lis2  Dołączył: 01 Lip 2007
zy ja pierdziele co Ty masz w tej stopce ?;) Masz w domu na to jakas specjalna polke ? ;)

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
lis2, no wlasnie nie mam ;-) i mam problemy z powierzchnia mogazynowa, ostatnio troche lezy w szafie z ubraniami, troche w szufladzie ze skarpetami, a reszta w trzech torbach w kacie pokoju

Jakos tak sie przywiazuje do starych manuali i zal sie pozbywac. Takie sa sliczne. Ale od czasu do czasu sie zmuszam, z bolem serca ;-)

cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
zy napisał/a:
rysiekll napisał/a:
o ile lepsze

O jakies conajmniej kilka(nascie) sekund, co czasem jest kwestia miec zdjecie a go nie miec. Przy fortografowaniu ruchomych obiektow ciezko wyrobic z manualem.

kurcze, a pamiętam gdy cykało się zenitem (o smienie czy certo nie wspomnę): przesłona i czas ustawione po wyjściu z domu raz i z grubsza na stałe (jeśli warunki były takie, że pomiar za każdym razem zabierał za dużo czasu) i jakoś się żyło - najczęściej (przy kliszy 18 DIN) miałem 5.6 lub 8 i czas 125 ;-)

rysiekll  Dołączył: 10 Maj 2007
cypis, a czy ja narzekam :?: ;-)
Sam miałem Zenit'a ET i zdjęcia się robiło, co prawda nie zawsze były trafione ale nie było tragicznie ...

Zresztą właśnie poluję na jakieś A 50/* ...

PiotruśP  Dołączył: 09 Sty 2007
rysiekll napisał/a:
o ile lepsze
Może nie kilkanaście, ale kilka sekund z pewnością. W dobrych warunkach różnica jest duża, masz pewność, że tam gdzie wycelujesz, tam aparat wyostrzy (zazwyczaj :) ). W gorszych warunkach, gdy brakuje światła, przełączam się czasem na MF. Gdyby nie moje wygodnictwo i ślepota to pozstałbym przy manualce.

cypis, może warto się zastanowić czy zmiana była konieczna :-P ;-) .

muodzian  Dołączył: 19 Sie 2007
małe wykopalisko. :mrgreen:

czym się dokładnie różni 50/1.7 A od M? A jest o 150zł droższy. warto?

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
muodzian napisał/a:
czym się dokładnie różni 50/1.7 A od M? A jest o 150zł droższy. warto?

Z tego co się orientuję to różni się stykami ;-)
A praktyczne różnice to:
- możliwość używania trybów AV i TV(P) - w eMce jest tylko M,
- dostępny jest pomiar matrycowy, eMka ma centralnie ważony i punktowy,
- pomiar światła w eMce możliwy jest dopiero po wciśnięciu dodatkowego przycisku AF-L.
Jednym zdaniem - A to takie normalne szkło z AF tylko bez AF ;-) Sam sobie odpowiedz czy warto dopłacać.

PS. Dlaczego ja kupuję eMkę ??? :mrgreen:

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
muodzian, różni się głównie tym, że M to pełny manual za A ma styk sterujący przysłoną. Więc możesz pracować w trybach Av i Tv. Poza tym (jeśli się nie mylę) lepiej pracuje z lampą (np. wbudowana nie wali tylko pełnym błyskiem) i jeszcze są jakieś chocki-klocki z pomiarem światła. Generalnie A są znacznie wygodniejsze, ale czy warte różnicy w cenie, to już od Ciebie zależy.
CO do ostrości, rozdzielczości i bokeh to też jakieś różnice (ponoć) są.

dzięki wielkie. już wiem na czym stoję.

dyptam  Dołączył: 14 Kwi 2007
muodzian napisał/a:
warto?
Moim zdaniem warto, miałem 50 w wersji M, piękny bokeh, ostrość żyleta, ale wciskanie guziczków trochę męczące, szczególnie przy szybkiej fotce. Sprzedałem i wolałem zostawić sobie A 50/2.0 z konwerterem Kenko normalnie miodzio. Zastanawiam się też nad pozbyciem M 135, ładne portretowe szkiełko, ale tandem A50/2-Kenko 2x jest dużo wygodniejszy.

dyptam napisał/a:
Moim zdaniem warto, miałem 50 w wersji M, piękny bokeh, ostrość żyleta, ale wciskanie guziczków trochę męczące

W mz-6 i mz-7 żadnych guziczków wciskać nie trzeba :-P

Diamond32  Dołączył: 20 Sie 2007
Krótkie pytanie, mogę kupić SMC A 50/1.2 za 250zł w niezłym stanie, warto?? Mam zamiar kupić do niego kasetkę niedługo, pozdrawiam ;-)

Diamond32, wkręcasz nas? Bierz! A jak nie, to daj mi namiar na sprzedawcę :-P

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Diamond32, bierz zanim sprzedawca podniesie znacznie cenę.

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
Diamond32 napisał/a:
mogę kupić SMC A 50/1.2 za 250zł w niezłym stanie, warto

Diamond32, nieee,nie warto ;-) A możesz powiedzić ,gdzie? :mrgreen:
A teraz serio: jeśli nie pomyliłes pisowni to taki obiektyw w tej cenie to bezcen.Ale przypuszczam,że to miało byc 50/1:2. 250 zł to troche drogo-tak do 200 to może byc.Kilka mieśiecy temu(w czerwcu) za swoj A 2/50 dałem ok. 100zł-ma niewielką ryske na obrzeżu soczewki.Ostatnio niestety ceny i tych standardów zaczęły rosnąc(brak dostatecznej podaży A 1,7/50).

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Diamond32 napisał/a:
Krótkie pytanie, mogę kupić SMC A 50/1.2 za 250zł w niezłym stanie, warto??
A nie chodzi Ci przypadkiem o SMC A 50/2. Bo 250 zl za 50/1.2 to jest na granicy kradziezy, ja bym mial opory moralne ;-)

Za SMC A 50/2 to normalna cena z tych wyzszych. Ja bym za tyle nie wzial.

dz.

Diamond32  Dołączył: 20 Sie 2007
dzerry napisał/a:
Diamond32 napisał/a:
Krótkie pytanie, mogę kupić SMC A 50/1.2 za 250zł w niezłym stanie, warto??
A nie chodzi Ci przypadkiem o SMC A 50/2. Bo 250 zl za 50/1.2 to jest na granicy kradziezy, ja bym mial opory moralne ;-)

Za SMC A 50/2 to normalna cena z tych wyzszych. Ja bym za tyle nie wzial.

dz.

Więc warto dać??? :-D Mam taki oznaczenia SMC Pentax-A 1:2 50mm, więc to 1:2 ?? ;-)

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
Diamond32 napisał/a:
Krótkie pytanie, mogę kupić SMC A 50/1.2 za 250zł w niezłym stanie, warto?? Mam zamiar kupić do niego kasetkę niedługo, pozdrawiam ;-)

Jeśli to rzeczywiście SMC A 50/1:1.2 to głupotą byłoby go nie wziąć za tą cenę!
Jeśli A 50/1:2 to pewnie w tej chwili normalna cena za to szkło, na Allegro jest aukcja z opcją "Kup teraz" za 220zł w ładnym stanie. Choć wersja ze światłem 2 jest na ogół oceniana jako gorsza konstrukcja od jaśniejszych wersji.

Zrobił się wysyp odpowiedzi :-)
Skoro to ten tańszy to ciut drogo jak za ten obiektyw, zapoluj raczej na aukcji chyba, że wyjdzie Ci z kosztami przesyłki drożej a ten masz na miejscu, a może warto dołożyć do droższego, musisz zdecydować sam.

Cytat
Więc warto dać??? :-D Mam taki oznaczenia SMC Pentax-A 1:2 50mm, więc to 1:2 ?? ;-)

W tym wypadku jedna kropka jest lepsza od dwóch kropek, czyli 1:2 jest gorszy od 1.2 :->

Po przemyśleniu - dwie kropki są gorsze od trzech kropek czyt. 1:2 vs 1:1.2 :-D

a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
Mam nadzieję, że za tę cenę kupiłeś go już :-D . Dodam tylko, że oczywiście obok parametrów świetlnych wszystkie w/w obiektywy różnią się budową optyczną (im jaśniejszy, tym więcej soczewek, mówiąc w uproszczeniu), co niesie za sobą poprawę takich parametrów jak m.in. kontrast, co wybitnie wpłynie na poprawę zdjęć od zaraz. Wiem, bo sprawdziłem. Co do Heliosa, to doby obiektyw, ale nie ma tej klasy, co w/częstowymieniany SMC.

dyptam napisał/a:
ale tandem A50/2-Kenko 2x jest dużo wygodniejszy.

chodzi o coś takiego?
http://allegro.pl/item243...7_pentax_k.html

jakie mniej więcej ogniskowe osiągne dzięki takiemu wynalazkowi?

Skocz do: