kOKOn  Dołączył: 07 Lip 2007
Jak uniknąć VATu i Cła przy zakupach na Ebay ?
Jak uniknąć VATu i Cła przy zakupach na Ebay ?
Zakupiłem obiektyw, ale sprzedający upiera się, że paczka musi zawierać cene zakupu.
W takim wypadku niechybnie :) celnicy zainkasują cło i podatek.
30% to jednak sporo.
Jakieś rozsądne propozycje ?
Jakie macie w tym temacie doświadczenie.

Kytutr  Dołączył: 20 Lut 2007
kOKOn napisał/a:
sprzedający upiera się, że paczka musi zawierać cene zakupu.

Ja ostatnio sprowadziłem sobie z amerykańskiego ebaya SuperPrograma z SMC-A 50/1.4, przy czym sprzedający nie robił problemów z opisaniem przesyłki jako "used camera" i wpisaniem jako wartości 32$ - co ciekawe, to ostatnie ułatwienie było już jego własną inicjatywą. Aparat dotarł do mnie po 11 dniach i nie zapłaciłem żadnego cła.

Pozdrawiam,
Kytutr

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
kOKOn napisał/a:
Jak uniknąć VATu i Cła przy zakupach
A dziura budżetowa rośnie

Kytutr  Dołączył: 20 Lut 2007
piotr_luk napisał/a:

Jeśli już ten obiektyw nabył, to zakładam, że będzie robił odbitki, jeździł na plenery - jednym słowem: dostarczał do budżetu kolejne złotówki z tytułu podatku VAT. Jeśli zaś przez cło i podatek kOKOn zrezygnuje z robienia zdjęć, to państwo straci więcej, niż te jednorazowe 30% :-)

Pozdrawiam,
Kytutr

Kytutr napisał/a:
jeździł na plenery
ale tylko pod warunkiem, że ktoś go będzie woził samochodem i odpowiednio zaopatrzony w :-B

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
Kupowałem w USA ME-Superka SE z SMC-K 24mm f2.8 - przesyłka była ubezpieczona - na paczce nie było zaniżonej wartości. Nikt nie zażądał ode mnie vatu ani cła - może dlatego, że to są rzeczy używane (był też taki opis na paczce)? Przy nowym obiektywie pewnie nie ma zwolnień :-/

kOKOn  Dołączył: 07 Lip 2007
piotr_luk napisał/a:
kOKOn napisał/a:
Jak uniknąć VATu i Cła przy zakupach

Moja dziura budżetowa jest większa, a obiektyw potrzebny mi jest jak powietrze i :-B .
:mrgreen:
Pozatym to pseudopolitycy na potrzeby górników, ZUSów, KRUSów doprowadzili do dziury budżetowej, a nie ja. Wystarczy, że ją łatam płacąc podatki.

kOKOn napisał/a:
ją łatam płacąc podatki
i popijając :-B , bo akcyza to też niezłe źródło

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
piotrecius napisał/a:
Kupowałem w USA ME-Superka SE z SMC-K 24mm f2.8
piotrecius napisał/a:
Nikt nie zażądał ode mnie vatu ani cła - może dlatego, że to są rzeczy używane (był też taki opis na paczce)

Miales szczescie. Ja juz placilem clo za splesnialego K2 oraz paczke z uzywanymi filtrami, dekielkami i innymi malymi szpejami. Nie ma takiej zasady. Jesli przesylka jest komercyjna, automatycznie podlega procedurze dopuszczenia do obrotu blah blah. Jesli UC stwierdzi, ze przesylka prywatna jest de facto komercyjna, tak samo podlega procedurze. Niestety tutaj nie ma regul i wszystko zalezy od lokalnego Pocztowego Urzedu Celnego. Ten moj w Gdyni, tak jak kiedys nic nie clil, tak teraz cli wszystko jak leci.

pozdrawiam

dz.

Kupowałem w adoramie 50-tkę i też doliczyli mi cło i podatek, ale i tak się opłacało. Poprostu pewne koszty trzeba ponieść w tym przypadku do skarbu państwa

Arczibandit  Dołączył: 25 Maj 2007
http://e-platnosci.23.pl/faq.htm#clenie

czyli

Jak zmniejszyć prawdopodobieństwo oclenia przesyłki ?

Kiedyś juz linkowałem ten adres. Pamiętam że niektóre osoby kwestionowały słuszność części zawartych na stronie informacji, ale przeczytać nie zaszkodzi.

RP1969  Dołączył: 22 Lip 2007
Królu złoty !!!!

Ten link to kopalnia wiedzy na interesujący mnie temat. Wielkie dzięki za wskazanie tego serwisu.

pawcio  Dołączył: 11 Maj 2007
Proponuję się pospieszyć bo walka ostra ;-)
na razie pół miliona baksów :shock:
http://cgi.ebay.com/Museu...1QQcmdZViewItem

Ciekawe ile naliczyliby cła i podatku od takiej kwoty.
kOKOn, daj znać jak już będziesz po rozliczeniach z kompetentnymi urzedami

Claude  Dołączył: 16 Sie 2007
Od 01.12.08 bedzie odrobine latwiej - obecnie zwalnia sie z obowiazku naliczania cla i podatku przesylki do 22 eur ( od osoby fiz. do osoby fiz do 45eur), od grudnia kwota ta przesuwa sie na 150 eur

Szyms  Dołączył: 06 Lut 2008
Claude napisał/a:
Od 01.12.08 bedzie odrobine latwiej - obecnie zwalnia sie z obowiazku naliczania cla i podatku przesylki do 22 eur ( od osoby fiz. do osoby fiz do 45eur), od grudnia kwota ta przesuwa sie na 150 eur

To jest zbyt piękne by było prawdziwe. :D:D Możesz zarzucić jakimś linkiem??

Claude  Dołączył: 16 Sie 2007
Jesli nie zapomne to jutro, wezme to z zaprzyjaznionej agencji celnej

[ Dodano: 2008-09-02, 10:13 ]
Wszystko jest tutaj : ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 274/2008
z dnia 17 marca 2008 r.

Szyms  Dołączył: 06 Lut 2008

incosgnitos  Dołączył: 21 Sty 2008
Cło i VAT to pikuś... bardziej wredne są opłaty "usługowe" celników lub firm stowarzyszonych...

incosgnitos  Dołączył: 21 Sty 2008
espresso napisał/a:
jak masz przesyłkę pocztową, prywatna to jest uproszczona procedura odprawy i nie jest kosztowna.
Jeśli dopłata do paczki oclonej na kwotę 200 zeta z tytułu uproszczonej odprawy wynosi dodatkowe 200 to chiba nie jest to mało...
Uproszczona odprawa też kosztuje :) Kwitki, koszty magazynowania i inne duperele...

Skocz do: