Kadet80  Dołączył: 28 Lis 2013
Zablokowana przyslona
Zauważyłem problem z moja sigma 50,otóż blokuje się w niej przyslona (w pozycji pełnego otwarcia). Zauważyłem tez że ten "dzyndzelek" na bagnecie nie zawsze "odskakuje" i pewno to jest tego powodem.. Czyżby brakowało smaru? Jakie mnie czekają koszty naprawy?

Dembol  Dołączył: 26 Mar 2009
Spróbuj odgiąć popychacz przysłony palcem tak, żeby nie klinował się w prowadnicy. Ostatnio taki sam problem rozwiązałem w Sigmie macro ;-)

obiektyw wyslalem do serwisu.
dzisiaj mialem telefon od nich - naprawa wyniesienie 375 zl - czyszczenie mechanizmu przyslony (czy jakos tak). drogie te naprawy ;(

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
Kadet80 napisał/a:
obiektyw wyslalem do serwisu.
dzisiaj mialem telefon od nich - naprawa wyniesienie 375 zl - czyszczenie mechanizmu przyslony (czy jakos tak). drogie te naprawy ;(
Jechał facet samochodem, nagle samochód się zepsuł i nie chciał dalej jechać. Dzwoni facet po pomoc drogową. Przyjechał macher, kazał podnieść maskę, popatrzył, stuknął młotkiem i kazał samochód odpalić. Odpalił. - Ile jestem winien, zawołał ucieszony klient.
- sto złotych.
- Co tak drogo? Pisz pan rachunek.
Macher napisał: stuknięcie młotkiem 1 złoty, za to, że wiedziałem gdzie stuknąć 99 złotych.

janek_wu  Dołączył: 26 Maj 2008
Kadet80 napisał/a:
naprawa wyniesienie 375 zl - czyszczenie mechanizmu przyslony (czy jakos tak). drogie te naprawy ;(
Raczej to ten serwis drogi.

Grzechotnik  Dołączył: 27 Paź 2008
375zł?
Za "czyszczenie mechanizmu przysłony"?
Dobre, chyba muszę podnieść ceny - tak z PIĘCIOKROTNIE co najmniej ;)
Taka cena jest realna dopiero, gdy bebeszy się i czyści cały mechanizm łącznie z listkami, a 100:1, że tego nie robią.

cybereczek  Dołączyła: 11 Wrz 2013
A to po ile u Ciebie można załatwić taka naprawę obiektywu? Będę pamiętała na przyszłość gdzie wysyłać swoją Sigmę hsm ;-)

arQ  Dołączył: 10 Mar 2011
Kadet80, to oficjalny serwis jakiś Sigmy był ? Bo policzyli sobie chyba stawkę godzinową w ASO BMW :roll:

micopat  Dołączył: 24 Lip 2009
To żadna cena ;-) Mój kolega wysłał Kieva do znanego serwisu aparatów analogowych. Po zlokalizowaniu usterek naprawa została wyceniona na około 1500zł. Naprawa aparatu którego można ustrzelić za 500zł w świetnym stanie.

Oczywiście był to autoryzowany serwis sigmy w Gdyni. Pieniądze przelane, będę czekał na opis naprawy i dam znać co tam konkretnie "naprawili"

Skocz do: