MarcinB  Dołączył: 08 Sie 2007
Vivitar 80-200/4,5 macro i Exakta 70-210/4,5 macro?
Witam wszystkich pentaksiarzy bardzo serdecznie. Właśnie dołączyłem do klubu użytkowników Pentax. Przesiadłem się z MZ-M na K100D. I tu pojawiły się pewne wątpliwości co do dokupienia teleobiektywu( taniego) ze stykami . Do tej pory używałem i używam bezstykowej Tokiny 80-200/4. I teraz pytanie czy warto zakupić, któryś z w/w obiektywów? Czy ktoś zna ich jakosć i czy makro tych szkieł to tylko napis na obudowie czy rzeczywiście będzie się dało uzyskać przyzwoite rezultaty?

A jeśli nie te obiektywy to może jakieś inne alternatywne rozwiązania.

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
zazwyczaj macro z takich obiektywow to okolo 1:4 wiec to raczej chwyt marketingowy, nie wiem jak to jest w tych konkretnych przypadkach

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
To "macro" w tych obiektywach da Ci tyle,że focąc w pomieszczeniu np. portret nie bedzisz musiał wychodzic na balkon :-D ,zeby sie zmiascic z kadrem.Jeśli mysłiśz na serio o makro,to poczytaj w wątku naten temat-było już kilka.Starsze zoomy tego typu miewaja dosyć dużą odległośc minimalną,zatem "makro' przy nich pozwala przybliżyc sie do obiektu.Zwykle nie dają innej skali niz 1:4.
Właśnie ZY mnie uprzedził. ;-)

kulten  Dołączył: 19 Lip 2007
Mam takiego vivtara 80-200 i do makro nie nadaje się nic a nic, dużo lepszym rozwiązaniem jest zakup cosiny 100/3,5 wraz z soczewką, wiem bo sam teraz przez to przechodzę :lol:

Skocz do: