luckyluk  Dołączył: 27 Kwi 2007
Z pentagramów, to tylko seria Designer, a jest to dokładnie Hanvon i tylko to może się równać z jakością wacomów. Reszta dość szajsowa.

Raynold1987  Dołączył: 24 Mar 2010
Seria Designer jak na początek jest nieco za droga. luckyluk co rozumiesz przez pojęcie "szajsowe"?

Nie do końca wiem o co chodzi z wymiennymi rysikami -jeśli dużo pracuję to rysik się "wypisuje" i muszę kupić nowy?

romeck  Dołączył: 18 Lut 2011
Rysik - jak każda rzecz, którą się trze, się-ściera.

Ale zwykle jest dodatkowy rysik. W szjasowatym TRUST - także. Nigdy nie zmieniałem, bo prędzej albo złamałem piórko (usiadłem z piórekiem w tylnej kieszeni) albo zgubiłem (do dzis nie wiem gdzie jak to możliwe). Więc jestem w szóstym roku posiadaczem trzeciego tabletu...

Hmm... zastanawia mnie jedno - w zestawie Pentagramu nic nie pisze o dodatkowych rysikach i ich wymianie... Pytanie na ile taki rysik starczy?

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Raynold1987 napisał/a:
nic nie pisze

Kto nie pisze?

Rysiki są różne, jedne zużywają się szybciej, inne wolniej. Standardowy Wacoma starcza na długo.

Stachu np. tu

Raynold1987, chodziło mi o to, że powinno być "nic nie jest napisane". :P

Galus81  Dołączył: 16 Lip 2008
Troszke odswieże - na dzien dzisiejszy jaki warto kupic do wlasnego domowego uzytku?

Te Wacoma Bamboo3 - dobre sa?
- http://www.x-kom.pl/g-6/c...-graficzne.html

michalwochna  Dołączył: 31 Sty 2007
Galus81 napisał/a:

Te Wacoma Bamboo3 - dobre sa?

Mam i od czasu do czasu używam Bamboo Pen & Touch i jestem bardzo zadowolony. Sprawdza się gdy mam większą ilość zdjęć do zrobienia, a przypadku mniejszych ilości, dalej preferuję myszkę, ale myślę, że wynika to z mojej nieumiejętności pracy z tabletem. Świetny sprzęt, w dobrej cenie.

rudaa  Dołączyła: 06 Kwi 2013
To i ja podniosę trochę temat :) Jaki tablet na chwilę obecną najlepiej wybrać? Czy ten Wacom http://www.ceneo.pl/14536656#tab=spec to dobra opcja na początek? I czym właściwie wersja Fun różni się od tej http://www.ceneo.pl/14536705#tab=spec ? Widzę, że Fun ma dodatkowe oprogramowanie w postaci ArtRage itd., ale cenowo się nie różnią, więc może wersja bez Fun ma także coś dodatkowego, czego nie zauważyłam? :)

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Tu masz sklep i szczegółowe opisy :

https://sklep.wacom.pl/

Osobiście posiadam bambo pen.

Bardzo dobrze działa pod Windows i Linux.

Jak tablet to tylko Wacom :-)

Przejrzyj opisy bo czasem soft jest warty tyle co sam tablet, kupowanie wersji bez softu moim zdaniem jest nieopłacalne...

Dziękuję :)
Widzę, że wersja Bamboo została zastąpiona wersją Intuos i ku niej się skłaniam :) Ma ją ktoś może?

Starsza wersja Bamboo (http://www.skapiec.pl/site/cat/70/comp/768272) nie działa dobrze z Win8. Nie ma jeszcze dobrych sterowników. Przynajmniej jeszcze niedawno nie było, bo widzę, że jest jakiś świeży do ściągnięcia.

Bamboo Fun i bez Fun różnią się tylko oprogramowaniem.

Nie wiem jak jest teraz, ale poprzednie Bamboo i Intuos to były dwie różne półki jakościowe i cenowe. Intuos był wyższym modelem i odczuwalnie lepszym. Lepiej wykonanym, z większą liczbą przycisków i funkcji i dokładniejszy.

Stachu napisał/a:
Nie wiem jak jest teraz, ale poprzednie Bamboo i Intuos to były dwie różne półki jakościowe i cenowe. Intuos był wyższym modelem i odczuwalnie lepszym. Lepiej wykonanym, z większą liczbą przycisków i funkcji i dokładniejszy.

Z tego co widzę, to wersja Intuos zastąpiła Bamboo, a te droższe modele to teraz Intuos Pro. Cytuję fragment recenzji: "Wydaje mi się, że jakość pracy i ogólne odczucia jej towarzyszące są lepsze pracując z tabletem Intuos, niż z jego poprzednikiem, czyli tabletem Bamboo 3. W związku z tym, że ceny obu urządzeń są zbliżone, zdecydowanie warto wybrać nowszy z nich. Z drugiej strony – nowy Intuos nie stanowi konkurencji dla mojego Intuos 5 (którego następcą jest teraz Intuos Pro), dokładność odwzorowania ruchów, komfort użytkowania oraz jakość wykonania urządzenia, są nieporównywalne. Nieporównywalna jest jednak także cena, Intuos Pro w najmniejszej wersji kosztuje teraz około 850 zł." Więcej tutaj http://grafmag.pl/artykul...est-i-recenzja/ może komuś się przyda :)
Ja w takim razie zdecyduję się chyba na ten Intuos, bez Pro :)

Marooned  Dołączył: 14 Paź 2006
Ja bardziej dumam czy lepiej wybrać Intuos Pro S czy Intuos M.
Nie namierzyłem jeszcze sklepu w okolicy by móc chociaż minutę przy każdym posiedzieć i zobaczyć czy pole robocze S styknie i pójść w jakość, czy jednak brać M w relatywnie podobnej cenie.

pro s 157 x 98 872PLN
m 216 x 135 773PLN

greentrek  Dołączył: 14 Sie 2012
Ja właśnie zamówiłem najmniejszego Intuosa Pen S, dla firmy. Zobaczę jak to się w ogóle nadaje do wektoryzacji, jeśli tak to pójdę w Pro S/M.

Marooned, Jak nie zamierzasz dużo rysować, to mały powinien wystarczyć, a duży może się okazać za duży.

Marooned  Dołączył: 14 Paź 2006
Rysować w sumie w ogóle. Bardziej zabawy w PSie. Retusz, edycja, etc.
Pewnie dla mnie to "przerost formy nad treścią", ale o Wacomie dumam od paru ładnych lat, chyba od czasu premiery Intuosa 4 z oledowymi wyświetlaczami.

Do takich zastosowań tylko mały. Duży jest na prawdę duży i trzeba daleko ręką machać. Niewygodne to jeśli się nie maluje z rozmachem.

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
To kwestia upodobań. Często spotykam się ze zdaniem które reprezentuje Stachu. Sam mam Intuosa A4 od jakiś 14 lat i myśląc o zakupie drugiego tabletu dłuuugo walczyłem z myślą: A4 czy A5. Po macaniu wybrałem A5, bowiem nie ogranicza on aż tak bardzo przestrzeni roboczej. Pracy na A6 nie wyobrażam sobie - ale jak już wspomniałem, jestem przyzwyczajony do większej powierzchni.

Skocz do: