Marek  Dołączył: 21 Kwi 2006
[obiektyw] Tamron 17-50/2.8 - czym skleić tulipana?
No i stało się - po raz pierwszy upuściłem obiektyw na tyle nieszczęśliwie, że się uszkodził. Na szczęście tylko osłona przeciwsłoneczna mojego Tamrona pękła w najwęższym miejscu. Poza tym jest cały i działa nawet. :-)
Jakim klejem (albo nie klejem?) to skleić. Boję się nawet szukać ceny nowego tulipanka....
Będę bardzo wdzięczny za wskazówki.
Pozdrawiam

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Tworzywa termoplastyczne (tu zapewne jest takie) klei się klejami dedykowanymi. Taniej chyba wyjdzie nowa osłona.

tumanek  Dołączył: 06 Kwi 2009
nie będzie chyba zle.
dużo tworzyw (z wyjątkiem PP) klei się bardzo przyzwoicie klejami cyjanokarylowymi.
spróbuj kropelki.
(na 99% to nie jest PP tylko ABS lub ABS+PC) także powinno byc ok)
Pozdrawiam
Tomek

b-bar01  Dołączył: 09 Lip 2010
Marek napisał/a:
Jakim klejem (albo nie klejem?) to skleić.

idź do sklepu modelarskiego, tam ci poradzą jakiś cyjanoakrylowy.
np takie:
http://modele.sklep.pl/in...0a74f09398e0530

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
tumanek napisał/a:
to nie jest PP tylko ABS lub ABS+PC

To są też tworzywa termoplastyczne wymagające specjalistycznych klei.

nemo  Dołączył: 21 Wrz 2007
polecam

Marek  Dołączył: 21 Kwi 2006
nemo, he he!
Dzięki chłopaki! Spróbuje kropelki. Jak nie pomoże, to kupię osłonę.

rey  Dołączył: 12 Paź 2009
Szukam informacji na temat sposobu sklejenia/uzupełnienia wyłamanych zaczepów tulipana obiektywu. Nówka do DA 16-45 trochę się ceni, dlatego chciałbym spróbować coś z tym zrobić. Materiał nie wydaje się być łatwy do sklejenia, szczególnie w takich miejscach, ale może macie jakieś doświadczenia w tym temacie - magiczne kleje, itp :roll:

damian0708  Dołączył: 05 Lip 2011
Stacja lutownicza, jedyny chyba niezawodny sposób ale niezbyt estetyczny.

Zbynio  Dołączył: 07 Maj 2007

jannad  Dołączył: 21 Kwi 2006
rey, kleiłem takim klejem, tak zwanym płynnym metalem. Coś a'la poxipol. Dosłownie kropelkę, aby zrobić taki cycek. Trochę się trzyma tych cycków, trochę w końcu po jakimś czasie odpadnie. Nie trzyma długo i trzeba co jakiś czas operacje powtarzać. Najlepiej załatwia sprawę jak piszą koledzy lutownica, ale ten inwazyjny sposób mi się nie podoba.

juntek  Dołączył: 07 Lut 2013
Zdecydowanie Distal-em. Dłuuuugo schnie, ale potem trzyma tak, że osłona Ci pęknie wszędzie tylko nie w miejscu sklejenia. No i łatwo się go obrabia np. papierem ściernym.

kojut  Dołączył: 13 Kwi 2011
rey napisał/a:
Szukam informacji na temat sposobu sklejenia/uzupełnienia wyłamanych zaczepów tulipana obiektywu.
W tej cenie nie chciałoby mi się pie...przyć z klejami czy innym lutowaniem.

rey  Dołączył: 12 Paź 2009
kojut, wkręcane ustrojstwo :-/

Może jak by nawiercił/podpiłował odpowiednio miejsca w okolicy tych ząbków i zrobił dwa jednym kawałkiem kleju, a potem na czarno ;-) Distal będzie wystarczająco twardy/trwały? B)

Zbynio  Dołączył: 07 Maj 2007
:-B
Wstawianie piw na forum jest nawet zabawne :mrgreen:

kris81pl  Dołączył: 02 Lut 2008
Ja kleiłem kiedyś drobne pęknięcie superglutem. Udało się, ale uwaga na opar, który klej pozostawia schnąc i daje biały nalot. Być może nalot można usunąć zmywaczem do cyjanoakryli, a takie są dostępne.

paszczak007  Dołączył: 12 Maj 2013
Loctite 401 - kleje nim dużo , nawet trzyma . Co do materiałów z wtryskarek ; skończyć się może na potrzebie zatopienia siateczki :-/

Skocz do: