PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
No, mam klasyk philips cd 104 (pierwszy philips z wysuwaną szufladą). Waży z tego co pamiętam z 8 kilo, sam metal, nie to co te współczesne wydmuszki. Tylko mi przestał działać parę miesięcy temu, a Tobie pewnie chodziło o to, kto ma i używa. No to jeszcze niedawno używałem.

PS: Ale jeszcze go uruchomię.

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
DDspeed napisał/a:
Z racji studiów i profesji mam na co dzień do czynienia ze sprzętem nagraniowym klasy profesjonalnej i z tych doświadczeń wyciągam swoje wnioski.
To wiesz pewnie, że w sprzęcie profesjonalnym używa się olbrzymiej ilości scalonych op.ampów na przykład. O wiele więcej, niż życzył by sobie tego "normalny audiofil" :-D Poza tym to słaby argument, bo ja mam "profesjonalną" K10d a robie dużo gorsze zdjęcia niż Michu swoim "amatorskim" K-m. ;-)
DDspeed napisał/a:
Uczyli mnie, że zakłóceń należy się pozbywać u źródła i jakoś nie sądzę, że mam jedyny laptop na świecie, którego układ dźwiękowy jest marnej jakości.
No pewnie, że masz rację.
Najlepiej to podpiąć lapka cyfrowo do jakiegoś przetwornika C/A i po kłopocie. :-B

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
[rK] napisał/a:
A ma ktos jeszcze taki normalny, sam stacjonarny odtwarzacz CD?

pewnie a co mozna miec innego ? :shock:
mam takze gramofon wzmacniacz i kolumny :D
zastanawiam sie nad dokupieniem wzmacniacza stereo - ale ta yamaha ktora mam ma pure direct i kopa takiego ze hej....

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Fafniak napisał/a:
pewnie a co mozna miec innego ?
DVD?
Przynajmniej ja tak mam, dopóki nie doprowadzę do porządku philipsa. No chyba, że mi się nie uda.

rntr  Dołączył: 06 Gru 2007
[rK] napisał/a:
A ma ktos jeszcze taki normalny, sam stacjonarny odtwarzacz CD?

Dziwne pytanie :-/ Mam CD, gramofon, wzmak stereo i dwie kolumny. Wszystko to bez ani jednego pilota :-P

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
No to ten.. Klamka zapadła. Kupiłem amplituner Denona. Raz, że podłączę do niego słuchawki, a dwa zastąpi starą i zmęczoną elizabetę do napędzania kolumn, która już nie działa jak należy. Na lepszą kartę jeszcze przyjdzie czas ;-)

Dzięki wszystkim za wypowiedzi, sporo się dowiedziałem :-)

roket  Dołączył: 15 Lis 2008
matth,
Cytat
No to ten.. Klamka zapadła. Kupiłem amplituner Denona.
To trzeba było od razu tak ,ale żeby Denona :-/ lepiej było brać Nakamichi RE-10 .

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
roket, po pierwsze jest niedostepny, a po drugie zupełnie nie ta klasa cenowa ;-) Dałem trochę ponad 200zł i z asortymentu allegro chyba nic lepszego bym nie znalazł, a nawet gdybym znalazł to denon podoba mi się najbardziej :-P A tak poza tym to szukałem almplitunera z regulowanym loudnesem, bo jako, że nie słucham zbyt głośno jest to dla mnie bardzo przydatna rzecz.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
DDspeed napisał/a:
W każdej innej sytuacji wzmacniacz słuchawkowy to nonsens.

Pozwolę sobie nie zgodzić. Nawet, a może szczególnie w kontekście tzw. PC Audio wzmacniacz słuchawkowy ma duży sens, zwłaszcza, kiedy chcemy wycisnąć ze słuchawek (dobrych) to, co potrafią.
W komputerach niestety karty dźwiękowe i zainstalowane w nich DACe są (audiofilsko) niskiej albo bardzo niskiej jakości. I łatwo to nadrobić podłączając wzmacniacz słuchawkowy z przyzwoitym DACem. Taki, który da prąd pozwalający napędzić nawet wymagające "nauszniki".
W sumie wzmacniacz słuchawkowy + DAC (najlepiej z buforem i własnym zegarem) + przyzwoite słuchawki podpięte pod komputer stanowią względnie dostępne i chyba najtańsze rozwiązanie pozwalające się zbliżyć do do Hi-Fi.

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
matb napisał/a:
W komputerach niestety karty dźwiękowe i zainstalowane w nich DACe są (audiofilsko) niskiej albo bardzo niskiej jakości. I łatwo to nadrobić podłączając wzmacniacz słuchawkowy z przyzwoitym DACem. Taki, który da prąd pozwalający napędzić nawet wymagające "nauszniki".
To nie DAC jest w takim układzie słaby, tylko bufor/wzmacniacz prądowy umieszczony za nim. Słabego przetwornika nie poprawisz niestety nawet najlepszym wzmacniaczem.

No i nie wrzucajmy wszystkich komputerowych kart do jednego worka - mój Asus Xonar DX słabeuszem nie jest. ;-)

badworm  Dołączył: 21 Lut 2009
matb napisał/a:
W komputerach niestety karty dźwiękowe i zainstalowane w nich DACe są (audiofilsko) niskiej albo bardzo niskiej jakości.

Czy UDA1330 Philipsa do nich też należy? Był montowany na pewno w SB Live.

WAR  Dołączył: 13 Lip 2010
To ja tylko powiem czego ja słuchałem, i co moim zdaniem może być niezłym rozwiązaniem ;) Choć głównie do słuchania muzyki.
DAC - HiFimeDIY Sabre USB DAC, tani, w kategoriach bezwzględnych zapewne taki sobie, w kategorii "poprawa dźwięku z komputera" - bardzo dobry.
Wzmacniacz - temat rzeka, w zależności od tego co lubisz w dźwięku. Ja lubię np. ten - Objective2 (O2)
Jeśli nie masz ochoty na takie klocki, Chińczycy robią masę ciekawych combo DAC+wzmacniacza które często grają bardzo przyzwoicie same z siebie a i dają się całkiem łatwo modować. Przykład - SMSL SAD-25.
Oczywiście, możesz też wydać tysiące złotych wtedy już sam siebie przekonasz, że sprzęt gra wspaniale ;)
Błogosławieni są ci, którzy nie mając nic do powiedzenia nie odczuwają potrzeby, żeby ubrać to w słowa (George Elliot).

Szakal  Dołączył: 18 Gru 2006
Gwiazdor napisał/a:
matb napisał/a:
To nie DAC jest w takim układzie słaby, tylko bufor/wzmacniacz prądowy umieszczony za nim. Słabego przetwornika nie poprawisz niestety nawet najlepszym wzmacniaczem.

No i nie wrzucajmy wszystkich komputerowych kart do jednego worka - mój Asus Xonar DX słabeuszem nie jest. ;-)

I D2 również :-P - przy słuchaniu Stereo miażdży wszystkie Creative

axolotl  Dołączył: 01 Lis 2011
Stosunek jakosci do ceny ideany Matrix mini-i dac.
Swietny wzmacniacz sluchawkowy z bardzo dobrym dackiem na ad1955.
Szczerze polecam , zakup tylko ebay bo w Pl cos im sie w glowe stalo z cenami.

Pozdrawiam.

philip100  Dołączył: 30 Paź 2010
axolotl napisał/a:
Stosunek jakosci do ceny ideany Matrix mini-i dac.
Swietny wzmacniacz sluchawkowy z bardzo dobrym dackiem na ad1955.
Szczerze polecam , zakup tylko ebay bo w Pl cos im sie w glowe stalo z cenami.

Pozdrawiam.

Za tą cenę wolałbym wyrwać iBasso D10 ;-) Można używać stacjonarnie, jako kartę dźwiękową, oraz przenośnie z racji wbudowanej baterii i niewielkich gabarytów.
Można się też pobawić z opamp'ami ponieważ są wymienne, a w zestawie dostajemy :
- LMH6643
- ADA4841
- 8532A
- AD8656
oraz 2 przelotki (buffery)

Prądożernych słuchawek (np. K-701) raczej nie napędzi (podobnie zresztą jak wymieniony Matrix), ale jako minimum w takiej sytuacji sprawdzi się znakomicie. Z mniej wybrednymi słuchafonami gra całkiem fajnie jak na swoją cenę i gabaryty ;-) (u mnie hulał już z W3, W4 i SE535)

Skocz do: