LINKCytatPrawie 30-tysieczne szwedzkie miasto Kiruna, słynące z kopalni rud żelaza, zostanie przesunięte o kilka kilometrów na północny zachód, co ma ułatwić eksploatację nowych złóż, odkrytych poza miastem.
Taką decyzję podjęły ostatecznie władze miasta i gminy Kiruna w porozumieniu z głównym sponsorem i sprawcą tej przeprowadzki - wielkim koncernem wydobywczym LKAB.
Kiruna leży na północy Szwecji, w Laponii, 160 km od norweskiego portu Narwik, z którym łączy ją linia kolejowa. Port ten stwarza możliwość eksportu rudy drogą morską.
Dyskusje na temat przeniesienia miasta toczyły się od kilku lat. Kiruna powstała około 100 lat temu jako osada górnicza, wkrótce po odkryciu pokładów rud żelaza, zaliczanych do najbogatszych na świecie. Miasto rosło wraz z rozwojem wydobycia. Mimo bardzo trudnych warunków klimatycznych, przybywało mieszkańców, których przyciągały możliwości pracy i wysokie zarobki.
Planowa rozbudowa miasta przybierała specyficzne formy, np. domy stawiano w szeregach, co miało chronić przed bardzo silnymi, mroźnymi zimowymi wiatrami. Rozwinęło się centrum miasta, w którym zbudowano kościół, ratusz, szpital, szkoły.
Dalsze istnienie Kiruny jest uzależnione od pracy kopalni. Eksploatowane dotychczas pokłady już się kończą, a nowe odkryto właśnie pod miastem. By umożliwić dotarcie do nich powstała koncepcja przeniesienia najpierw centrum, a następnie, w miarę potrzeb, pozostałych dzielnic miasta. Nie ma mowy o przesunięciu istniejących budowli, bo jedynym miejscem do zagospodarowania są pobliskie skaliste wzgórza. Na jednym z nich, Luossavaara, zostanie wzniesione nowe centrum miasta.
Lokalizacja nowego miasta wywołała spory. Pojawiły się np. propozycje, by zbudować je na wschód od obecnej Kiruny. Jednak specjaliści z koncernu LKAB, który w dużym stopniu sfinansuje przeprowadzkę miasta, ostrzegli, że za kilkadziesiąt lat mogą tam dotrzeć prace górnicze i trzeba będzie burzyć domy.
Nowa Kiruna ma być modelem miasta przyszłości, projektowanego z pełnym uwzględnieniem wymogów ekologicznych i z myślą o maksymalnej wygodzie mieszkańców. Mówi się o zastosowaniu najnowocześniejszych technologii i technik przy jego budowie. Kształt miasta będzie rezultatem konkursów na projekty urbanistyczne i architektoniczne. Ogromne koszty przeprowadzki, idące w miliardy euro, pokryje głównie LKAB oraz władze gminne i regionalne, ze wsparciem z budżetu państwa.
LKAB, czyli Luossavaara, Kiirunavaara Aktiebolag (od nazw dwóch wzgórz, między którymi leży miasto), to państwowy koncern działający w 15 krajach świata; produkuje rocznie 22 mln ton rud żelaza.
Źródło informacji: INTERIA.PL/PAP
| Pentax Z-1p | MX | FA*24/2.0 | FA 77/1.8 Ltd |
| Pentax 645n | FishEye 30/3.5 | FA645 45-85/4.5 | FA645 80-160/4.5 | FA645 200/4 | Voigtländer 6x9 |
| Pentax 67 | 6x7SMC 55/3.5 | 67SMC 105/2.4 |
| Contax G1 | Contax G2 | Biogon T* 28/2.8 | Planar T* 45/2.0 |
| Provia 100F | Provia 400F | HP5+ | TriX | Delta 100 | Waidodayo!
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die.
return isLBA ? lematDady() : piwkoWPoznaniu();
tref napisał/a:Nowa Kiruna ma być modelem miasta przyszłości, projektowanego z pełnym uwzględnieniem wymogów ekologicznych i z myślą o maksymalnej wygodzie mieszkańców. Mówi się o zastosowaniu najnowocześniejszych technologii i technik przy jego budowie.
| Pentax Z-1p | MX | FA*24/2.0 | FA 77/1.8 Ltd |
| Pentax 645n | FishEye 30/3.5 | FA645 45-85/4.5 | FA645 80-160/4.5 | FA645 200/4 | Voigtländer 6x9 |
| Pentax 67 | 6x7SMC 55/3.5 | 67SMC 105/2.4 |
| Contax G1 | Contax G2 | Biogon T* 28/2.8 | Planar T* 45/2.0 |
| Provia 100F | Provia 400F | HP5+ | TriX | Delta 100 | Waidodayo!
"Les adultes sont déserteurs" - L'enfance, J. Brel
"Dorośli są dezerterami" - L'enfance (Dzieciństwo), J. Brel
Carpe diem! Z góry przepraszam za "kąśliwość" ;-p
:: moje ::
Przed rozpisaniem już przygotowane by były wnioski o unieważnienie.PiotrR napisał/a:u nas to by najwyżej zdążyli przetarg rozpisać.
Lynne: Co ci zamówić?
Ja: Stek...
Lynne: Nie powinieneś jeść mięsa. Kobiety lubią mężczyzn niezależnych, o silnej woli...
Ja: Lynne, ja robię zdjęcia Pentaksem i obrabiam je pod Linuksem...
Lynne: Dobra, to jaki ma być ten stek? Krwisty?
"Przychodzi baba do pasmanterii..."
Awatar przedstawia buraka pastewnego.
PK napisał/a:Też mi wyczyn. Ruscy to całe państwa przenosili...
Drogi mej nie wytyczy
Ni głos werbla, ni cytry,
Póki starczy mi siły,
Idę po pół litry . . . . Kuszelas
Rzepnica←≈→Bytów
ME Super, MZ-5N, K-5, krótka *, DA 21 LTD, Canonet + szklarnia
PK napisał/a:Też mi wyczyn. Ruscy to całe państwa przenosili...
jannad napisał/a:I trawę malowali. Teraz w kapiatalizmie się skasza.
Kuszelas napisał/a:W nawiązaniu do tytułu wątku chciałbym podzielić się następującą refleksją, a mianowicie. Gdyby slogan "Chcieć to móc" naprawdę działał to takie schorzenie jak obstrukcja wogóle by nie istniało. Jako łagodną zachętę można by było tylko na każdej ogólno dostępnej toalecie wywieśić napis:"Daj z siebie wszystko"
I to tyle ode mnie
Lynne: Co ci zamówić?
Ja: Stek...
Lynne: Nie powinieneś jeść mięsa. Kobiety lubią mężczyzn niezależnych, o silnej woli...
Ja: Lynne, ja robię zdjęcia Pentaksem i obrabiam je pod Linuksem...
Lynne: Dobra, to jaki ma być ten stek? Krwisty?
Apas napisał/a:Maluje się, maluje, wierz mi. Wszystko zależy od tego, kto ma przyjechać i gdzie
Pozdrawiam
Łukasz Bakuła
„Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski
Pentax K-5II, S 10-20/4-5.6, DA 35 F2.4 AL, DA 50/1.8, T 90/2.8