go!!!  Dołączył: 12 Sie 2007
Czyszczenie matówki w *ist DL
Witam wszystkich forumowiczów!!!

Na wstępie zaznaczę, że od niedawna jestem użytkownikiem systemu Pentaxa i tak mi się spodobało, że chyba szybko się z nim nie rozstanę :-D

Kupiłem uzywaną DL-kę (zresztą w idealnym stanie, a w mocno używanej cenie :), ale po pewnym czasie zauważyłem, że na matówce są ślady paluchów!!! Chyba poprzedni użytkowink wyznawał zasadę że jak nie dotknie to nie uwierzy że w jego puszce jest matówka i zostawił mi w spadku swoją daktyloskopię :lol:
Nie jest to uciążliwe bo widoczne tylko przy kadrowaniu jasnych scen ale jest. Poradźcie mi czy jest sens bawić się w usuwanie tego, a jeśli tak to w jaki sposób ?
Pozdrawiam.

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
1. Z matówki nie da się usunąć żadnych śladów stałych, np. odcisku palca.
2. Nie zaleca się dotykania matówki. :evilsmile:
3. Ktoś już o czymś takim pisał, ale to tyczyło chyba K100D - to nie były odciski, tylko uroda modelu ;-) Może tak samo jest wz DL-em?

Sonny  Dołączył: 08 Kwi 2007
Zobacz dokładnie czy jest to odcisk palca bo matówka ma taką fakturę w prążki i może Ci się tylko wydawać że to odcisk palucha.
opis czyszczenia matówki znajdziesz na forum tylko musisz opcje szukaj wykorzystać
Pozdrawiam

go!!!  Dołączył: 12 Sie 2007
Teraz to już głowy nie daję :lol: że jest to odcisk palca. Linie te są widoczne w rogach kadru, w centrum ich nie ma więc już sam nie wiem :-/

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
go!!!, to jest struktura matówki. Ten typ tak ma.

cyanocobalaminu  Dołączył: 01 Maj 2007
hehe, ja tez mam odcisk na matowce - pamiatka po pierwszym wlascicielu. wiem ze to odcisk, bo prazki na matowce przebiegaja inaczej niz te z odcisku, ale w gruncie rzeczy nie jest to jakos strasznie przeszkadzajace wiec nie ma sie co czepiac, no chyba ze przed jakas sprzedaza albo czyms takim :)

chomik  Dołączył: 16 Sty 2007
te prążki to pewnie fresnel poprawiający dystrybucję światła na matówce

Skocz do: