sliwa  Dołączył: 26 Kwi 2006
Tamron 28-200mm f/3.8-5.6 LD Aspherical IF Super II Macro Au
Witam!chce kupic to szkielko,tylko absolutnie nie znam jego wartosc techniczna ,prosze o szybka rade ,dzieki.

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Na szybko powinieneś zapytać Wujka Dobra Rada.
http://www.photodo.com/product_507.html
Generalnie jak na tak absurdalny zakres ogniskowych nienajgorsze noty.

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
Jeżeli to jest ten, który swego czasu nabyłem do Z-70 dla mojej połowicy, to z pewnością będziesz mile zaskoczony jakością fotek nim wykonywanych. wiele dobrego słyszało się też o jego bliźniaczej Sigmie. Tutaj to chyba coś będzie wiedział Wojtek "Spiner".

cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
Mam takiego tamrona - wersję ciut starszą niż aktualnie dostępne (mój to LD, teraz są chyba XR Di). No cóż... Moim zdaniem to obiektyw bardzo dobry do amatorskich lustrzanek analogowych. Cyfra nieco bardziej obnaża jego słabości. Wiadomo, że cudów nie ma. Wrażenia zależą więc od tego, czego się oczekuje. Moje są mieszane, ale nienajgorsze - szeroki zakres ogniskowych (wygoda, niekiedy ważniejsza od jakości zdjęć), fajna konstrukcja, w miarę dobrze działający AF, no i przyzwoita ostrość zdjęć przy domknięciu przesłony o co najmniej 2 działki. Wady, z którymi trzeba się liczyć to: aberracje chromatyczne (raz są, raz nie ma, ale jak już są to dają do pieca), nienajlepsze oddanie barw, słaba ostrość przy pełnym otworze (a nawet na 5.6), szczególnie dla skrajnych ogniskowych i... brzydki bokeh ;-) (co dziwne, bo super zoomy z reguły rozmywają ładnie). Być może ten nowy tamroin jest lepszy. Nawet jednak mając okazję kupić tanio tego starszego, moim zdaniem warto - do zastosowań typu wycieczka rowerowa, nieobowiązujący artystycznie spacer, grill na działce itp. ;-)
a tak to wygląda w praktyce:

tu album w całości cyknięty tym tamronem:
http://picasaweb.google.p...SpacerDoWWZuKsi

a tu z tamrona pochodzi jego dolna połowa (Rudawy Janowickie i Jiraskove Skaly)
http://picasaweb.google.p...wyJanowickieItp

sliwa  Dołączył: 26 Kwi 2006
Tamron 28-200mm f/3.8-5.6 LD Aspherical IF Super II Macro Au
dziekuje za pomoc w podjeciu decyzji zakupu tego szkielka.

sebmet  Dołączył: 27 Gru 2007
Witam.
Kolego sliwa. Jakie odczucia estetyczne i użytkowe z użytkowania tegoż szkiełka, bo sam się zastanawiam nad zakupem takowego szkiełka chętnie bym poznał Twoje opinie jak się sprawia i jakiej jakości wychodzą fotki.
Proszę o odpowiedź.
Pozdro
Sebmet

[ Dodano: 2008-10-18, 19:51 ]
Witam.
To ponownie ja. Już jestem po zakupie szkiełka. Po długich namysłach i testach obu szkieł z moją puszką wybór padł na Tamrona.
Powody: Mniejsza aberracja (niewiele), mniejsze winietowanie (znacznie) i lepsze odwzorowanie kolorów ( :roll: ).
Kolory fotki z Sigmy są bardzie cukierkowe, dla niektórych to jest zaletą, a jak dla mnie kolory z Tamrona są bardziej rzeczywiste.

Pozdro
Sebmet

Skocz do: