 18-55 przy ktorym spokojnie mozna pozostac, jest lepszy 16-45/4 za 1,4k oraz Sigmy do obu systemow.

Landszaft: w P mamy 12-24/4 ktore kosztuje.... duzo za duzo oraz 14/2.8 ktory jest jeszcze drozszy, odpowiednie sigmy dostepne do obu systemow. Krajobrazy spokojnie oblecisz 16mm wiec mozesz nie potrzebowac dodatkowego szkla.

Wszystkie wyzej opisane szkla do P sa raczej latwe do kupienia. Do C dochadza jeszcze Tokiny ktorych nie ma do P. Na korzysc P sa stare niedrogie manuale ktorych mozna uzywac z potwierdzeniem ostrosci.

Popatrz, przelicz i wybierz.

No właśnie o 50mm mysle jesli chodzi o stałkę do portretów.

W takim razie jeszcze się zapytam czy jeśli chodzi o jakość zdjęć (mówię o jakości czysto technicznej, bo wiem, ze zdjęcia robi fotograf a nie aparat :mrgreen: ) lepiej wybrać tamrona czy wziąć poprostu kit?

No i pozostaje moje pytanie związane z klapką na akku :-/

A propos m42. W jakich cenach sa adaptery i czy często czeka mnie zabawa z mocowaniem starych manuali jeśli chodzi o styki, nie-styki (wybaczcie ale jeszcze jestem prymityw w tej kwestii :cry: ) i w jakich cenach mozna zdobyc przyzwoita portretówke ew. szeroki kąt?

Dzięki zy za odpowiedz :-B

marleyo napisał/a:
lepiej wybrać tamrona czy wziąć poprostu kit?

Tamron to 70-300mm a kit 18-55mm, wiec to zupelnie rozne szkla do roznych zastosowan i chyba nikt ich bezposrednio nie porownywal. Chyba ze masz na mysli dlugi kit Pentaxa 50-200? O tym bylo milion razy (a wczoraj ze dwa), poszukaj.

marleyo napisał/a:
No i pozostaje moje pytanie związane z klapką na akku

Mnie tam nic nie skrzypi i nie odstaje, porpos o inny egzemplarz to zobaczysz.

A o starych obiektywach poczytaj tutaj http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=6126

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
espresso napisał/a:
Teoretycznie C ma lepszą matrycę (COMOS), sczególnie przy zastosowaniu do portretów
Co ma współnego CMOS z portretami?

espresso, zy wielkie dzieki za odp. :-B

Jesli o jakichs wątpliwościach sobie jeszcze przypomnę pozwole sobie dopisać :-D

NaiR  Dołączył: 09 Cze 2006
Jeśli chodzi o klapkę to raczej sporo egzemplarzy ma jakieś luzy. Pamiętam, że jak kasetka wchodziła to nawet ktoś określał, że grip się mu wydawał niestabilny. A to był efekt, ruszającej się klapki, którą naciskało się małym palcem. Ja poradziłem sobie tak, że do krawędzi otworu na baterie przykleiłem pasek czarnej taśmy izolacyjnej na grubość właśnie tej krawędzi i klapka nie ma możliwości ruchu.
Aparat nie skrzypi, jest solidny. Co do jakości to podejrzewam, że obojętnie co kupisz to i tak będziesz zadowolony o ile nie bawisz się w oglądanie cropów i innych obrazów testowych.
Co warto powiedzieć, to jednak to że dostępność szkieł do pentaxa jest mimo wszystko mniejsza niż do canona.
Decyzję musisz podjąć sam. Ja wybrałbym znów (gdybym musiał) pentaxa.

@NaiR właśnie o ten dokładnie luz mi chodziło: dokładnie ruszając małym palcem odczuwałem podczas tzrymania nieprzyjemne tzreszczenie. Dobry patent z taśmą - Szapo Ba - grunt, że działa 8-)

@ użytkownicy kasetki: jakich akku używacie? Słyszałem, że jedyne słuszne to eneloopy sanyo + BC-700

Ktoś miałby pomysł jaki powinien być mój pierwszy zakup szkła po kicie?
A co myślicie o pomyśle zakupienia samego body + 50-200 pentaxa?

Jesli jeszcze ktoś móglby się podzielić swoimi odczuciami będę bardzo wdzięczny

GrzegorzQ  Dołączył: 20 Lut 2007
marleyo napisał/a:

@ użytkownicy kasetki: jakich akku używacie? Słyszałem, że jedyne słuszne to eneloopy sanyo + BC-700

faktycznie jakoś i ja tak się zaopatrzyłem, eneloopy przynajmniej w miarę równe są - nie trzeba z kilku kompletów dobierać, a BC-700 bez zarzutu
marleyo napisał/a:

wspominałeś o landszafcikach , 50 to będzie jak 80tka dla analoga
upsss - to oooooodległe te landszafciki będą

marleyo napisał/a:
jedyne słuszne to eneloopy sanyo + BC-700

sa naprawde dobre i sie nie rozladowywuja przy nieuzywaniu (mam eneloopy i zwykle 2700), bardzo polecam

marleyo napisał/a:

Bedzie zdecydowanie za wasko, beda problemy z fotografia w malych wnetrzach. Jesli nie zalezy Ci na bardzo szerokim kacie to kup sobie uzywany obiektyw kitowy typu 28-80, 28-70 z AF. Mysle ze juz ponizej 200 cos dostaniesz.

marleyo napisał/a:
pewnie cos staloogniskowego i jasnego; zalezy co chcesz robic

portret to 70/2.4 Ltd
szerszy standard to FA 35/2
krotki portre FA 50/1.4
macro to 50/2.8 lub 100/2.8
itd

nikt Ci nie powie jaki masz kupic
jak mialbym wybierac to wzialbym puszke i tylko cos w rodzaju 35/2 30/1.4 31/1.8 28/1.8, ale to zestaw dla twardzieli :-) lub przyzwyczajonych do analogowego (szerszego) standardu.

@GrzegorzQ Obiektyw ewentualny do landszaftów mialbym wtedy zamiar kupic w przyszlosci - chodzi mi głównie o to, zeby dziecko (czyt. ja) bylo zadowolone z przesiadki i mialo mozliwosc rozwoju

@zy wielkie dzięki. Myślę że niedługo stworze już jakis plan finansowy i perspektywiczny co do kompletowania systemu :mrgreen:

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
espresso napisał/a:
Teoretycznie C ma lepszą matrycę (COMOS), sczególnie przy zastosowaniu do portretów
??????????????????????????????????????????
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Slava  Dołączył: 25 Kwi 2006
marleyo, poza obiektywami polecam też zakupić jakąś książkę o fotografii, albo solidnie pogrzebać w sieci, bo mam nieodparte wrażenie, że nie do końca wiesz o czym piszesz. Można też zainwestować w kratę :-B i spotkać się z kimś bardziej wtajemniczonym w arkana fotografii.
Pytanie czy kit jest lepszy od tamrona 70-300 to tak jak pytanie czy ford focus jest lepszy od transita.

dyptam  Dołączył: 14 Kwi 2007
marleyo napisał/a:

Trochę za długi, jeśli już to jakąś Sigmę w zakresie 18-200, będzie bardziej uniwersalnie.

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Jarosław, Tetenalu - no i czego rżycie? Na swoje własne oczy widziałem, jak COMOS przykleiwszy się do twarzy poprawia portret.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Michu napisał/a:
Na swoje własne oczy widziałem, jak COMOS przykleiwszy się do twarzy poprawia portret.
A nie CYMES?

Slava napisał/a:
marleyo, poza obiektywami polecam też zakupić jakąś książkę o fotografii, albo solidnie pogrzebać w sieci, bo mam nieodparte wrażenie, że nie do końca wiesz o czym piszesz. Można też zainwestować w kratę :-B i spotkać się z kimś bardziej wtajemniczonym w arkana fotografii.
Pytanie czy kit jest lepszy od tamrona 70-300 to tak jak pytanie czy ford focus jest lepszy od transita.

Źle mnie zrozumiałeś. Nie zadałem pytania, czy kit jest lepszy od tamrona (optycznie), ale czy jest on lepszy jako pierwszy obiektyw dla przesiadkowicza.

Marek  Dołączył: 21 Kwi 2006
Wiesz, typowy fotograf z reguły zadawala się na początku ogniskowymi z przedziału 28-100mm dla analoga. Ty zaś kupując jako jedyny obiektyw tamrona 70-300 (w cyfrze da ci to 105-450mm) nie będziesz miał ogniskowej do fotografowania szerszych planów. Krótszy koniec przyda Ci się może do portretu, dłuższy zaś do podglądania sąsiadki (chyba że zapragniesz fotografować ptaki). Jak myślisz dlaczego większość lustrzanek sprzedawana jest najczęściej z obiektywami typu 28-80 (18-55 w cyfrze)?

Marek napisał/a:
Wiesz, typowy fotograf z reguły zadawala się na początku ogniskowymi z przedziału 28-100mm dla analoga. Ty zaś kupując jako jedyny obiektyw tamrona 70-300 (w cyfrze da ci to 105-450mm) nie będziesz miał ogniskowej do fotografowania szerszych planów. Krótszy koniec przyda Ci się może do portretu, dłuższy zaś do podglądania sąsiadki (chyba że zapragniesz fotografować ptaki). Jak myślisz dlaczego większość lustrzanek sprzedawana jest najczęściej z obiektywami typu 28-80 (18-55 w cyfrze)?

Marek słuszna uwaga, którą biorę sobie do serca :-B 50-200 idzie na dalszy plan (podobnie jak tamron)

Szumak  Dołączył: 18 Cze 2007
dyptam napisał/a:
marleyo napisał/a:

Trochę za długi, jeśli już to jakąś Sigmę w zakresie 18-200, będzie bardziej uniwersalnie.

Wiesz jak to jest z rzeczami uniwersalnymi? Jak coś jest do wszystkiego to szybko okazuje się, że jest do niczego.
Nie miałem tej sigmy w ręce, lecz nie spodziewałbym się wysokich parametrów nawet w porównaniu do rzeczonego pentaxa 50-200.

Polecam za to Tamrona 28-75 mm f/2.8 (jako uzupełnienie kitu), co prawda trochę za wąski na małym końcu ale za to stałe światło jest jego wielkim plusem.

Skocz do: