dood  Dołączył: 18 Lip 2007
czy mam zepsuta matryce i af?
dlugo niekozystalem z aparatu i dzis (w nocy) zaowazylem przerazajaca rzecz mam strasznie ciemne zdiecia tzn jak mi sie zdaje mam dobrze oswietlony pokoj pokuj jest maly, jasnoniebieskie sciany ok 5x5m i 5 zarnikow w suficie i przy czasie 1/42 f3,5 iso 800 wychodzi cos takiego jak na foto1 na foto2 zrobionym fujiz1 widac jakie sa warunki a na foto3 widac dolne drzwi na tej samej scianie w takich samcych warunkach a ustawienia sa zupelnie inne iso200 1.180 f4... co gorsza gdy prubuje ustawic ostrosc przyciskajac spust do polowy af przejezdza maxymalnie w jedna strone a potem maxymalnie w 2 strone, czasem oszczy a czasem nie i robiac jak wyzej... czy to znaczy ze juz mam po aparacie?

foto1

foto2

foto3

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
Najprawdopodobniej, źle Ci się wydaje. A propos oświetlenia w pokoju.

A poza tym nie wiadomo jaki masz ustawiony pomiar światła -jeśli punktowy/średnio ważony, wszystko jasne. A może lampą sobie dopomóż...

Matryca zaś nie jest zepsuta z pewnością, w końcu zdjęcia rejestruje. To raczej fotograf...

Co do ostrzenia, AF słabo sobie radzi w ciemnych pomieszczeniach. Szczególnie na mało kontrastowych ścianach. :-)

ustawienia mam takie same jak przy zdieciu drzwi jak widac na zdieciu nawet bezposrednio nakierowny na lampe obraz jest ciemny, robilem foty z lampa i sa lepsze ale tez zdaja sie ciemne ale niemam porownania w tych warunkach wiec niewiem czy jest zle. aha:
ostatnio troche kozystalem z obiektywu z przejsciowka na m42 no i czy zmienianie obiektywow przy wlaczonym aparacie moglo miec wplyw? ah no i pewnie sie domysliliscia ale aparat to k110... od poprostu jestem roztrzesiony od 1h :( z tego powodu

Gringo  Dołączył: 05 Lip 2006
sprzet jest w porządku; tylko operator sprzętu musi się jeszcze dużo nauczyć

dyptam  Dołączył: 14 Kwi 2007
dood, Zobacz jak się aparat zachowuje w dzień lub zapal świeczkę w pokoju i ostrz na nią ;-)

Gringo napisał/a:
sprzet jest w porządku; tylko operator sprzętu musi się jeszcze dużo nauczyć

jezeli tylko w tym jest problem to niema sprawy i masz u mnie browar ale jak wytlumaczysz roznice miedzy tymi 2 zdieciami- ta sama godzina to samo swiatlo a jednak drzwi (pingwin) lezy w zaciemnionym miejscu no i ustawienia sa skrajnie rozne dluzszy czas przyslona wieksza mniejsze iso a to nawet lampy dobrze niechce zlapac...

dyptam napisał/a:
Zobacz jak się aparat zachowuje w dzień lub zapal świeczkę w pokoju i ostrz na nią

no to bedzie najciezsza noc w moim zyciu do jutrzejszego ranka a co do swieczki to to co mam zroic jak to porownac, przy jakich ustawieniach cos powinno byc widac?

aha i mam znow problem, probowalem zresetowac ustawienia do fabrycznych, przeszedlem do menu C i wybralem reset custom function potem reset i nic wszystko jest jak bylo! str 184?

dood napisał/a:
maxymalnie

maksymalnie

dood napisał/a:
zaowazylem

zauwazylem

dood napisał/a:
oszczy

ostrzy

dood napisał/a:
kozystalem

korzystalem

...i to darując sobie polskie znaki. Poza tym wspomnę, że czasowniki piszemy z "nie" rozdzielnie. W zdaniach warto dbać o interpunkcję i używać Shiftu.

P.S.
Zorzyk, szkoda, że "zabronili" Ci poprawiać, bo bije po oczach.

P.S.
dood, zobacz jak to będzie w dzień. Skoro długo nie korzystałeś, to zapewne kilka godzin Cię nie zbawi.

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
dood, ja też polecam Ci naprawdę dobrze się wyspać, a jutro rano wziąć aparat do ręki, wyjść na dwór na spacer i spokojnie spobie pofotografować.

Aparaty mają to do siebie, że trzeba się ich nauczyć, przyzwyczaić do sposobu naświetlania, nauczyć pracy AF, żeby wiedzieć, w co należy wycelować, aby szybko i celnie wyostrzyć.

Takie "testy", "próby", celowanie w ścianę czy drzwi, po zmroku, przy świetle lampki i iso 800 to strata czasu i zresztą nie bardzo wiem, czemu to ma służyć.

Świeczkę sobie na razie daruj, bo zapewne będzie przyczyną dalszych frustracji.

lipalipski- czlowieku nie teraz- dysleksja ogolne rozczesienie i szybkie pisanie na klawiatorze daje takie efekty, nie bede ci teraz tego wyjasnial pod kontem psychologicznym bo mam co innego na glowie od poprostu prosze o wyrozumialosc zwlaszcza ze zazwyczaj staram sie poprawiac posty zanim je opublikuje ale nie teraz.

wybaczcie chlopaki ze was zameczam ale wpadam w panike gdy przedemna wizja utraty duzej kasy... przez ostatnie ok 3 tygodnie zdazylem nauczyc sie jaka ekspozycja gdzie jest z tad moj alarm, przez ostatnie tygodnie nastukalem kilkaset zdiec (nie wszystkie zapisane) ktore mialy mi pokazac jak w dany obiekt wychodzi w danym swietle i ustawieniach...
powedzcie ze to nic nieznaczy- ponizsze foto- te same ustawienia ta sama odleglosc bez af tylko ze to na gorze jest zrobione w ciemnosciach (tylko lampka jest zrodlem swiatla) a zdiecie ponize przy wlaczonym swietle w calym pokoju... foto2 mniejwiecej pokazuje jak oswietlony jest pokoj

iso 200 1/30 3,5
sory jezeli to niejest miarodajne to jak ma byc miarodajne zdiecie kwiatka w dzien gdzie swiatla jest znacznie wiecej- wlasnie wtedy jest potrzebne doswiadczenie ktorego nie mam.. jakie mam zrobic zdiecia zebyscie mogli ocenic czy cos jest na zeczy czy nie?

PiotruśP  Dołączył: 09 Sty 2007
dood, przestań dramatyzować.
Ustaw priorytet przysłony, pomiar matrycowy lub centralnie ważony i dużą dziurę (np. F/3,5)... i wtedy dopiero zrób zdjęcie i nam je pokaż. Sorry wiem, że już kilka zdjęc wstawiłeś, ale połapać się w Twoim opisie jest deczko trudno.

... ale zanim zrobisz to co napisałem ... to wyśpij się chłopie. Pzdr.

Cytat
pomiar matrycowy lub centralnie ważony

jasne tylko jak sie to ustawia bo w instrukcji takie pojecia nie istnieja?
ok postaram sie prosciej... zdiecia zrobie jutro...
a czy narazie ktos powie mi- jak przywrucic ustawienia fabryczne? sposb ze str 182-184 (ostatnia pozycja w menu C) nie dziala...

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Jak to nie działa?
Ostatnia pozycja w menu C resetuje Custom Setting (czyli wszystko co jest w menu C - ustawia wartości na 1).

Nie resetuje ustawień takich jak: tryb naświetlania, korekta ekspozycji, ISO, balans bieli, autobracketing... etc... etc... - to są inne ustawienia, które trzeba powyłączać ręcznie (zazwyczaj sprowadza się do ustawienia wszystkich przełączników na pozycję oznaczoną kolorem zielonym).

Nie znam K100D/K110D ale nie mało prawdopodobne jest, aby w instrukcji nie było mowy o dwóch podstawowcyh metodach pomiaru światła.

PiotruśP napisał/a:
jasne tylko jak sie to ustawia bo w instrukcji takie pojecia nie istnieja?

Istnieją. O ile to polska instrukcja.

no niema, mam wersje pdf zreszta od jednego z forumowiczow... w opcji szukaj wklejam (zeby nie bylo ze zle przepisuje), takie pojecia jak "pomiar matrycowy" i "centralnie ważony" nie istnieja
ok znalazlem centralnie wazony ale to tylko dlatego ze uzylem w szukaniu frazy "pomiar"... matrycowego niema a centralnie wazonego uzywam caly czas...

Heh... poszukałem instrukcji. Ciężko było... leżała za lodówką.

Str. 136, 137 opisane są rodzaje i sposoby pomiaru. Oraz jak ustawić i po co ten AE Metering. :-)

a to, mniejwiecej wiem co to jest jednak niewiedzialem ze sie to tak nazywa :> tak czy owak mieszanie tamtych ustawien nic niedaje pozatym i tak recznie przywrocilem ustawienia standardowe...

ok znalazlem staretestowe zdiecia, specjalnie daje je orginale byscie mogli porownac sobie metadane jakby co- warunki te same, ten sam obiektyw i te same ustawienia poza 3 poza dwoma migawka i przyslona... wyjasnijcie mi jak dziecku- dlaczego w tym samym swietle ten sam obiekt w tej samej odleglosci pod tym samym kontem zdiecie wychodzi skrajnie roznie? jak to niejest dobry pomiar to jaki jest? popatrzcie na roznice: zdiecie pierwsze to przyslona 11 i migawka 1/180 a drugie (foto2) to 1/30 i f4 ! moze mi to ktos wyjasnic?

foto1

foto2

po podjasnieniu w np ps zobaczycie ze to ten sam but...

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
dood napisał/a:
ok znalazlem staretestowe zdiecia, specjalnie daje je orginale byscie mogli porownac sobie metadane jakby co- warunki te same, ten sam obiektyw i te same ustawienia poza 3 poza dwoma migawka i przyslona...
Z Exifa wynika, że trampki były raz oświetlone lampą błyskową, a raz nie. Wszystko jest w porządku.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
ekspozycja.....to wielka tajemnica.....czy istnieje "prawidlowa" ? Czy nie.....Tajemica....

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Moje rady na początek:

1. Włącz tryb M - ręczny (czyli Manualny tryb pomiaru/ustawiania ekspozycji daje Ci możliwość pełnej kontroli nad wyborem obiektu, na którym mierzysz ekspozycję)

2. Ustaw w menu Pomiar punktowy (spot, symbol graficzny: prostokąt z kropką w środku)

3. Wybierz sobie scenę, która będzie normalnie oświetlona (bez zbytnich kontrastów)

4. W tej scenie znajdź obiekt, który będzie (według Twojego wyczucia) średnio jasny - może to będzie połać trawy, może ciemny asfalt ulicy, itp. Chodzi o to, że światłomierz zestrojony jest na tzw. "średnią szarosć", to znaczy, że jak zmierzysz ekspozycję "na białej kartce" (i zrobisz zdjecie), a potem "na prawie czarnej kartce", to oba zdjecia bedą takie same!, a do tego kartka na zdjęciu będzie szara, a nie na jednym biała, a na drugim ciemnoszara. I to jest w porzadku. Dlatego musisz zmierzyć światło na czymś, co jest mniej więcej średnioszare.

5. Teraz zrób zdjęcie tej wybranej sceny, gdy ekspozycję ustawiłeś wg tego "szarego" obiektu. Zdjęcie powinno wyjść dobrze (lub bardzo dobrze, lub prawie świetnie :mrgreen: )

Daj znać, jak się sytuacja rozwija.

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Cytat
Z Exifa wynika, że trampki były raz oświetlone lampą błyskową, a raz nie. Wszystko jest w porządku.

No tak, a w lustrzance lustro się podnosi i nie widać, czy błysnęło :-) Pewnie lampa się nie zdążyła naładować...

Skocz do: