Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
Za oknem mgła...
Oj, oj, oj...czyżby jutro od rana w końcu mgła? Pierwsza od niepamiętnych czasów...
No to zakładam do aparatu slajda, szykuję na jutro statyw i może uda mi się zrobić powtórkę niektórych z tych kadrów:

Marzę o tym od dawna, bo potrzebuję dużych powiększeń (70x50) a z tych powyższych to niestety syf delikatny wychodzi (aberracje chromatyczne na krawędzi liści przepotężne)...

Macie jakieś swoje patenty na fotografowanie mgły, wschodów słońca itd.?

Alfx  Dołączył: 25 Sty 2007
Cholercia, że też Wy tam na śląsku zawsze jakieś mgły macie.... u mnie dawno żadnej nie było...

Nie ma mgły - nie ma patentu ;-)

Zdjęcia sprzed ponad 2 lat! Od tamterj pory była może jedna porządna mgła, ale akurat nie byłem w stanie wtedy fotografować...

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Grendel, mozesz usunac w PS....wez skopiuj warstwe na tej "spodniej" wywal zielen i fiolet a potem z wierchniej delikatnie wymazac musisz gumkaobszary drew gdie jest abberacja....

nie ma patentow - lepsze szkla trzeba miec...jezeli robisz na najlepszych to wieksza przeslona...

Walczyłem na różne sposoby z tym - powiększanie po kawałku, przepis Scott'a Kelby'ego. Jeśli chodzi o wyrazistość jużsobie poradziłem. teraz zostaje usunięcie aberracji. W tym tygodniu postaram się wyczyścić jedno zdjęcie na próbę i zrobić odbitkę. Zobaczę jak się to będzie prezentować

Skocz do: