plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
veto napisał/a:
gdyż na punktowym pomiarze jak świecę w lampkę to schodzi do 1/5 sekundy a na wielosegmentowym robi 1/100

W ten sposób tego nie sprawdzisz. Musisz mierzyć na jednolicie oświetlonej płaszczyźnie wypełniającej cały kadr. Dla tak wykonanego pomiaru powinny być podobne wyniki.
veto napisał/a:
Plamy niebieskiego na czole 1 i na szklance 2 oraz z boku na twarzy nie występują w innych aparatach jakie mam na AWB

Nie wiemy o jakich aparatach piszesz i przy jakich ustawieniach pracowały więc trudno się nam do tego odnieść.

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
plwk, mówił o jakich aparatach, natomiast z opisu "problemu" z K-5 wynika, że najprawdopodobniej problem ma nie aparat, a użytkownik.

Ciekaw jestem na ile K-3 byłby w stanie skorygować takie podświetlenie monitorem lub telefonem komórkowym.

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
plwk, skoro jest w stanie wyrównać nieżelowaną lampę i żarowe, to nie powinien mieć większych kłopotów z ekranem monitora...

[ Dodano: 2013-11-21, 19:41 ]
Chociaż z drugiej strony nieskalibrowany ekran może mieć i 9000K, a to sporo bardziej niebiesko, niż lampa...

veto  Dołączył: 18 Lis 2013
Dyskusja skręciła lekko w lewo a mi chodziło o K-10 włączająca funkcja czyszczenia matrycy tak jak napisałem wyżej !

Wiem co to monitor :-) , kolorymetr , spektofotometr, drukarka i ploter również !! K-5 to ja sobie załatwię z apollo,ewentualnie napiszę co na to serwis.

Jak ktoś wie jak wyłączyć funkcje czyszczenia matrycy to to uczynię (posiadam serwisówkę do k-10 więc wystarczy podpowiedź?

dziękuję za informację

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
veto napisał/a:
wie jak wyłączyć funkcje czyszczenia matrycy
Nie sądzę, aby było to możliwe. Czyszczenie matrycy realizują te same elektromagnesy, które działają przy stabilizacji. Jeśli będą nieczynne, to matryca będzie latać wte i wewte, jako że nie ma ona blokady mechanicznej (słynny palec Filipinki). Efektem będzie brak możliwości wykonania ostrego zdjęcia i jego nieprzewidywalne położenie w stosunku do kadru w celowniku.

Przy wyłączonej stabilizacji elektromagnesy też muszą działać aby trzymać matrycę w położeniu bazowym.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
No toteż właśnie napisałem. Jak się je odłączy to: matryca będzie latać wte i wewte, jako że nie ma ona blokady mechanicznej

veto  Dołączył: 18 Lis 2013
Rozumiem- czyli jaki mam wykonać ruch -żyć z tym ?Czy można to jakoś naprawić w rozsądnych zł ?
Aparat mnie kosztował 150zł miał jeszcze wadę blokowania się AE-L ale poradziłem sobie z tym

Skocz do: