SlicaR  Dołączył: 28 Kwi 2013
  Jak czesać trawkę - czyli jak uzyskać taki efekt?
Szukałem, czytałem, oglądałem i nic! Jeżeli gdzieś było to przepraszam, ale nawet nie bardzo wiem jak to nazwać. Otóż od dłuższego już czasu zastanawia mnie jak uzyskać taki efekt jak na zdjęciach zalinkowanych poniżej.

http://www.fotoferia.pl/p...owsze/c/11/p/13
http://www.fotoferia.pl/p...owsze/c/11/p/14
http://www.fotoferia.pl/p...owsze/c/11/p/15
http://www.fotoferia.pl/p...nowsze/c/11/p/8

Chodzi oczywiście o uczesane, zagrabione, łąki, pola itd.

P.S. Mam nadzieję, że słusznie założyłem, że to efekt postprodukcji i temat znajduje się w dobrym dziale.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
pewnie należy pojechać w teren w porze roku, gdy pola są zaorane i zboża ledwo co wzeszły - wtedy widać bruzdy

reszta efektu na zdjęciu to skrócenie perspektywy przy pomocy długiej ogniskowej

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
To na pewno nie jest efekt postprodukcji, pola naprawdę są uczesane.
Naprawdę nie widziałeś takiego pola jak na ostatnim zdjęciu?
http://www.fotoferia.pl/p...nowsze/c/11/p/8

W postprodukcji można co najwyżej ten efekt uwypuklić (np. zwiększając kontrast lokalny - clarity).

Apas  Dołączył: 26 Sty 2007
Mieszczuch :-)
Na poważnie - pola mają taką strukturę po uprawie (orka, kultywatorowanie, siew) a także w określonych etapach wegetacji roślin. Na zdjęciu pokazanym przez Jarka widać nawet scieżki przejazdowe, czyli 'opuszczone' rowki przy siewie, w ktorych nie rosna rośliny i w których będą się poruszały koła ciągnika i maszyn podczas zabiegów ochrony roślin i nwożenia na wiosnę.

Cały dowcip polega na znalezieniu właściwej miejscówki, użyciu długiego szkła i poczekaniu na wlasciwe światło. Potem trochę suwaczków w PS i masz taki efekt. Kiedys sporo takich zdjęć popelniłem, ale od czasu zamieszkania w IRL tylko krowy i pastwiska naokolo...

kris81pl  Dołączył: 02 Lut 2008
to mora na tej trawie czy Daniken tam był? :)

Dzięki wszystkim za podpowiedzi.
Tak wiem, że oranie, że kultywatorowanie, że pług i w ogóle. Nawet chyba jestem po szkole rolniczej :-P . Ba! Nawet byłem kiedyś na wsi!!! :-D Ale naprawdę nie widziałem nigdy czegoś takiego na żywo, o zdjęciu już nie wspominając. Może to światło jest tutaj kluczem (jak to w fotografii). Będę miał nowe zadanie na wiosnę! Jeszcze raz dzięki wszystkim za podpowiedzi.

P.S. Długa ogniskowa w sensie >100?

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
te zdjęcia mają opisy ;-)

na jedym było d3+70-200+tc

czyli pewnie 300-400mm

Widziałem opisy, zastanawiam się tylko czy moje 135 wystarczy bo nie mam nic dłuższego.

schwefel  Dołączył: 17 Gru 2007
To zależy jak daleko będzie górka, na której będziesz stał.

Makler  Dołączył: 09 Mar 2009
SlicaR napisał/a:
Może to światło jest tutaj kluczem
Po cieniach widać że na większości zdjęć słońce było nisko, robione zapewne rano, co sprzyja wyraźniejszym cieniom w bruzdach. Czyli kto rano wstaje ... :-)

...ten się nie wysypia. Tak wiem. Trzeba będzie popróbować!

ADestroyer  Dołączył: 16 Cze 2010
SlicaR napisał/a:
Szukałem, czytałem, oglądałem i nic! Jeżeli gdzieś było to przepraszam, ale nawet nie bardzo wiem jak to nazwać. Otóż od dłuższego już czasu zastanawia mnie jak uzyskać taki efekt jak na zdjęciach zalinkowanych poniżej.

A jaki problem w tym aby zapytać autora? :oops:

A któreś jest Twoje?

SlicaR napisał/a:
A któreś jest Twoje?

Niestety nie (nie moja działka), ale nie widzę problemu by wysłać zapytanie do autora. ;-)

Może masz rację. Jakoś tak nie postrzegam tego portalu jako przyjaznego początkującym fotografom, więc nie przyszło mi to nawet do głowy. Jeszcze by to ktoś odebrał jako oskarżenie, że zdjęcie spreparowane czy co. Ale może rzeczywiście warto spróbować.

SlicaR napisał/a:
Jakoś tak nie postrzegam tego portalu jako przyjaznego początkującym fotografom, więc nie przyszło mi to nawet do głowy.

Według mnie jeden z fajniejszych portali. Dużo można się dowiedzieć i dużo nauczyć. A wszechogarniające wszędzie TWA (Towarzystwa Wzajemnej Adoracji) ograniczone do minimum. ;-)

Hmm... Zgrabnie to napisałeś ;-)
Jeden z fajniejszych na pewno (pewnie dlatego to na nim mam konto). W miarę trzyma poziom i to już od dłuższego czasu.
dowiedzieć i nauczyć... tak ale głównie za sprawą samodzielnej długotrwałej analizy. Nie powiedziałbym, że to jest portal "edukacyjny" (pewnie nigdy nie miał taki być) komentarze, jeżeli w ogóle są, to są często bardzo zdawkowe. (np. "nie"). Nie wspominając już o niektórych zdjęciach, którymi jestem zachwycony (jako amator) a lądują w ciemni bez żadnego komentarza. Ale uczciwie przyznaję, że jest (słownie) kilku użytkowników, których bardzo szanuję, piszących rzeczywiście konstruktywnie i zawsze starających się zawsze uzasadnić swój głos, a czasem nawet czegoś nauczyć. Myślę, że dużo więcej można się nauczyć u nas na forum :mrgreen:
TWA... generalnie się zgadzam, aczkolwiek czasem spotyka się całe serie naprawdę przypadkowych pstryków (i to kiepskich) w GW i GN bo widać kto je zrobił. Ale to chyba nie do uniknięcia.

Serafion  Dołączył: 01 Gru 2007
SlicaR napisał/a:

TWA... generalnie się zgadzam, aczkolwiek czasem spotyka się całe serie naprawdę przypadkowych pstryków (i to kiepskich) w GW i GN bo widać kto je zrobił. Ale to chyba nie do uniknięcia.

Niestety z psychologicznego punktu widzenia i podejścia do ludzi jako istot społecznych jest to bardziej niż uzasadnione. Zresztą na szerszą skalę widoczne nie tylko w fotografii ale i wielu innych dziedzinach np. w filmie, literaturze czy muzyce. Każdy szuka jakiejś formy docenienia i jeśli w to, aby być docenionym wkłada wysiłek doceniając innych do generalnie kieruje się podświadomie zasadą wzajemności. Niestety bezkrytyczne trwanie zasadniczo przekreśla możliwość rozwoju i usadza raczej w raz ułożonych torach, ale od czego mamy prawdziwych artystów żeby nam udowadniali właśnie brak barier i pozorność ograniczeń.

SlicaR napisał/a:
dowiedzieć i nauczyć... tak ale głównie za sprawą samodzielnej długotrwałej analizy.

Też, ale nikt mi jeszcze tam jakoś nie odmówił pomocy (a pytam zwyczajnie jak mnie coś intryguje). ;-)

Skocz do: