pszczołowaty  Dołączył: 07 Gru 2009
Rafi napisał/a:
ale już raczej nie pisuję

warto rozmawiać :D
wydaje mi się, że własnie te "rozgadane" odcinki są najlepsze , a że każdy inaczej to widzi , ma inne wyobrażenie zdjęcia... inaczej je interpretuje , mimo wszysto warto pisać, sam mało piszę bo mam nieskalibrowany monitor, problemy z kolorami i czasami sam nie wiem :)

Rafi  Dołączył: 25 Mar 2007
Prawda... :-) Tyle, że o gustach trudno dyskutować, a w zasadzie w ten sposób oceniamy/odbieramy prace w RC; no przynajmniej ja (czyli czytaj opis pod nickiem) tak mam. Jeżeli nie ma jakichś ewidentnych "błędów" (też w moim mniemaniu), to już raczej trudno mi się odnieść do danej propozycji, bo wtedy jest to bardziej właśnie gust vs. gust ;-)

Zresztą... Nie wiem jak inni, ale ja zazwyczaj mam zróżnicowane wersje "robocze" (to chyba nie jest dobra metoda?), z których później wybieram jedną do wysłania... Czasem brakuje mi możliwości wysłania więcej niż jednej wersji... Choć bywa, że później i tak jedną z nich też pokazuję...

No i chyba najważniejsze, czyli... poprawnie skalibrowany monitor (jak wspomniałem, mój ma "braki", ale zmieniać go raczej nie będę), bo trudno rozmawiać o tym samym, jeśli nie widzi się tego samego...

Marooned  Dołączył: 14 Paź 2006
Re: "uratowany" ;-)
Rafi napisał/a:
(bo to tylko U2412M ustawiany zgrubnie i jedynie "na oko")
To widać coś z moimi oczami ciętymi laserem, bo też mam U2412M i zagłosowałem na Blesso. Podejrzewam, że chodzi o zbytnią szarość skóry, więc coś pomiędzy Blesso a izbkp byłoby w punkt.

Ale RC jest również po to by się czegoś nauczyć, więc zamiast "de gustibus ..." wolałbym przeczytać coś bardziej pouczającego od lepszych. Ja dopiero od bardzo niedawna (od czasu kupna większej karty :P) zacząłem robić w RAWach, więc "wiem, że nic nie wiem".

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Maciuś - jeżeli masz zaufany lab, w którym wywołują foty bez korekty z automatu, to zanieść pliki Blesso i Izbkp do wywołania - nawet 10x50.

Niestety nie mam Michałku nasz drogi.
Rzadko wołam i jeśli już, to "do albumu" żonka wyławia jakieś grupony hurtowe.

BAN Sektoid  Dołączył: 26 Lut 2013
No tak, jak na dłoni widać, kto jak ma monitor rozjechany.

Cytat
Podejrzewam, że chodzi o zbytnią szarość skóry
U siebie tak właśnie odbierałem od początku, jeszcze przed jakąkolwiek opinią...
Swoją drogą też sobie w tej edycji nieco "poszalałem" kolorystycznie (na letnim, sierpniowym zdjęciu) - chyba ostatnio częściej mi się zdarza ;-)

Marooned napisał/a:
też mam U2412M i zagłosowałem na Blesso
Z jakiego powodu? Coś konkretniej czy tylko, że "reszta do Ciebie nie trafia"?

Monitor... Fakt, że mamy taki sam i nie najlepszy ;-) , ale czy tak samo ustawiony? U siebie jednak sporo pozmieniałem w ustawieniach w stosunku do fabrycznych. Wiem, że "na oko" jak pisałem, ale na podstawie wielu różnych obrazów testowych i porad. Zarówno z poziomu samego monitora jak i ustawień koloru w systemie (obecnie Win7). Do tego małe "korekty" po porównaniu wywołanych zdjęć. Nie stał ten mój obok właściwie skalibrowanego sprzętowo, ale wydaje mi się, że jest lepiej niż na ustawieniach domyślnych (monitora i kolorów systemowych). Na ile poprawnie, trudno mi ocenić...

Co do RC i już konkretnie wersji 2. izbkp. Może trochę inaczej będzie moja "pierwotna" opinia wyglądać po tym, co napisał Autor RAW-a: "przed dziewczyną była żółtawa ściana , która na pewno miała wpływ na odcień koloru twarzy", ale tak "oceniałem".
Nie podobają mi się żółtawe przebarwienia: szyja (pod brodą), kąciki ust, nad górną wargą... Delikatnie występują one też na RAW (nie znam powodu) - nie są więc wynikiem li tylko obróbki; ale np. u mnie nie są one aż tak widoczne.

A tak poza moją subiektywną opinią... W przypadku portretu jedną z najistotniejszych rzeczy powinno być poprawne oddanie kolorów: tu mamy wersje praktycznie od blond do niemal szatynki. A jak i tak nie znam "prawdy", więc co moja opinia jest warta? Bardzo niewiele...

pszczołowaty  Dołączył: 07 Gru 2009
Rafi, z tego co pamiętam, no wiesz kobiety i kolor włosów są tak zmienne ;) najtrafniej oddał izbkp i powalos, u mnie jest chyba za chłodno, mam inne zdjęcia z tego dnia jak chcesz to pokażę, tam kolor jest chyba prawidłowy :)
tak jeszcze myślę o tej ścianie, czy miała wpływ ok. metr od dziewczyny, sierpniowe popołudnie

Ustawienia monitora mam chyba fabryczne, nie pamiętam. Na pewno nic w Win7 nie zmieniałem. Ja generalnie jestem programistą, więc daleko mi do technicznej wiedzy i nastawienia grafików i fotografów. Trzeba mieć na to mocną poprawkę.

Rafi napisał/a:
Z jakiego powodu? Coś konkretniej czy tylko, że "reszta do Ciebie nie trafia"?
Myślę, że wersja pomiędzy Blesso a izbkp byłaby dla mnie idealna. Nieco cieplej niż #1 i nieco chłodniej niż #2.

Na pozostałych nie pasują mi co następuje:
#3, #4 - jakieś takie "crossowane", jak z filtra z Instagrama
#5 - rozmydlone jak przez rajstopy, z niezrozumiałą winietą
#6 - kolorystyka kojarzy mi się z pierwszymi zdjęciami w kolorze rodem z PRLu - ma swój klimat, ale na zdjęciach nawiązujących tematem do komuny - tu mi nie podeszło
#7 - mocna utrata szczegółów, nieudany eksperyment, spłaszczenie powierzchni
#8 - stanowczo prześwietlone

Tak to widzę - oczywiście mocno subiektywnie, co już zostało wspomniane.

Nie wiem jak z powtarzalnością, ale WARTO zmienić fabryczne ustawienia monitora. Zacznij od... rzeźnika :-D ( http://mva.pl/viewtopic.php?f=21&t=6 ).

Marooned napisał/a:
daleko mi do [...] nastawienia grafików i fotografów. Trzeba mieć na to mocną poprawkę.
Nie chcę się sprzeczać, ale mnie chyba zdecydowanie dalej ;-) Co wymaga jeszcze większej poprawki :-D w spojrzeniu na fotografię...

Marooned napisał/a:
Myślę, że wersja pomiędzy Blesso a izbkp byłaby dla mnie idealna.
Jak dla mnie zbytnio się różnią, aby mówić o wyborze wersji pomiędzy...

Fajnie podsumowałeś i generalnie zgadzam się, choć... Słusznie (niestety dla mnie) co do płaskości, ale już nie co do utraty szczegółów (nie wiem, o które szczegóły Ci chodzi)... Będę bronić swojej wersji, ponieważ uważam, że w tym przypadku nie powinno się wydobywać jak najwięcej z twarzy, a delikatny "blur" przy tym RAWie nie powienien być uznany za "wadę"... Wręcz przeciwnie ;-) Zaś "utraty szczegółów" (porównywane na 100% wielkości dużych plików) jako takiej raczej u siebie nie widzę... Zdecydowanie za to uciekły mi kolory (zarówno co do ilości jak i jakości)...

shaper  Dołączył: 01 Maj 2010
Marooned napisał/a:
#8 - stanowczo prześwietlone

w którym miejscu?

Rafi napisał/a:
ale już nie co do utraty szczegółów
Tak to nazwałem. Mój odbiór Twojej wersji jest taki, że zamiast drobnych detali są placki kolorów więc nazwałem to utratą szczegółów.

shaper napisał/a:
w którym miejscu?
W żadnym. Ogólny odbiór. Nie chodzi o przepalenie w sensie placków maksymalnej wartości, ale o ogólne silne rozjaśnienie zdjęcia.

Nie należy odbierać moich postów jako atak tylko jako osobiste wizje danych wersji.
Peace.

mr.ra66it  Dołączył: 03 Wrz 2011
Przeszkadzała mi "sierotka" z czerwonych kwiatów w prawym dolnym rogu ale zamiast poprawić "dopsułem" winietą moją wersję. :-/

Skocz do: