Yalin  Dołączył: 04 Sie 2007
marleyo napisał/a:
Zastanawiam się, czy będę potrzebować trybu seryjnego, ale jak narazie nie widzę jakichś szczególnych jego zastosowań (jeśli chodzi o mnie)

Będziesz miał tryb seryjny, tylko nie taki jak w K10d czy Canonie.
3 RAWy lub 4-5 JPEG. Potem chwila na zapisanie i znów to samo... :evil:

PilowBox  Dołączył: 09 Lut 2007
gator napisał/a:
Nalezy rowniez pamietac, iz zakup body to dopiero 1/3 - 1/2 tego co bedziemy musieli wydac na szkla.

Delikatnie powiedziane :-D :evilsmile:

Kfan  Dołączył: 02 Mar 2007
Yalin napisał/a:
marleyo napisał/a:
Zastanawiam się, czy będę potrzebować trybu seryjnego, ale jak narazie nie widzę jakichś szczególnych jego zastosowań (jeśli chodzi o mnie)

Będziesz miał tryb seryjny, tylko nie taki jak w K10d czy Canonie.
3 RAWy lub 4-5 JPEG. Potem chwila na zapisanie i znów to samo... :evil:

3 zdjęcia w serii to starczą prawie na jedno ujęcie z autobracketingiem i ..przerwa na kawę.
No ale to problem dla skrzywionych jak ja w kwestii rozpiętości tonalnej i przepaleń :)
Uważam że ten aspekt powinien być w następcy K100d wzięty pod uwagę bo póki co to najwolniejsze lustro na rynku z obecnie produkowanych.

Polar  Dołączył: 12 Mar 2007
Kochani to wszystko idzie w złą strone ,te wszystkie pomiary prędkości itp .... po co ?
Dla przeciętnego użytkownika który robi różnego rodzaju foty ten aparat jest zupełnie wystarczający i tyle.Natomiast jak ktoś chce fotografować dynamiczne akcje to powinien od razu poszukać takiej puszki która mu to zapewni. To jest troche tak jak ktoś chce sobie kupić małego fiata i wozić nim piach na budowe.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Polar, no co ty, przecież aparat kupuje się dla cyferek i tabelek, a nie do robienia zdjęć

[ Dodano: 2007-08-10, 09:22 ]
Polar napisał/a:
chce sobie kupić małego fiata i wozić nim piach na budowe.
a to dobre

Polar  Dołączył: 12 Mar 2007
piotr_luk masz racje czuje że za chwilke ktoś zaproponuje jakąś ankiete
" Kto ma najszybszą puchę na forum "
zwyciężca jedzie w przyszłym roku do Pekinu :lol:

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Polar napisał/a:
To jest troche tak jak ktoś chce sobie kupić małego fiata i wozić nim piach na budowe.
Przecież już ktoś napisał, żeby alfe kupić. 8-)

marleyo  Dołączył: 09 Sie 2007
Ktoś tez już napisał, żeby d40 kupic 8-)

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Polar napisał/a:
zwyciężca jedzie w przyszłym roku do Pekinu
bilet w jedną stronę

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
Lebiad napisał/a:
CMOS daje lepszy obraz. Mniej szumi.

:shock: :shock: :shock: :roll: :roll: :roll: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Naprawdę?

Pozdrówka
Marucha

gator  Dołączył: 24 Kwi 2007
Polar napisał/a:
To jest troche tak jak ktoś chce sobie kupić małego fiata i wozić nim piach na budowe.

Qurde ze na to wczesniej nie wpadlem, w koncu cena hak-a (u) + przyczepka w statoil to to samo co maly fiat. Tylko ze maluch musialby byc w wersji convertible lub open air.

GrzegorzQ  Dołączył: 20 Lut 2007
Szumak napisał/a:
dyptam napisał/a:

...jeśli już to jakąś Sigmę w zakresie 18-200, będzie bardziej uniwersalnie.

Wiesz jak to jest z rzeczami uniwersalnymi? ...
Nie miałem tej sigmy w ręce, lecz nie spodziewałbym się wysokich parametrów nawet w porównaniu do rzeczonego pentaxa 50-200.

Od dłuższego czasu próbuję wybrać między Sigmą 18-200 i Tamronem 18-250.
(a mam czas bo nie mam chwilowo mamony)
Niestety o jakąkolwiek poradę trudno, bo klasyczna odpowiedź to właśnie "nie mam ale jak uniwersalne to do ..."

Panowie trochę zrozumienia, uniwersalny spacerzoom nie ma zastąpić wszystkich obiektywów, dla mnie ma zastąpić kita.
Jasne że jak ktoś wybiera się w plener z zamiarem focenia to może zabrać worek szkieł statyw lampę itp.
Ale zazwyczaj zabieram aparat "przy okazji" i mam tyle klamotów że dodatkowego szkła nie wcisnę.
taaaa ... "to se kup zaawansowanego kompakta" - dziękuję postoję - czasem jednak mam ochotę założyć manualną portretówkę albo pierścienie lub inne eksperymenty.

a do tematu :
zaczynam się jednak skłaniać ku Tamronowi , opierając się tylko na testach z netu oczywiście*, - wychodzi mi że Sigma fatalnie traci ostrość przy 35mm , to już wolę Tamronową aberrację i dystorsję
A jak patrzę na testy Sigma v Tamron v Kit 18-55 to w zakresie roboczym Kita różnice są dla mnie akceptowalne , ba jakbym się miał przyczepić to bym powiedział że kit bardziej winietuje;-).

aha - toczyła się dyskusja (tu i na Cannonboard) na temat rzeczywistej ogniskowej Sigmy i że nie jest to 200 tylko mniej dla ostrości ustawionej na nieskończoność a 200 jest tylko dla
krótkich odległości ostrzenia, swoją drogą gdzie indziej w necie stwierdzono że jest odwrotnie tzn 200mm jest dla nieskończoności a mniej jest dla krótkich odległości.
Zgadzałoby się to z tym co organoleptycznie stwierdziłem w moim obecnym spacerzoomie Sigmy.

* opieram się tylko na testach MTF (a te potrafią się różnić) i wyszperanych w necie newsach bo nie znalazłem faktycznych testów porównawczych spacerzoomów do Kita

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Cytat
50 auto latwiej kupisz do Canona i taniej

No i co z tego, skoro to ponoć kicha jest. Ogniskową 50mm to ma też mój kit do kasetki i też klekocze ;-)

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
bEEf napisał/a:
No i co z tego, skoro to ponoć kicha jest. Ogniskową 50mm to ma też mój kit do kasetki i też klekocze ;-)

W stosunku do swojej smiesznej ceny to nie wiem czy taka kicha... Sample wcale nie wygladaja tragicznie.

A czy Twoj kit ma dziure 1.8 (bo przeciez po to sie kupuje takie szklo)? Moj raczej nie :-)

gator  Dołączył: 24 Kwi 2007
GrzegorzQ: tutaj masz test co prawda na Canonie ale porowanie sigmy 18-200 i tamrona

z koleii tutaj photozone testuje tamrona 18-250 takze na canonie.

Nie znalazlem testow na Pentaxa, ale jaad75 podeslał cos takiego. Zdjecia lekko odbiegają jakością od tych wykonanych canonem.

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
zy, ano nie ma, co fakt, to fakt.

gator napisał/a:

Nie znalazlem testow na Pentaxa, ale jaad75 podeslał cos takiego. Zdjecia lekko odbiegają jakością od tych wykonanych canonem.

o to jest dobra stronka - tu można sobie coś pooglądać
dzięki

na photozone są też dwa testy tej samej Sigmy - rozbieżność między tymi testami dała mi do myślenia - jakoś nie mogę zaufać

Kfan  Dołączył: 02 Mar 2007
Ten Tamron na 18 mm ciekawie abberuje od wewnątrz kadru do wieży na czerwono a od wieży na zewnątrz na zielono.

Kfan napisał/a:
Ten Tamron na 18 mm ciekawie abberuje od wewnątrz kadru do wieży na czerwono a od wieży na zewnątrz na zielono.

na której fotce ?

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
espresso napisał/a:
Jarek Dabrowski napisał/a:
Co ma współnego CMOS z portretami?
Prawdopodobnie lepiej oddaje bary ludzkiej skóry
Za to odpowiedzialny jest przetwornik i oprogramowanie aparatu, a nie matryca jako-taka.
Jak już o skórze, to Foveon.

Skocz do: