Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
RAW Challenge 319
Proszę o przyklejenie przez kolorowych.
==========================
Bardzo proszę o rawy do obróbki.

Zasady zabawy są tu:
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=1745
i tam proszę zadawać ewentualne pytania.

RAW do ściągnięcia: http://www.jarekdabrowski.net/prc/raw/rc319.pef

Wyniki proszę przysyłać na adres:
pentaxrawchallenge2 <-at-> gmail ->dot<- com
do niedzieli, 08.12.2013, do godziny 20:00 czasu wschodniobiałostockiego.

Miło będzie, jeśli w treści maila napiszecie, jak pracowaliście nad plikiem.

Obydwa jpgi proszę zapakować razem w jednego zipa.
Pliki proszę nazywać:
- rc319_nick.jpg - duży jpg (max. wielkość 5 MB),
- rc319_nick_700.jpg - mały jpg (max. wielkość 500 kB),
- rc319_nick.zip - załączony zip
Maile proszę tytułować podobnie - rc319_nick.

Bardzo proszę o pilnowanie nazewnictwa plików i tytułów maili.

Miłej zabawy.
-----------------------------
Ciągle proszę o podsyłanie swoich rawów, można je wysyłać mailem na podany wyżej adres, lub wrzucać przez ftp:
ftp.pentax.org.pl
juzernejm: RCuser
pasłord: wo2Gaish (ważna wielkość liter)
(proszę o podanie nazwie pliku swojego nicka, dobrze jest wiedzieć, od kogo mam pliki)
Powyższy ftp służy wyłącznie do wrzucania propozycji - a nie do nadsyłania wyników poszczególnych odcinków.

Po kliknieciu na male zdjecie, otworzy sie ono w nowym oknie - w rozmiarze oryginalnym.
Zdjecia dostepne równiez pod adresem
http://www.jarekdabrowski.net/prc/rc319.html

Tak wyglada ten plik bez obróbki, czyli jpg wyciagniety z rawa.

Link do spakowanych wszystkich malych plików:
http://jarekdabrowski.net/prc/zip/rc319.zip

1. ChrzanCzlowiek

2. Crimson

3. emwi
Obróbka to : LR5.2 (zgaszenie swiatel, korekta CA), nastepnie TIFF poddany kilku fitrom Nik Color Efex Pro 4 (Levels & Curvers, Contrast, Classical Soft Focus, Brilliance/Warmth), ostrzenie i odszumianie w Nik Sharpener Pro 3 i Nik Dfine 2, eksport do jpg przez LR5.2

4. Janusz Gdula
Praca w raw therapee. Chcialem poswiecic szczególy w swiatlach aby wyciagnac postac z cienia.

5. mr.ra66it
Obróbka: DxO 6 -> TIFF16-bit -> PSE -> JPG

6. niunek
Moja pierwsza propozxycja. Mam nadzieje, ze ludziom nie rozwali monitoey. Calosc obrabiana w Camera Raw wraz z elements 10 (w 10 tylko wyostrzanie).

7. olejx

8. rafi

9. shaper
Lightroom 4.4

Rozjasnilem cale zdjecie kosztem przepalonego nieba. Lekkie ocieplenie kolorów.

Niunek  Dołączył: 09 Mar 2011
Jarek Dabrowski,
Mogę prosić o wstawienie moich wypocin. Plik wysłałem o 20.00

Niunek, nic nie dostałem.

Jarek Dabrowski,
Może gdzieś krąży. Wysłałem na adres: pentaxrawchallenge@gmail.com

Niunek napisał/a:
Wysłałem na adres
No to wysłałeś na zły. Zgubiłeś "2" na końcu.
Jak doślesz, to wstawię.

[ Dodano: 2013-12-08, 21:07 ]
Doszła, wstawiłem.

Jarek Dabrowski napisał/a:
Niunek napisał/a:
Wysłałem na adres
No to wysłałeś na zły. Zgubiłeś "2" na końcu.
Jak doślesz, to wstawię.

[ Dodano: 2013-12-08, 21:07 ]
Doszła, wstawiłem.

Dzięki :-B

SlicaR  Dołączył: 28 Kwi 2013
A ja się poddałem w walce z fioletem na brodzie i ramieniu, jak teraz widzę chyba niepotrzebnie.
Najbardziej przypada mi do gustu praca Janusza i mimo wszystko shapera (też przez chwile miałem podobny efekt)

Marooned  Dołączył: 14 Paź 2006
Praca Janusza, a drugie w kolejności to plik bez obróbki :mrgreen:
Serio, coś tu grubo nie wyszło, albo to znów wina mojej amatorszczyzny w odbiorze...

lukarch  Dołączył: 03 Lis 2012
Moje oczy tym razem wskazują na pracę Rafiego.

Serafion  Dołączył: 01 Gru 2007
lukarch napisał/a:

Popieram.

pe72  Dołączył: 12 Paź 2010
lukarch napisał/a:

Ja również wskażę na Rafiego

ChrzanCzlowiek  Dołączył: 26 Sty 2013
Panowie, a czy móglibyście skomentować moją pracę? Oczywiście porównując ją z innymi widzę te podstawowe błędy jak np. skupienie sie na wyciągnięciu przepalenia z tła kosztem samego tematu zdjęcia. Będę niezwykle wdzięczny za uwagi :D

izbkp  Dołączył: 15 Gru 2008
ChrzanCzlowiek, przespałem ten odcinek RC :) U Ciebie jest ciemno i buro. Jakaś ponura modelka na ponurym tle. I tylko kawałek włosów widać... :)

Osobiście zrobiłbym tak:
1) Balans bieli "łapałbym" na białe ramiączko i szarą koszulkę a potem szukał kompromisu pomiędzy nimi (aby żadne we fiolet nie wpadało).
2) Nie martwiłbym się przepałem bo dla mnie ważniejsze są oczy modelki.
3) Potem szukałbym kompromisu w parametrach "clarity" i "saturation" aby zminimalizować aberracje chromatyczną.
4) Lekko odszumiłbym na koniec.

Prawa Twoja, lewa moja:

Serafion  Dołączył: 01 Gru 2007
izbkp a nie lepiej balans bieli na białko oka? W twojej wersji przynajmnie na moim monitorze strasznie wpada w pomarańcz twarz modelki. Patrząc na bazowy plik wydaje mi się, że akurat balans bieli nie był największym problemem.

Wydaje mi się, że podstawowymi operacjami na tym pliku to powinny być raczej levels i dopasowanie eksplozycji i pewnie opcja dodge żeby skompresować światła. Podchodząc mniej globalnie możnaby zastosować gradient wkoło modelki, żeby uratować światła.

Ot takie luźne pomysły, bo akurat nie mam nic co woła pef'y.

ChrzanCzlowiek  Dołączył: 26 Sty 2013
Serafion, ja próbowałem najpierw na białko oczu modelki ustawić ale jakaś dziwne rzeczy się działy, ustawiłem na ramiączko. Opcji dodge nie obczaiłem jeszcze :P

Dzieki panowie za uwagi, przy następnym rc postaram się odważniej do tematu podejść :D

Rafi  Dołączył: 25 Mar 2007
Wiem, że niewdzięczne tak pisać, ale... mam nadzieję, że choć czasami z pożytkiem ;-)
To o niektórych pracach...

Cytat
Praca Janusza, a drugie w kolejności to plik bez obróbki :mrgreen:
Serio, coś tu grubo nie wyszło[...]

No w 4. Janusz Gdula wyszło, ale w jednym aspekcie jak dla mnie aż za dużo "wyszło". Bo mam na myśli kolorowy szum na skórze - jakiś etap obróbki musiał ten szum wydobyć z RAWa... W żadnej innej z przeglądanych "dużych" wersji nie zauważyłem podobnego szumu...
W rc zwracam uwagę nie tylko na wizualny odbiór, ale i "szczegóły techniczne" - w pełnym rozmiarze sporo widać. Czasem niestety...

@ChrzanCzlowiek - oprócz tego, że się modelka trochę "chowa" (co sam zauważyłeś), jest moim zdaniem co najmniej przyzwoicie :-) Co do tematu balansu bieli, jeśli ktoś chce "próbkować" zamiast okiem dobierać, mamy dużą "szarą kartę" w postaci bluzeczki (przypuszczam, że była szara) ;-)

5. mr.ra66it Inne podejście tym razem? ;-) Ta sama modelka w rc308 była w Twojej wersji słonecznie promienna i tamta wersja zdecydowanie bardziej mi odpowiadała [pominę wpływ tła na wybór obróbki].

6. niunek napisał/a:

Moja pierwsza propozxycja. Mam nadzieje, ze ludziom nie rozwali monitoey. Calosc obrabiana w Camera Raw wraz z elements 10 (w 10 tylko wyostrzanie).

Ja mam PSE9 - po Auto Color Correction na Twojej wersji jest moim zdaniem lepiej - bez takiej dominacji żółtego...

mr.ra66it  Dołączył: 03 Wrz 2011
Rafi, tym razem rzeczywiście inne podejście czyli próba uzyskania neutralnej tonalności. Specjalnie nie użyłem ustawień z rc308. Wyszło blado, za chłodno, ale bez przebarwień np. na skórze. Gdybym ożywił kolory wersja wypadłaby lepiej. W tej edycji "szumię" mniej niż w poprzedniej. ;-)

Rafi  Dołączył: 25 Mar 2007
mr.ra66it napisał/a:
Wyszło blado, za chłodno, ale bez przebarwień np. na skórze.
Zgadzam się z początkiem, dlatego dopiero po przeczytaniu "końca" obejrzałem też i Twoją dużą wersję...
SlicaR napisał/a:
A ja się poddałem w walce z fioletem na brodzie i ramieniu

Owszem, fioletu, którego obawiał się SlicaR u Ciebie częściowo nie ma (ja nie widzę), ale... spójrz uważnie na bark i ramię dziewczyny: niestety są pokryte szarymi plamami :(

Może przy okazji dodam, że nieudana "walka" z fioletem przy brodzie bardzo mi się w mojej wersji nie podoba :(

pszczołowaty  Dołączył: 07 Gru 2009
emwi poradził sobie dobrze z tym fioletem, im zimniejsza tonacja tym bardziej był widoczny na ramieniu :)

Skocz do: