kosmos  Dołączył: 28 Lut 2012
K5II - różowy pasek w RAW
Witam,

Kilka dni temu nabyłem body K5II i zauważyłem pewien problem. Podczas przeglądania zdjęć RAW w komputerze spostrzegłem, że po prawej stronie pojawia się różowy pasek. Wygląda to, jakby ten pasek był dodany do kadru. Problem nie występuje w plikach JPG.
Czy ktoś się spotkał z taką sytuacją?

Pozdrawiam.

pinkman  Dołączył: 31 Paź 2013
To brak jakiegoś kodeka chyba. Miałem tak. Po zaimportowaniu do lightrooma problemu nie ma. Nie pamiętam, coś tam chyba wgrywałem i pasek znikł.

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
Takie zjawiska występują często np. w darmowych aplikacjach typu RAWTherapee (u mnie pod Linuksem). Nie pamiętam już czy trzeba było przyciąć w nich trochę kadr czy problem znikał po konwersji do jpg. W każdym razie ten typ tak ma ;-)

Używam właśnie RAWTherapee. No to już wiadomo w czym sęk. Co prawda po konwersji do jpg pasek nie znika i będę musiał przycinać, ale ważne że to nie ma związku z aparatem.
Dzięki Wam za szybką odpowiedź.

Apas  Dołączył: 26 Sty 2007
kosmos napisał/a:
Używam właśnie RAWTherapee. No to już wiadomo w czym sęk. Co prawda po konwersji do jpg pasek nie znika i będę musiał przycinać, ale ważne że to nie ma związku z aparatem.
Dzięki Wam za szybką odpowiedź.

Na wszelki wypadek sprawdź wołarką dostarczoną razem z puszką. Jeśli ten sam RAW wyjdzie bez rożowych 'dodatkow' to mozesz spać spokojnie :-)

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Sprawdź rozmiar oryginalnego zdjęcia w pikselach - może się okazać, że owe różowe są nadprogramowe (K-5II ma 4928x3264).

grober  Dołączył: 16 Lip 2010
Re: K5II - różowy pasek w RAW
kosmos napisał/a:

(...)po prawej stronie pojawia się różowy pasek.(...)

Też tak mam w przeglądarce Picasa podczas podglądu RAW-ów,
w Lightroomie nie ma żadnego kłopotu-pasek nie występuje:)

Apas, niestety nie mam pentaxowej wołarki. Jestem na wyjeździe i nie będę mógł tego sprawdzić do końca stycznia. Może poszukam czegoś innego niż RAWTherapee.

Michu, rzeczywiście, różowe ma 4928x3276

romeck  Dołączył: 18 Lut 2011
UFRaw wywołuje (K-5) w wielkości 4950 x x3284 !!! Nowy - bez paska, starszy - z różowym paskiem właśnie. I nie jest to wielkość "rozciągnięta", ale faktycznie nadprogramowe (?) piskle. R

Różowy pasek "mówi", że program nie zna tego modelu aparatu

Problem rozwiązany. Zainstalowałem nową wersję RAWTherapee i pasek się nie pojawia.

grober  Dołączył: 16 Lip 2010
Zaktualizowałem program i także działa:)

Skocz do: