szczypiorrr  Dołączył: 10 Sie 2007
K100D w systemie jako dysk wymienny
Witam,

niby drobiazg, ale jednak... Kiedy podłączam aparat do kompa, żeby ściągnąć zdjęcia, aparat w systemie widnieje jako Dysk wymienny, a nie Aparat fotograficzny. Często mam podłączony dysk zewnętrzny i pendrive'a i niepotrzebnie tracę czas na poszukiwanie tego właściwego a mój nadgarstek jest coraz bardziej narażony na zespół RSI ;-) . Jest jakaś rada na to?

aflinta  Dołączył: 01 Lip 2007
http://www.uwe-sieber.de/usbdlm_e.html
Odnośnie nadgarstka to polecam wygiętą klawiaturę, mi pomogła.

seele  Dołączył: 07 Mar 2007
No myślę, że się czepiasz. Ciesz się, że Twój komputer widzi Twój aparat.

OK. Dzięki aflinta. Wgłębię się w to i zobaczę, chyba pomoże. Z tym nadgarstkiem to żart. BTW, tablet pomaga.

gator  Dołączył: 24 Kwi 2007
wg mnie po podlaczeniu aparatu, montuje sie on w systemie po litere dysku ktora jest aktualnie uzywana, np pod F lub G (moze masz jakies zasoby sieciowe mapowane na jakies litery ?). Powinieneś odłaczyc wszystkie dyski, aby został tylko lokalny dysk twardy +
CD, i wtedy podlaczyc aparat. Zobaczysz czy mapowany jest z literą czy tylko jako dysk wymienny. Jezeli bedzie widoczy z literą to odlacz znow aparat, przylacz wszystkie dyski zewnetrzne + pendrive i zobaczysz co mapowane jest z literą na której byl widoczny aparat.

jak sie okaze ze to na tym polegal problem, i nie bedziesz wiedzial jak zmienic litere dysku daj znac.

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
ale chyba każdy z tych nośników ma swoją nazwę więc w czym problem , oprócz tego kup czytnik zaoszczędzisz na bateriach

PilowBox  Dołączył: 09 Lut 2007
A najlepiej wywalić stację dyskietek i w kieszeni zamontować taki uniwersalny czytnik - bardzo użyteczne szczególnie jeśli ktoś ze znajomych przychodzi chce zdjęcia przepalić np na płytę ze wspólnego wypadu. Koszt podobny co do czytnika na kabelku a rozwiązanie wygodniejsze IMHO.

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Jeżeli komputer schowany za szafą, to jednak wygodniejszy czytnik na kabelku, IMHO :evilsmile:

PilowBox  Dołączył: 09 Lut 2007
Hie hie hie - no też prawda - bo wtedy tylko kabelek wystaje z za szafy :-B

Fakt, że nawet najładniejszej pecetowej obudowie daleko do Mac'a. Ale, żeby aż tak brzydka była, żeby ją za szafą chować? :lol:
A wracając do tematu, problem rozwiązany za pomocą sposobu aflinty. :-B
Problem był jeszcze w tym, że mam aplikację, która wrzuca mi na pulpit ikonki aktualnie działających dysków, stacji dyskietek, pendrivów, płyt w napędzie itp. I kiedy system traktował tak samo aparat jak pendrive'a to na pulpicie widziałem ikonkę pena zamiast aparatu.

Skocz do: