CytatBritish British Polish Polish
CytatInformacja o złożeniu doniesienia do prokuratury przez posła ? na artystę Jacka Markiewicza w związku z pracą, która ma już ponad 20 lat, brzmi dosyć humorystycznie - pisze krytyk i historyk sztuki Karol Sienkiewicz.
http://wyborcza.pl/1,7547...gn=wyborcza#Cuk
"W sztuce może być coś dobrze zrobione albo źle, nic więcej." Stanisław Lem
Bo to jest kompletne niezrozumienie czym jest sztuka i kim jest artysta. To kultywowanie podziału na sacrum i profanum. Pojmowanie sztuki i zagadnień z nią związanych charakterystyczne dla społeczności zamkniętych. Zamkniętych umysłowo i kulturowo. Przykre to, ale prawdziwe.M.W napisał/a:Ktoś zrobił donos :
Świat już wszystko połknął, strawił, wysrał i prezentuje to jako materiał twórczy.
CytatSam autor swoją pracę ocenia jako wyraz własnych poglądów religijnych. "Gdy wszedłem do kościoła w Warszawie i zobaczyłem ludzi modlących się do wyrzeźbionego niby-boga, przeżyłem szok. Do pracy, w której pieszczę Chrystusa, motywowała mnie chęć obrazy tego, co nie jest Bogiem. Liżąc wielki średniowieczny krucyfiks, dotykając go nagim ciałem, obrażając go, gdy leży pode mną, modlę się do prawdziwego Boga" - wyjaśniał w rozmowie z Katarzyną Kozyrą i Arturem Żmijewskim. Na antenie radia TOK FM Markiewicz wyraził żal, że jego praca została uwikłana w politykę.
"Panie, ja to jak kiedyś zdjęcie zrobiłem, to klisza pękła, i ch*j!"
technik219 napisał/a:Bo to jest kompletne niezrozumienie czym jest sztuka i kim jest artysta. To kultywowanie podziału na sacrum i profanum. Pojmowanie sztuki i zagadnień z nią związanych charakterystyczne dla społeczności zamkniętych. Zamkniętych umysłowo i kulturowo. Przykre to, ale prawdziwe.M.W napisał/a:Ktoś zrobił donos :
CytatZamkniętych umysłowo i kulturowo.
[>]CytatMSZ ubolewa nad działaniem pseudoartystycznym
CytatCzy ten artysta śmierdzi? Bo nie wolno śmierdzieć.
Ja przeżyłem szok jak w pewnym kombinacie religijnym o akronimie JG, oficjalni wyprosili z centralnej sali modlącego się w ciszy śmierdzącego żula. Ludzie się skarżyli, bo zakłócał im swym smrodem modlitwę.
To wydarzenie spowodowało, że rozumiem przesłanie artysty.
Dziś wolno tylko to na co jest przyzwolenie sądu i są fundusze publiczne.CytatNie wolno artyście w żaden sposób razić ani kwestionować. Toć to dopiero smirut.
Prima BF80 | Fed4 | Praktica BX20 Prakticar MC Pentacon 28/2.8 50/1.8 135/2.8 | Canon A590IS CHDK |
Forum ocenzurowane, forum ... ;) ?
68h4d napisał/a:1) W kraju obojętnym kulturze chrześcijańskiej
2) W kraju neutralnym o pewnym % chrześcijan w społeczeństwie
3) W kraju o większym % chrześcijan w społeczeństwie
4) W kraju o zauważalnej obecności chrześcijan w historii i kulturze narodu.
Świat już wszystko połknął, strawił, wysrał i prezentuje to jako materiał twórczy.
ZX-7, K-5, Kadyszka i jeden limited
CytatKonserwatyści protestują przeciwko wystawie w CSW, gdzie pokazują film, na którym Jacek Markiewicz kładzie się nagi na krucyfiksie.
Milo Kurtis: Zdecydowanie sprzeciwiam się profanacjom krzyża! Można to samo wyrazić w inny sposób, nie obrażając ludzi.
Widział pan tę pracę?
Samej wystawy nie widziałem, opowiadał mi o niej Kamil Sipowicz, mówię więc ogólnie o takich przypadkach. Ja takiej sztuki nie akceptuję. I proszę pamiętać, że mówię to jako ateista, nie katolicki oszołom.
Jaka to różnica?
Mnie jest łatwiej mówić, że atakowany jest krzyż, bo ja go nie czczę. Dla mnie to tylko symbol kaźni i nie jest on dla mnie świętością, tak samo jak nie jest nią szubienica czy gilotyna. Ale wiem, że zabrzmię jak katolicki fanatyk.
A co chce pan powiedzieć?
Że od wielu lat na całym świecie dokonuje się profanacji krzyża. We współczesnym świecie chrześcijanie są prześladowani. Mam znajomych, którzy uciekli z Syrii przed partyzantami i oni twierdzą, że Assad, którego Zachód przedstawia jako dyktatora, ich chronił, a teraz obcinają tam chrześcijanom głowy!
Wróćmy do wystawy.
Wiem, że teraz są takie tabloidowe czasy, że skandal robi sztukę, ale my robiliśmy performance i happeningi z Jurkiem Kaliną jeszcze w latach 70. Tylko że one miały przekaz, nam o coś chodziło. A tu?
K-751, dodatki i dyletanckie pstryki
technik219 napisał/a:Przywołany post przesiąknięty jest ideologią i polityką. Ja wiem, o co mu chodziło. Jednak takie zachowania, jak wielokrotnie przytaczane niszczenie eksponatów, protesty, zamykanie wystaw motywowane "obrazą" stawiają całe (niestety) społeczeństwo w pozycji troglodytów i barbarzyńców.
Parafrazując: co sądzić o sile przekonań człowieka, jeśli obawia się, że jeden obrazek zdolny jest nimi zachwiać? Prawdziwa cnota krytyk się nie boi. Przecież.
Dalej nie będę o tym dyskutował, bo i tu może się ktoś poczuć obrażonym, może to naruszyć przywołany wcześniej punkt regulaminu, bo musiałbym, wreszcie, z całą jaskrawością ujawnić moje poglądy, a nie chcę tego uczynić z powodów jak wyżej.
CytatGdy wszedłem do kościoła w Warszawie i zobaczyłem ludzi modlących się do wyrzeźbionego niby- boga, przeżyłem szok. Do pracy, w której pieszczę Chrystusa, motywowała mnie chęć obrazy tego, co nie jest Bogiem. I mimo wszystko jest to praca religijna - o uwielbieniu Boga
radekone napisał/a:Antychryst będzie artyst.
Prima BF80 | Fed4 | Praktica BX20 Prakticar MC Pentacon 28/2.8 50/1.8 135/2.8 | Canon A590IS CHDK |
Forum ocenzurowane, forum ... ;) ?
68h4d napisał/a:Krytyka ? "Prawdziwa cnota krytyk się nie boi" ? Czy tak każdy chrześcijanin "Pieści" krzyż że on krytycznie dał nowy lepszy wzór do naśladowania/rozważania ?
CytatDziś po latach walki z katolikami w Polsce, prześladowaniach, zabójstwach
CytatW tym kraju za wierność chrześcijaństwu i "wolność wypowiedzi" niektórzy(strajkujący,duchowni,...,) zapłacili śmiercią, nie było tak cukierkowo jak na zachodzie.
Cytat![]()
fot. Josef Koudelka
![]()
fot. Josef Koudelka
![]()
fot. Josef Koudelka
Czechy liczą 10 516 125 mieszkańców (2009) i historycznie są państwem chrześcijańskim, jednak obecnie są jednym z najbardziej zateizowanych państw na świecie (według danych z 2009 r. ok. 65% Czechów deklaruje ateizm, a ok. 34% – wiarę w Boga). Natomiast 1% określa się mianem agnostyków. Liczba zadeklarowanych ateistów stale się zwiększa w ostatnich latach, podczas gdy liczba osób praktykujących katolików wynosi 5% (głównie w diecezjach Ołomuniec i Brno), a praktykujących protestantów 1%. Jedynym regionem, w którym osoby wierzące dominują, jest w większości protestancki czeski Śląsk Cieszyński (jest tam kilkanaście różnych Kościołów protestanckich).
Cytat
Cytat![]()
Sinéad O'Connor
paszczak007 napisał/a:Nie dyskutuj o polityce, religii oraz innych, równie kontrowersyjnych tematach. <= odpis z regulaminu . I jak się mam teraz do tego ustosunkować aby nie być narażony na sankcję ???![]()
Nikogo nie interesuje nigdy to, co mówi reakcjonista. Ani wtedy, kiedy to mówi, bo wówczas wydaje się to absurdalne – ani po kilku latach, bo wówczas wydaje się to oczywiste.
diplodok napisał/a:Dwa teksty o poziomie "kultury" i "sztuki" w Polsce...
Kiedyś to były czasy ! Po drzewach się chodziło...
Kotlet`s professional photography
http://sebastianstoklosa.blogspot.com/