veto  Dołączył: 18 Lis 2013
  [K10D] Włącza się czyszczenie matrycy !!!
Nabyłem ostatnio K-10 z jednym problemem
Jak w temacie -włącza się czyszczenie matrycy na czasach dłuższych niż 1/5 sekundy
Włącz się również jak nastawię ja nastawię odliczanie podczas sekundnika -matryca wchodzi w tryb czyszczenie .Dziwny objaw ?Pytanie czy ktoś wie jak to można wyłączyć żeby przy zdjęciach długich sie nie włączała ta funkcja lub odciąć wylutować jakiś kabelek ?

Oczywiście przycisk AE-L też się blokował ale go schowałem pod wyświetlacz i czekam na styk z usa 5 $ czy pomoże ...zobaczę !?

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Czyszczenie matrycy w K10D używa mechanizmu stabilizacji, więc najprawdopodobniej to z nią jest problem... Spróbuj ją wyłączyć zupełnie i zobacz, czy też będzie podobnie.

ZbyszekB  Dołączył: 27 Wrz 2010
veto napisał/a:
Jak w temacie -włącza się czyszczenie matrycy na czasach dłuższych niż 1/5 sekundy
Przyznam że to dla mnie dziwna sprawa i nie mogę sobie tego wyobrazić. Może to nie jest czyszczenie matrycy tylko coś innego. Możesz opisać objawy dokładniej? Dlaczego sądzisz że to jest czyszczenie matrycy?

Czyszczenie matrycy jak włączę to wiem jakie są to drgania dlatego tak sądzę ale nie wiem ??
Dlatego na długi czasach są takie same i zdjęcia są poruszone (nie ostre)

Przy odliczaniu sekund jest tak np tryb M stabilizacja włączona.

Przy 2 sekundach jak jest odliczanie drga mechanizm czyszczenia matrycy i zdjęcie przy 1/20 jest poruszone.Dałem na 1/40 jest poruszone a 1/60 już nie jest poruszone

Przy 12 sekundach nie drga mechanizm przy odliczaniu a zdjęcie przy 1/20 jest poruszone przy robieniu zdjęcia czuję jak sie włącza .Dałem na 1/40 i już nie jest poruszone

Wyłączę odliczanie przejdę na normalny tryb M robię zdjęcie 1/20 jest ostre nie włącza się i tak do 1/5 i znowu mniej niż 1/5 sie włącza czyszczenie !!

Ja wyłączę stabilizacje to wszystko o ok 2 ev trzeba doliczyć

Dziwne zjawisko

veto napisał/a:
Ja wyłączę stabilizacje to wszystko o ok 2 ev trzeba doliczyć
W sensie, że nadal są te drgania, tyle, że przy innych czasach?

Tak właśnie jest ok 2 ev
Siedzę nad instrukcja, mam też schemat rozbierania tego modelu ,szukam błędu co jest nie tak

rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
Napisz do jorguś71 miał podobne problemy z K200 - nawaliło mocowanie matrycy. W serwiie dokręcili i było OK. Ale zapytaj.

Napisałem -dzięki- widziałem jego problem też na YT. Mogłem też nakręcić Filmik ale panasa kolega zabrał na wycieczkę a K -5 pojechał do serwisu -błędny pomiar światła przy punktowym pomiarze(przepala) -dostaje plamy niebieskiego blisko TV oraz światła sztucznego LED zobaczę co apollo powie ? Wszystko co miałem z foto zawsze miało jakiś problem -masakra !!!

veto napisał/a:
a K -5 pojechał do serwisu -błędny pomiar światła przy punktowym pomiarze(przepala)
W sensie przepala obszar, ktory mierzysz? O ile?
veto napisał/a:
-dostaje plamy niebieskiego blisko TV oraz światła sztucznego LED
Może po prostu bliki?

Właśnie chyba nie -mogę podesłać foty -miałem parę aparatów w życiu i coś mi nie pasuje.
Kazali mi robić WB !! A ja na to, daję kobiecie czy laikowi, żeby robił foty a on ma robić WB przed każdym zdjęciem koło LCD PLAZMY i żarówki led K-10 tego nie ma ,D300s tego nie ma 5DII tego nie ma a pentax K-5 ma !!!Poleciał do apollo +pomiar światła skopany

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Instrukcję czytałeś? Włączyłeś mocną korekcję dla automatycznego balansu bieli? Jak masz w obszarze kadru różne źródła światła to w jaki sposób chcesz uniknąć miejscowych przebarwień?

veto napisał/a:
Właśnie chyba nie -mogę podesłać foty -miałem parę aparatów w życiu i coś mi nie pasuje.
Wklej w wątku.
veto napisał/a:
i żarówki led K-10 tego nie ma ,D300s tego nie ma 5DII tego nie
Żaden z nich nie jest w stanie zejść z AWB tak nisko jak K-5. :roll:

Resetowałem go w 2 miejscach ,gdzieś matryca na ten kolor jest wrażliwa ,ponieważ tylko ten kolor sprawia problemy! Na głowie potrafi być plama śr 5 cm i LR trzeba odpalić do walki z tym.
Niech pomiar światła naprawią .

Tu masz przykład mieszanego oświetlenia, przy którym balans bieli nie ma szans

ok ok jak się załącza zdjęcia ? Jestem od 2 dni i nie wiem :-(

veto napisał/a:
jak się załącza zdjęcia ?

http://pentax.org.pl/viewtopic.php?p=126776

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
veto napisał/a:
Czyszczenie matrycy jak włączę to wiem jakie są to drgania dlatego tak sądzę ale nie wiem ??
To lepsze niż kabaret. Przyznaj się, tłumaczyłeś z chińskiego, używając googlowego translatora. ;-)

Coś kasowałem dopisałem -później to zobaczyłem fakt dramat !Zdjęć z kompa widzę nie można podczepić -trzeba cosik zakładać .

Zdjęcia dotarły więc opiszę. Wszystkie robione w pomieszczeniu z oświetleniem zapewne żarowym (jest poza kadrami więc przypuszczam). Wszędzie są monitory itp i zawsze od ich strony jest niebieski zafarb co jest normalne bo balans bieli jest korygowany dla głównego oświetlenia. Na żadnym ze zdjęć nie było to zjawisko niewytłumaczalne. Dwa duże zdjęcia miały exify, aparat K-5 (wątek o K10D?), przysłona 5.6, ISO 3200 (nie wiem czy ustawiona na sztywno czy górna granica w autoISO), kompensacja 0, pomiar matrycowy, priorytet przysłony. Na zdjęciu niedoświetlonym facet jest w białej koszulce (zapewne do niej został sprowadzony pomiar) i z tyłu duża biała płaszczyzna więc twarz w cieniu siłą rzeczy została niedoświetlona.
Nie widzę niczego co by kwalifikowało aparat do serwisu.

Pojechał dlatego,gdyż na punktowym pomiarze jak świecę w lampkę to schodzi do 1/5 sekundy a na wielosegmentowym robi 1/100!! Plamy niebieskiego na czole 1 i na szklance 2 oraz z boku na twarzy nie występują w innych aparatach jakie mam na AWB!!
Iso nie był ograniczany ,chwile później jest nawet fota z 12 tyś.
Sklep tez stwierdził,że coś nie tak z nim

Wątek był dlatego do K-10 ponieważ włącza mi się czyszczenie matrycy -a K-5 to była dygresja

Skocz do: