sioux  Dołączył: 14 Kwi 2008
Ratunku!!

Właśnie stałem się posiadaczem Me Super + SMC M 50mm 1.4 :D Niestety nie wiem czy szczęśliwym. Czy owa 50tka jest ostra od pełnej dziury? Ostrzę na nieskończoność i na matówce w ME jest super ostro. Klin nie zostawia wątpliwości. Ale jak ją podepnę do K10D to na nieskończoności mam mydełko. Obiektyw sprawia wrażenie otwieranego. Dopatrzyłem się skazy na wewnętrznej soczewce:( Czy możliwe jest, że został źle złożony i nie ostrzy na nieskończoność? Jak to się ma do ostrego obrazu na matówce ME? A może mam coś z oczami?

drawa  Dołączył: 17 Sie 2010
gdzie masz to mydełko ?

BAN zamach  Dołączył: 21 Paź 2010
Nie rozumiem tego napięcia :-P na temat:
ostrość od pełnej dziury.
Przecież GO jest tak mała ,że zastosowanie tego otwarcia jest raczej rzadkie i raczej do konkrektnych przemyślanych zastosowań :-/ ,przynajmniej u mnie tak jest.

sioux  Dołączył: 14 Kwi 2008
przepraszam za zamieszanie. Obejrzalem na spokojnie szkielko. I faktycznie glebia ostrosci jest prawie zadna na takiej przeslonie. Zderzyly sie po prostu moje wygorowane oczekiwania z przykra rzeczywistoscia. Wystawie pogladowa fote jak znajde chwile.

lipcu21  Dołączył: 01 Wrz 2011
Dopnę się do tematu bo mam dylemat czy warto kupić SMC Pentax-K 50/1,4 za 500 zł? Czy lepiej tańszy SMC PENTAX-A 1.7/50 za 250 zł?

pyciar  Dołączył: 29 Cze 2007
brałbym A - dzięki stykom nie bedziesz miał problemów z lampami a to pół działki różnicy raczej nie zauważysz... no chyba że do analoga wtedy brałbym A bo tańsze :P

Grzechotnik  Dołączył: 27 Paź 2008
To zależy

Dobrze zachowane obiektywy serii K, mają już wartość kolekcjonerską.
Do codziennego używania z cyfrą lepiej mieć jednak serię A chyba, że ktoś nad wygodę woli jakość i lubi klasykę.

SlicaR  Dołączył: 28 Kwi 2013
pyciar, czyli A względzie A no chyba, że nie będzie to wtedy pewnie A? :mrgreen:

iwan1977  Dołączył: 22 Cze 2012
Witam. Przepraszam za głupawe pytanie, ale czy te obiektywy o których mowa będą pasować do body K-5

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
iwan1977 napisał/a:
Witam. Przepraszam za głupawe pytanie, ale czy te obiektywy o których mowa będą pasować do body K-5
Tak.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Michu napisał/a:
iwan1977 napisał/a:
Tak.

A moim zdaniem nie. Jakoś tego nie widzę. Jednak te 30+ lat różnicy w czasie projektowania powodują, że design tych obiektywów mi nie konweniuje z wyglądem K-5. One już w MZ-tkach wyglądały koślawo! Jakby ktoś nosił do kontusza czapkę bejsbolówkę. Albo ramoneskę Perfecto 618 i jeansowe dzwony z wyhaftowanymi kwiatowymi ornamentami.

ADestroyer  Dołączył: 16 Cze 2010
A ja tam podpinam obiektyw ze wzgledów optycznych, a nie designowych. :roll:

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
Hipster!

tomek_j  Dołączył: 04 Lis 2010
matb napisał/a:
Albo ramoneskę

Co to jest ramoneska?

astal  Dołączył: 22 Mar 2011
kurtka skórzana punkowa.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
astal, jeśli uznamy, że Marlon Brando "był punkowcem", to może i owszem - jest to kurtka punkowa ;-)
"Ramoneska" powstała jako kurtka motocyklowa gdzieś w latach 20-tych albo 30-tych ubiegłego wieku. Tyle, że swoją nazwę zawdzięcza popularnej kapeli punkowej (The Ramones), która w takich kurtkach paradowała. Niemniej taka kurtka była dość popularnym elementem garderoby członków kapel muzycznych kultywujących różne gatunki muzyki rockowej/rozrywkowej/popowej, żeby wspomnieć tu choćby o Black Sabbath, Depeche Mode ale i Georgu Michaelu.

[ Dodano: 2014-03-18, 11:39 ]
Przypominało mi się! "Ramoneskę" nosił Grześ (znany gruziński czołgista), kumple Travolty w "Grease" oraz przyszły gubernator Kaliforni w "Terminatorze" :-D

astal  Dołączył: 22 Mar 2011
Spoko. Miałem na myśli, że "punkowa" bo od czasów The Ramones taką nazwę nosi. Wydźwięk wypowiedzi był przecież taki, że wygląd obiektywu pasuje do aparatu niczym punkowa kurtka do hippiesowskiej reszty :-)

Ja to byłem PUNK od 1978 r, ale ramoneski nie miałem i mieć nie zamierzam ;-)

ADestroyer  Dołączył: 16 Cze 2010
A u nasz Ramoneski nosiły Szajtany! :evilsmile:

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
Ojtamojtam, a m-65 i tak pasuje do wszystkiego. :-P

iwan1977  Dołączył: 22 Cze 2012
Dzięki za udzielenie informacji. Mam jeszcze jedno pytanie.

Na aukcji widziałem obiektyw :
SMC PENTAX-A 1,7/50 mm dla PK/A MOCOWANIE bagnet PENTAX PK/A - STYKI

I tu pytanie czy da się go podpiąć pod K-5 czy to moze jest jakieś inne mocowanie, styki.
Sory za takie pytania ale nie za bardzo się znam.

Skocz do: