M.W  Dołączył: 20 Sie 2008
Cytat
British British Polish Polish

Ktoś zrobił donos :
Cytat
Informacja o złożeniu doniesienia do prokuratury przez posła ? na artystę Jacka Markiewicza w związku z pracą, która ma już ponad 20 lat, brzmi dosyć humorystycznie - pisze krytyk i historyk sztuki Karol Sienkiewicz.
http://wyborcza.pl/1,7547...gn=wyborcza#Cuk

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
M.W napisał/a:
Ktoś zrobił donos :
Bo to jest kompletne niezrozumienie czym jest sztuka i kim jest artysta. To kultywowanie podziału na sacrum i profanum. Pojmowanie sztuki i zagadnień z nią związanych charakterystyczne dla społeczności zamkniętych. Zamkniętych umysłowo i kulturowo. Przykre to, ale prawdziwe.

wojtekk  Dołączył: 17 Lip 2006
Śmieszne to wszystko. Lub tragiczne raczej. Lub jedno i drugie.

Cytat
Sam autor swoją pracę ocenia jako wyraz własnych poglądów religijnych. "Gdy wszedłem do kościoła w Warszawie i zobaczyłem ludzi modlących się do wyrzeźbionego niby-boga, przeżyłem szok. Do pracy, w której pieszczę Chrystusa, motywowała mnie chęć obrazy tego, co nie jest Bogiem. Liżąc wielki średniowieczny krucyfiks, dotykając go nagim ciałem, obrażając go, gdy leży pode mną, modlę się do prawdziwego Boga" - wyjaśniał w rozmowie z Katarzyną Kozyrą i Arturem Żmijewskim. Na antenie radia TOK FM Markiewicz wyraził żal, że jego praca została uwikłana w politykę.

radekone  Dołączył: 20 Maj 2009
Czy ten artysta śmierdzi? Bo nie wolno śmierdzieć.

Ja przeżyłem szok jak w pewnym kombinacie religijnym o akronimie JG, oficjalni wyprosili z centralnej sali modlącego się w ciszy śmierdzącego żula. Ludzie się skarżyli, bo zakłócał im swym smrodem modlitwę.

To wydarzenie spowodowało, że rozumiem przesłanie artysty.

wojtekk  Dołączył: 17 Lip 2006
Nie wolno artyście w żaden sposób razić ani kwestionować. Toć to dopiero smirut.

68h4d  Dołączył: 14 Gru 2009
technik219 napisał/a:
M.W napisał/a:
Ktoś zrobił donos :
Bo to jest kompletne niezrozumienie czym jest sztuka i kim jest artysta. To kultywowanie podziału na sacrum i profanum. Pojmowanie sztuki i zagadnień z nią związanych charakterystyczne dla społeczności zamkniętych. Zamkniętych umysłowo i kulturowo. Przykre to, ale prawdziwe.

Nie.

To nie jest kwestia "zamknięcia" a raczej systemu wyznawanych wartości przez każdego człowieka.

Np:

Ten człowiek przedstawia swój program jak obywatel tego kraju:

1) W kraju obojętnym kulturze chrześcijańskiej
2) W kraju neutralnym o pewnym % chrześcijan w społeczeństwie
3) W kraju o większym % chrześcijan w społeczeństwie
4) W kraju o zauważalnej obecności chrześcijan w historii i kulturze narodu.

Oddźwięk i zasięg w przypadkach: 1) 2) 3) mały, nie ważny dla większości. Nisza i margines reakcji.
4) Autor nie jest oderwany od rzeczywistości, chyba w pełni władz umysłowych, wiedział że używa formy która będzie nie będzie rozważana na poziomie czarnej plamy na białym tle.

Czy ten człowiek jako obywatel danego kraju wykonałby swój program wykorzystując elementy "kultury/religii żydowskiej / Islamu" jak obywatel tego kraju:

1) W kraju obojętnym kulturze ___
2) W kraju neutralnym o pewnym % ___ w społeczeństwie
3) W kraju o większym % ___ w społeczeństwie
4) W kraju o zauważalnej obecności ___ w historii i kulturze narodu.

No niestety chyba już z pkt 1 byłby problem w erze internetu, niektórzy się szanują.

Dziś po latach walki z katolikami w Polsce, prześladowaniach, zabójstwach,

[>]

Cytat
Zamkniętych umysłowo i kulturowo.

Wypominasz że ktoś się oburza gdy czuje się urażony? W tym kraju za wierność chrześcijaństwu i "wolność wypowiedzi" niektórzy(strajkujący,duchowni,...,) zapłacili śmiercią, nie było tak cukierkowo jak na zachodzie.

Dochodzi już do takich zdarzeń, to też jest pewnie "coś" związane z twórczością.

[>]

Ale już zwykła rzeźba wywołuje oburzenie, już nie sztuka. Czas się cofnął.

Cytat
MSZ ubolewa nad działaniem pseudoartystycznym
[>]

Jeżeli ktoś nastąpił komuś na palec, miał miejsce aby tego nie zrobić, a sprawca nie jest upośledzony umysłowo ani fizycznie to lepiej zamilczeć aby nie być zamkniętym umysłowo i kulturowo ? :mrgreen:

Cytat
Czy ten artysta śmierdzi? Bo nie wolno śmierdzieć.

Ja przeżyłem szok jak w pewnym kombinacie religijnym o akronimie JG, oficjalni wyprosili z centralnej sali modlącego się w ciszy śmierdzącego żula. Ludzie się skarżyli, bo zakłócał im swym smrodem modlitwę.

To wydarzenie spowodowało, że rozumiem przesłanie artysty.

"Kombinat" PRL pod akronimami MO, SB, UB, kadrą z ZSSR zabijał, łamał, prześladował, blokował ludzi.

Jednostkowe przypadki w skali milionów i wielu sanktuariów zasługują na to nagranie. CARITAS, i inne ośrodki pomocy takim ludziom nie są ważne ?

Cytat
Nie wolno artyście w żaden sposób razić ani kwestionować. Toć to dopiero smirut.
Dziś wolno tylko to na co jest przyzwolenie sądu i są fundusze publiczne.

Antychryst będzie artyst.

Nie wiem, dlaczego Kolega 68h4d skupił się wyłącznie na
68h4d napisał/a:

Nigdzie nie zasugerowałem nawet o kulturze chrześcijańskiej. To co napisałem miało charakter ogólny i nawet nie wspomniałem o jakiejkolwiek religii. Gdybym napisał to na forum w którymś z krajów islamskich, w odpowiedzi pojawiłby się taki sam post tyle, że we wszystkich wyróznionych miejscach tekstu byłaby mowa o islamie. W prawosławiu o prawosławiu, w kulturze woo-doo o woo-doo... Stąd wniosek.... nie, bo (Regulamin forum: punkt 1).

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
technik219, koledze 68h4d chodziło zapewne o to, że ocena sztuki, artystów, wystaw i wszelkiego powiązanego dobra jest związana z ustrojem i religiami obecnymi w danym rejonie. Bardzo trudno (o ile się da) rozpatrywać świat bez podparcia się swoim wychowaniem i doświadczeniami kulturowo-religijnymi. Niezależnie od tego czy robimy to świadomie, czy nie.

Przywołany post przesiąknięty jest ideologią i polityką. Ja wiem, o co mu chodziło. Jednak takie zachowania, jak wielokrotnie przytaczane niszczenie eksponatów, protesty, zamykanie wystaw motywowane "obrazą" stawiają całe (niestety) społeczeństwo w pozycji troglodytów i barbarzyńców.

Jako, że jestem gawędziarzem, przytoczę stary żydowski dowcip:
Syn pewnego wiedeńskiego bankiera, student, został relegowany z wilczym biletem z uniwersytetu za działalność socjalistyczną. Dodatkowo poszukiwały go cesarskie tajne służby, żeby go postawić przed sądem. Nie przeszkodziło to jednak, by Franciszek Józef będąc w potrzebie, wezwał do siebie ojca owego delikwenta w celu zaciągnięcia u niego znacznej pożyczki państwowej.
- Najjaśniejszy Panie, nie mogę udzielić tej pożyczki, -odparł bankier.
- Dlaczego? Przecież jej spłata jest gwarantowana przez państwo! -zdumiał się cesarz.
- Najjaśniejszy Panie! Jakie ja mogę mieć zaufanie do trwałości państwa, które obawia się mojego Samuela?

Parafrazując: co sądzić o sile przekonań człowieka, jeśli obawia się, że jeden obrazek zdolny jest nimi zachwiać? Prawdziwa cnota krytyk się nie boi. Przecież.
Dalej nie będę o tym dyskutował, bo i tu może się ktoś poczuć obrażonym, może to naruszyć przywołany wcześniej punkt regulaminu, bo musiałbym, wreszcie, z całą jaskrawością ujawnić moje poglądy, a nie chcę tego uczynić z powodów jak wyżej.

mr.ra66it  Dołączył: 03 Wrz 2011
Cytat
Konserwatyści protestują przeciwko wystawie w CSW, gdzie pokazują film, na którym Jacek Markiewicz kładzie się nagi na krucyfiksie.

Milo Kurtis:
Zdecydowanie sprzeciwiam się profanacjom krzyża! Można to samo wyrazić w inny sposób, nie obrażając ludzi.

Widział pan tę pracę?

Samej wystawy nie widziałem, opowiadał mi o niej Kamil Sipowicz, mówię więc ogólnie o takich przypadkach. Ja takiej sztuki nie akceptuję. I proszę pamiętać, że mówię to jako ateista, nie katolicki oszołom.

Jaka to różnica?

Mnie jest łatwiej mówić, że atakowany jest krzyż, bo ja go nie czczę. Dla mnie to tylko symbol kaźni i nie jest on dla mnie świętością, tak samo jak nie jest nią szubienica czy gilotyna. Ale wiem, że zabrzmię jak katolicki fanatyk.

A co chce pan powiedzieć?

Że od wielu lat na całym świecie dokonuje się profanacji krzyża. We współczesnym świecie chrześcijanie są prześladowani. Mam znajomych, którzy uciekli z Syrii przed partyzantami i oni twierdzą, że Assad, którego Zachód przedstawia jako dyktatora, ich chronił, a teraz obcinają tam chrześcijanom głowy!

Wróćmy do wystawy.

Wiem, że teraz są takie tabloidowe czasy, że skandal robi sztukę, ale my robiliśmy performance i happeningi z Jurkiem Kaliną jeszcze w latach 70. Tylko że one miały przekaz, nam o coś chodziło. A tu?

http://www.rp.pl/artykul/...awac-Greka.html

68h4d  Dołączył: 14 Gru 2009
technik219 napisał/a:
Przywołany post przesiąknięty jest ideologią i polityką. Ja wiem, o co mu chodziło. Jednak takie zachowania, jak wielokrotnie przytaczane niszczenie eksponatów, protesty, zamykanie wystaw motywowane "obrazą" stawiają całe (niestety) społeczeństwo w pozycji troglodytów i barbarzyńców.

Parafrazując: co sądzić o sile przekonań człowieka, jeśli obawia się, że jeden obrazek zdolny jest nimi zachwiać? Prawdziwa cnota krytyk się nie boi. Przecież.
Dalej nie będę o tym dyskutował, bo i tu może się ktoś poczuć obrażonym, może to naruszyć przywołany wcześniej punkt regulaminu, bo musiałbym, wreszcie, z całą jaskrawością ujawnić moje poglądy, a nie chcę tego uczynić z powodów jak wyżej.

Krytyka ? "Prawdziwa cnota krytyk się nie boi" ? Czy tak każdy chrześcijanin "Pieści" krzyż że on krytycznie dał nowy lepszy wzór do naśladowania/rozważania ?

Cytat
Gdy wszedłem do kościoła w Warszawie i zobaczyłem ludzi modlących się do wyrzeźbionego niby- boga, przeżyłem szok. Do pracy, w której pieszczę Chrystusa, motywowała mnie chęć obrazy tego, co nie jest Bogiem. I mimo wszystko jest to praca religijna - o uwielbieniu Boga

Autor nie zbadał dokładnie materii którą będzie krytykował ? Gdyby to miała być forma o której dokładnie mówi to skąd te reakcje ? [>], [>] ?

I reakcja zwrotna jest zamknięciem? W moim prywatnym zdaniu to zamknięciem byłoby udawanie że jest dobrze. Zachwianiem byłoby wycofanie się.

"praca religijna" - Jestem zwykłym użytkownikiem to jaką religie wyznaje twórca ? Enviroment ?

1. "troglodytów i barbarzyńców"
"Troglodyci i barbarzyńcy" Walczyli z Niemcami, Tatarami, Szwedami, Rosjanami, o swoją tożsamość, wolność, i dziś już nie można się zirytować choć z szacunku dla przeszłości ?

2. :Przywołany post przesiąknięty jest ideologią i polityką". To przytoczenie Historii, faktów które miały miejsce. Z ogólnym przedstawieniem prywatnego zdania.

3. Nie wiem, dlaczego Kolega 68h4d skupił się wyłącznie na:

pominąłeś kultury/religii żydowskiej / Islamu

4. Technik219
Czy masz jakieś wartość, wspomnienia, coś najważniejszego, jedynego, najcenniejszego, pamiątkę, symbol, ..., ..., ?

I nad tym obiektem odbywa się "to samo"

Twoja reakcja:
a) sztuka
b) ?

6. Urodziłbym się gdzieś daleko na wyspach szczęśliwych, to cały świat ze swoimi zależnościami byłby mi nieznany do momentu gdybym nie zaczął go świadomie poznawać...

7.Ja wiem, o co mu chodziło.
Ja też wiem o co tobie chodziło.

Ogień i woda, śmierć i życie.

radekone napisał/a:
Antychryst będzie artyst.

jw: Ogień i woda, śmierć i życie.

68h4d napisał/a:
Krytyka ? "Prawdziwa cnota krytyk się nie boi" ? Czy tak każdy chrześcijanin "Pieści" krzyż że on krytycznie dał nowy lepszy wzór do naśladowania/rozważania ?

Ta właśnie obsesja na jego punkcie wywołuje niesmak u wielu zdystansowanych osób, artysta sprowadził ją do absurdu chcąc zwrócić na to uwagę. Tych najbardziej obsesyjnych z letagru jak widać nie wyrwał.

Reszta to bełkot.

68h4d , Nie będę z Tobą dyskutował, bo nadajemy i odbieramy na innych częstotliwościach. Pozdrawiam.

Cytat
Dziś po latach walki z katolikami w Polsce, prześladowaniach, zabójstwach

Cytat
W tym kraju za wierność chrześcijaństwu i "wolność wypowiedzi" niektórzy(strajkujący,duchowni,...,) zapłacili śmiercią, nie było tak cukierkowo jak na zachodzie.

Polska to nie pępek świata:
Cytat

fot. Josef Koudelka

fot. Josef Koudelka

fot. Josef Koudelka

Czechy liczą 10 516 125 mieszkańców (2009) i historycznie są państwem chrześcijańskim, jednak obecnie są jednym z najbardziej zateizowanych państw na świecie (według danych z 2009 r. ok. 65% Czechów deklaruje ateizm, a ok. 34% – wiarę w Boga). Natomiast 1% określa się mianem agnostyków. Liczba zadeklarowanych ateistów stale się zwiększa w ostatnich latach, podczas gdy liczba osób praktykujących katolików wynosi 5% (głównie w diecezjach Ołomuniec i Brno), a praktykujących protestantów 1%. Jedynym regionem, w którym osoby wierzące dominują, jest w większości protestancki czeski Śląsk Cieszyński (jest tam kilkanaście różnych Kościołów protestanckich).

Cytat

Dlaczego protestują w Centrum Sztuki Współczesnej :?:
A nie np. tu :?:

Poczuli się urażeni bo:
Cytat

Sinéad O'Connor

Ale dlaczego porwała zdjęcie z Janem Pawłem II ?

paszczak007  Dołączył: 12 Maj 2013
Nie dyskutuj o polityce, religii oraz innych, równie kontrowersyjnych tematach. <= odpis z regulaminu . I jak się mam teraz do tego ustosunkować aby nie być narażony na sankcję ??? :-/

paszczak007 napisał/a:
Nie dyskutuj o polityce, religii oraz innych, równie kontrowersyjnych tematach. <= odpis z regulaminu . I jak się mam teraz do tego ustosunkować aby nie być narażony na sankcję ??? :-/

Dyskutuj mądrze.

diplodok  Dołączył: 13 Cze 2006

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
diplodok napisał/a:
Dwa teksty o poziomie "kultury" i "sztuki" w Polsce...

Jeśli zacznę czerpać wiedzę o otaczającym mnie świecie z infotajmentu to proszę o zawiezienie mnie do najbliższego psychiatryka ;-)

Skocz do: