Lebiad  Dołączył: 20 Lut 2007
Canon, czy Pentax... szkła najwazniejsze. Proponuje na początek 50mm. Potem coś szeszego min 28. 50 auto latwiej kupisz do Canona i taniej. Ewentualnie od razu cos w stylu 28-105/2.8. CMOS daje lepszy obraz. Mniej szumi. I tylko nie rób bledu nie bierz Pentaxa do reki... nie ma powrotu ;)

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
O, nikt nie zaproponował d40. :mrgreen:

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
lipalipski napisał/a:
Z ust mi wyjąłeś

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
piotr_luk napisał/a:
lipalipski napisał/a:
Z ust mi wyjąłeś
Ja wiem, że D40 jest mały. Ale nie wierzę.

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
D40 nie ma panoramy 16:9 :evilsmile:

Jarek Dabrowski napisał/a:
piotr_luk napisał/a:
lipalipski napisał/a:
Z ust mi wyjąłeś
Ja wiem, że D40 jest mały. Ale nie wierzę.
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

marleyo  Dołączył: 09 Sie 2007
d40? Thank u, i'd rather not 8-)

marleyo napisał/a:
d40? Thank u, i'd rather not 8-)
Nie jest źle, marleyo rokuje nadzieję na powrót do zdrowia

A może Alfę?

A może Alfę?
To rodzaj żeński od Alf?

piotr_luk napisał/a:
A może Alfę?
To rodzaj żeński od Alf?
Nie chciałbym wywoływać jakichś międzysystemowych wojenek, ale ten rodzaj, to jakiś taki nijaki.

ale ten rodzaj, to jakiś taki nijaki.
Chociaż korzenie miał zacne

alpha? same as above 8-)
Mimo ze 'potomek'KM
(no chyba ze ktos lubi piach na zdjeciach - ja nie lubie :-) )

[ Dodano: 2007-08-09, 22:21 ]
Jeszcze jedno takie małe pytanie. Dzisiaj w MM widzialem eneloopy 2000 z ladowarka za 85,- Czy ładowanie w niej akku szybciej je wykończy niż ładowanie BC-700?

Gracias za odpowiedzi :mrgreen:

gator  Dołączył: 24 Kwi 2007
marleyo: Wg mnie powinienes sobie kupic K100 lub K110. Masz wtedy stabilizacje w Body + na początek kita 18-55. Po jakims czasie zobaczysz czy ci to wystarcza czy potrzebujesz cos dluzszego. Ewentualnie mozesz od razu zainwestowac 1500 pln w tamrona 18-250, o ktorym pisza bardzo duzo dobrego w połączeniu z K100. I na poacztek to dla Ciebie swietne szklo.
I tak od razu nie kupisz 50 1.4 a tym bardziej 31 Ltd. Poprostu dojdziesz do tego z czasem. A dodatkowym plusem zakupu K100 jest to ze np za dwa lata jak bedziesz chcial zmienic body na K10 to wszystkie Twoje szkla beda dalej bez problemu pasowaly.

mumonzan  Dołączył: 23 Kwi 2007
Jeszcze raz wracając do klapki na baterie.
Faktycznie ten element troszkę im się nie udał. Jest delikatny luz.
Ale sądzę, że ten egzemplarz w MM ktoś musiał jakieś setki/tysiące razy otwierać, że to było odczuwalne. Pewnie po 2-4 latach to może dać się odczuć, albo stanowić problem. Tylko przy tym tempie rozwoju kto z nas będzie tego egzemplarza używał za 4 lata? (choć mam podobne doświadczenie ze świetnym skądinąd MiniDisciem Sony - R90 - model z roku 2000, w którym po 5 latach nawaliła właśnie klapka do akumulatora skazując mnie na konieczność używania dodatkowej komory na AA).

Reasumując - tak - osobiście obstawiam, że klapka na baterie w modelu K100/110 przeżyje 3-5 lat intensywnego używania, 5-9 lat amatorskiego używania, 20 lat "u cioci na imieninach". I sądzę, że właśnie na taki okres jest to skalkulowane :-/

[ Dodano: 2007-08-09, 23:19 ]
marleyo, a zapomniałem dodać....
weź i wreszcie kup sobie ten aparat!! :mrgreen:

Yalin  Dołączył: 04 Sie 2007
gator napisał/a:
marleyo: Wg mnie powinienes sobie kupic K100 lub K110. Masz wtedy stabilizacje w Body...

K110 nie ma SR.
A co do porównania K100d i 350d:
Mam oba te modele i największa różnica jest w prędkości zapisu RAWów w serii.
Tu Canon bije na głowę Pentaxa. Jednak jeśli nie będziesz potrzebował seryjnego "strzelania", to Pentax ze swoimi funkcjami (o których Canon może tylko pomarzyć) da Ci wiele radości z fotografowania. Materiał użyty do produkcji body Canona pominę milczeniem - żenada.
Poza tym za dobre szkło do Canona trzeba słono zapłacić, a do Pentaxa... :-D Sam sprawdź.
Jeśli jednak stać Cię na wysoki model Canona i do niego eLki, zrobisz takim zestawem zdjęcia o jakości której będą Ci zazdrościli "Pentaxjanie" :lol:

6293  Dołączył: 05 Sie 2007
Mi klapka od aku lata od samego poczatku, natomiast w kasetce z MM w lublinie tego nie zauwazylem :)

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
A u mnie lata tylko coś w środku w body, nie wiem co to, ale się przyzwyczaiłem. :mrgreen:

lipalipski napisał/a:
A u mnie lata tylko coś w środku w body, nie wiem co to, ale się przyzwyczaiłem. :mrgreen:

To system stabilizacji matrycy 8-)

Coraz bardziej jestem przekonany do kasetki mimo watpliwej jakosci klapki :-) Zastanawiam się, czy będę potrzebować trybu seryjnego, ale jak narazie nie widzę jakichś szczególnych jego zastosowań (jeśli chodzi o mnie)
Jednak kupno musze odlozyc na poczatek września (wypłata z pracy :lol: )

gator  Dołączył: 24 Kwi 2007
jezeli ktos mysli nad kupnem body klasy K100, to nie wydaje mi sie aby C byl dobrym wyborem. Chyba juz lepiej zastanowic sie nad D70. A pozatym jezeli ktos kupuje pierwsze lustro, to chyba pentax jest bardzo dobrym rozwiazaniem ,poniewaz ceny szkiel sa na przystepnym poziomie. I aby dojsc do tego jakich szkiel naprawde bedziemy uzywac, musimy ich kilka kupic, a potem sprzedac, a zostawic te ktore nam najlepiej lezą. Wiec tutaj pentax jest chyba najtanszym rozwiazaniem.

Nalezy rowniez pamietac, iz zakup body to dopiero 1/3 - 1/2 tego co bedziemy musieli wydac na szkla. :mrgreen:

BTW: kupujac i sprzedajac szkla pentaxa traci sie na nich bardzo malo, a niekiedy wogole. Nie wiem jak jest w innych systemach, bo jakos mnie to nie interesuje. :-B

Skocz do: