Malki  Dołączył: 13 Sie 2007
  Ktokolwiek widział ktokolwiek wie... PRAKTICAR
Witaam wszystkich.

Od niedawna jestem posiadaczem k100d super. Jest to moje pierwsze lustro tak więc dopiero przedzieram się przez bujne łany nowych możliwości. Mam jednak pytanie do bardziej doświadczonych fotografów...

Wpadły w moje łapki stare manualne obiektywy firmy Praktica. Szkoda by się dziecinki marnowały ale na razie ni huhu nie ma jak ich podpiąć. Wiecie może czy taka operacja wogóle jest mozliwa ? Może jakaś przejścióweczka ? 8-)

szpajchel  Dołączył: 20 Kwi 2006
Jak najbardziej się da, było wiele razy o tym na forum.
W skrócie:
1. Kupujesz odpowiednia przejściówkę M42/PentaxK bez kołnierza.
2. Przerabiasz obiektywy, by można było ustawić dowolną przysłonę - trzeba docisnąć popychacz przesłony kawałeczkiem wkładu do długopisu.
3. Ustawiasz sobie obsługę obiektywów bez styków w menu aparatu.
4. Zakładasz przejściówkę na obiektyw a całość mocujesz jak każdy obiektyw z bagnetem.
5. Robisz zdjęcia i pokazujesz a my je tu krytykujemy :mrgreen:
Resztę sobie doczytasz tu albo w googlach.

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Jesli to gwint M42, to przejsciowka M42->K zalatwi sprawe. Przeszukaj forum pod katem doswiadczen z ta przejsciowka - w szczegolnosci blokowanie sie w bagnecie i problemow z blaszka - na forum masz wszelkie mozliwe sposoby na rozwiazania problemow.

Jesli to bagnet PB, to raczej nie ma sensu taka zabawa. Nawet jak jakims cudem uda Ci sie znalezc przejsciowke (dodatkowa, w calosci to wygladaloby tak PB->M42->K), to i tak beda problemy z ostrzeniem na nieskonczonosc

dz.

Dziękuję za ekspresową odpowiedź... Biorę się do poszukiwań zatem... Widzę, że trafiłem do skarbnicy wiedzy :mrgreen:

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Malki napisał/a:
Widzę, że trafiłem do skarbnicy wiedzy
To tylko czesc prawdy ;-) Trafiles do duzo ciekawszego miejsca niz skarbnica wiedzy ;-)

dz.

Planistigmat  Dołączył: 29 Wrz 2006
W tytule jest napisane Practicar, a z tym oznaczeniem byly produkowane obiektywy z bagnetem PB, wiec kiszka. Jesli chodzi o cyfre to da sie je zamontowac tylko do EOSow (chodzi o redukcje bez soczewki i calosc musi trzymac nieskonczonosc).
A tak BTW, nigdy nie bylo firmy Praktica, to nazwa produktu, czyli aparatu, wytwarzanego najpierw przez firme KW (Kamera Werke), a potem przez koncern Pentacon.

Ma wiedza jest na razie bardzo ograniczona więc wybaczcie.

Właśnie doszło do mnie, że tak jak pisał kolega powyżej, obiektywy które posiadam nie mają gwintu jeno bagnet. Tak więc z tego co czytam chyba kicha będzie. No cóż. Byłoby zbyt pięknie... Trza więć ciułać grosze na szkło...

Jeśli nie masz odpowiedniego korpusu do tych szkieł, to sobie taki spraw :-P . U sporej części użytkowników tego forum pojawia się prędzej czy później jakiś "pleśniak". Frajdy możesz mieć co niemiara. Jeśli nie, to spróbuj sprzedać - będzie Ci łatwiej kupić coś z mocowaniem Pentaksa.

Slava  Dołączył: 25 Kwi 2006
Planistigmat napisał/a:
W tytule jest napisane Practicar, a z tym oznaczeniem byly produkowane obiektywy z bagnetem PB

Nie jest to prawda -były też obiektywy gwintowe z tą nazwą, sam miałem 135/2,8. Przyzwoity, choć bez rewelacji.
Malki napisał/a:
doszło do mnie, że tak jak pisał kolega powyżej, obiektywy które posiadam nie mają gwintu jeno bagnet.

Natomiast w takim wypadku to istotnie skórka nie warta wyprawki. szpajchel, dobrze radzi.

stfn  Dołączył: 15 Lip 2007
Re: Ktokolwiek widział ktokolwiek wie... PRAKTICAR
Malki napisał/a:

Wpadły w moje łapki stare manualne obiektywy firmy Praktica. Szkoda by się dziecinki marnowały ale na razie ni huhu nie ma jak ich podpiąć. Wiecie może czy taka operacja wogóle jest mozliwa ? Może jakaś przejścióweczka ? 8-)

To że normalnie już ich się nie da podpiąć to inni napisali. Ale nie wszystko stracone :)

Możesz sobie kupić coś takiego
http://allegro.pl/item222...a_52_55mm_.html (aukcja nie moja, tylko przykład)

Przykręcisz jeden z nich tyłem do kita, i za te 17 czy ileś zł masz zestaw do makro.
(Oczywiście sprawdź najpierw rozmiary gwintów filtrów w kicie i tym prakticarze.)

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Obiektywy mam razem z korpusem tak więc do manualnych zabaw zestaw jak znalazł. Już kiedyś próbowałem ale to w czasach kiedy nie miałem pojęcia co to głębia ostrości.

Niestety nie mam za bardzo mozliwości czasowo - finansowo - lokalowych by bawić się analogowo. Ale przyszłość jeszcze przedemną...

Malki napisał/a:
Niestety nie mam za bardzo mozliwości czasowo - finansowo - lokalowych by bawić się analogowo. Ale przyszłość jeszcze przedemną...

Oj, zrobisz rolkę slajdu albo b&w i będziesz stracony. Wkrótce potem okaże się, że jednak masz te możliwości...

Planistigmat  Dołączył: 29 Wrz 2006
Slava napisał/a:
Planistigmat napisał/a:
W tytule jest napisane Practicar, a z tym oznaczeniem byly produkowane obiektywy z bagnetem PB

Nie jest to prawda -były też obiektywy gwintowe z tą nazwą, sam miałem 135/2,8. Przyzwoity, choć bez rewelacji.

Tak, ale byla ich tak sladowa ilosc, ze zalozylem, iz jest to PB. A pamietasz moze kto je robil ? Nie Sigma czasami, albo sami Niemcy z DDR, juz nie pamietam.

Kornel Lone  Dołączył: 30 Cze 2007
Obiektywów m42 znakowanych jako "prakticar" było całkiem sporo , ale zawsze były to egzemplaże nowsze z lat 80tych.

Produkował je Meyer Optic Gorlitz z NRD zgorzelca, który to zakład był częścią VEB Pentacon.

Prakticary produkowane przez NRD-owskiego Zeiss'a w Jenie były znakowane jako Zeiss Prakticar.

Istniało nieco obiektywów japońskich (zoomy) przede wszystkim sigma, tokina, cimko znakowane jako Prakticar, lub Pentacon Prakticar (m42 i PB).

Do tej pory można dostać koreańskie zoomy Samyang/pohenix z mocowaniem m42/PB znakowane jako Prakticar.

Skocz do: